用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3289|主題: 868877

新狗咬舊狗 點算

男爵府

國民生產總值:6466

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
新領養左隻唐狗7個月大 今晚第1晚開始入住 剛剛舊狗(松鼠) 過來搵我 唐唐係隔離 冇啦啦咬松鼠 扭作一團 我即時分隔 抱走松鼠(好在冇大礙) 捉埋一邊鬧唐唐 上星期來過我家和松鼠見面(可見我舊post)都有嗚佢咬佢 我而家困唐唐埋一邊角落 佢瞓左

除左睇緊d 要點樣教新狗? 其實情況已好過第一次見面 今次已經冇嗚舊狗 係咪暫時都要分隔開先好d 等佢地習慣左大家既存在先?

洋房

國民生產總值:74

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

唐狗只得7個月,仲係BB ,乜都唔識,只係貪玩,冇惡意,其實佢應該係想嘹你另外隻狗玩,但BB狗唔太識表達,而且狗玩嘅時候都係咬來咬去,只係BB狗啲牙比較尖同埋仲細唔識就住。慢慢教,千祈唔好因為咁打佢或唔要佢。
PS 我屋企有三隻狗,bb到10幾歲都有

複式洋房

國民生產總值:408

派嘢食要派俾舊果隻先,所有嘢都大果隻行先,等佢知自己做細。BB其實貪玩居多,但如果咬得太過份要馬上大聲叫No。要慢慢教

侯爵府

國民生產總值:20938

2015xmas

回覆樓主:

要好認真No!佢 ,如果我d狗做錯野,我會指住佢地好惡咁No.佢地,同埋咩都要比舊狗先,等新狗知自己地位低d.

wcpcelia    發表於 5 天前

男爵府

北寄貝 發表於 16-11-29 00:29
派嘢食要派俾舊果隻先,所有嘢都大果隻行先,等佢知自己做細。BB其實貪玩居多,但如果咬得太過份要馬上大聲 ...

我見佢咬好似唔咪玩架 應該o黎真但佢係好乖好定又唔亂吠既狗狗 就唔知點解會咬松鼠囉

男爵府

Lorican 發表於 16-11-29 00:38
要好認真No!佢 ,如果我d狗做錯野,我會指住佢地好惡咁No.佢地,同埋咩都要比舊狗先,等新狗知自己地位低d. ...

我頭先都幾大聲鬧佢 佢應該都知衰 要睇緊d先得 驚佢咬2歲bb 希望教得好佢啦 如果持續係咁 我驚我會動搖我唔想行到果步

侯爵府

2015xmas

sabrina_cherry 發表於 16-11-29 00:46
我頭先都幾大聲鬧佢 佢應該都知衰 要睇緊d先得 驚佢咬2歲bb 希望教得好佢啦 如果持續係咁 我驚我會動搖:cr ...

冇人時你真係要隔開佢地,
我養第一隻時仲係bb,會開口咬,但佢係玩不過唔識就力,我睇上網教可以伸隻手指篤佢口,等佢唔舒服,同埋佢想咬就縮開no佢,仲有可以用手指彈佢鼻鼻。
你諗住行邊步呀?唔要佢??唔好呀,好慘架。
比d耐性,我教隻新狗去廁所,因為佢已經3歲幾好難教,佢黎咗我到已經11個月喇,有改善到,但都會周圍去下。
你個隻仲係bb應該易教d,大家一齊加油啦

水晶宮

國民生產總值:64729

樂桃猴年勳章

搵個噴樽入水, 佢做錯就用水噴佢面. 或者其他clicker 都得.

新狗咬舊狗, 我唔知佢係只係玩定係想顯示佢強過舊狗, 前者要令佢知唔可以咁玩, 後者你要令新狗知[ 新狗舊狗同你之間, 你先係最大].

男爵府

國民生產總值:7577

2015xmas

我朋友隻狗(被棄養,情緒較差)
都有咬佢c6
其實無心,因為前主人無教,所以佢有情緒問題。我朋友好好,無放棄,仲搵dog trainer
如果可以,你搵下義工問,佢地可能識dog trainer收費唔太貴
(朋友另外有幾隻狗,相處都唔錯,有咬黎咬去,但只係玩)
希望你堅持教好佢,多謝你支持領養

男爵府

國民生產總值:7826

引用:派嘢食要派俾舊果隻先,所有嘢都大果隻行先

原帖由 北寄貝 於 16-11-29 發表
派嘢食要派俾舊果隻先,所有嘢都大果隻行先,等佢知自己做細。BB其實貪玩居多,但如果咬得太過份要馬上大聲 ...

子爵府

國民生產總值:13337

回覆樓主:

初頭養一定係咁,未分到地位嘛,呢d都係要慢慢來

珍珠宮

國民生產總值:37036

回覆樓主:

樓主,堅持, bb狗貪玩,唐狗很忠心,請放些時間教導。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

男爵府

回覆樓主:

多謝各位意見 我知始終需要時間 唔急得 可能唐唐又未同細狗相處過 估計佢應該想顯示自己強d 或呷醋 我發覺舊狗走近我 佢就會跟住o黎 虎視耽耽 繼而開始起槓 舊狗開始都不甘示弱 吠番佢 我就即刻分開佢地 費是又咬 我已叫c6唔好偏心 以免唐唐仲討厭舊狗

公爵府

國民生產總值:25432

sabrina_cherry 發表於 16-11-29 00:46
我頭先都幾大聲鬧佢 佢應該都知衰 要睇緊d先得 驚佢咬2歲bb 希望教得好佢啦 如果持續係咁 我驚我會動搖:cr ...

唔好比兩隻狗平起平坐,要比舊果隻狗做大佬。

別墅

國民生產總值:570

回覆樓主:

千祈唔好用手指彈鼻,行為專家講過咁樣唔好。
反而鬧佢,用單字no"會好過用體罰.

別墅

國民生產總值:779

sabrina_cherry 發表於 16-11-29 09:02
多謝各位意見 我知始終需要時間 唔急得 可能唐唐又未同細狗相處過 估計佢應該想顯示自己強d 或呷醋 我發覺 ...

我本身都算係半個義工,都算係有d心得,係呢度分享吓
義工應該有同你講過新舊狗如何相處,首先回家最少一個星期,新狗係要困籠,唔建議俾佢未適應周圍環境下自由行. 7日內新舊狗都會隔住籠互相探索,待大家適應下,到時先至漸漸加長新狗開放時間. 一切都要有耐性,唔可以急
相聚一刻, 互訴心聲, 勿回首以往失意, 去輕鬆面對將來, 飲勝

珍珠宮

國民生產總值:36206

回覆樓主:

要隔離…你係倒先放一齊

複式洋房

國民生產總值:408

我隻狗細個做錯事,我會「稱」起佢(執起肩背的皮,成隻狗垂直坐響度咁)我睇書話,狗狗覺得呢個動作係臣服,如果無做錯,佢地唔肯俾你稱的。迫佢成隻半蹲響度我就會話佢,佢就知需。(如果你隻太重,稱唔起,亦可以彈佢鼻哥,狗狗都係唔鍾意的。
一定要俾佢知咁係錯。細個仲可以教,否則大左,就好難執返正。加油,狗狗都要時間適應新主人。記得,罰還罰,罰完做返好就要錫返佢。咁佢就知道你只係唔鐘意佢做某d動作。加油!

大宅

國民生產總值:1363

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我隻约瑟新來時都好惡,成日都胡胡聲,但因係bb2 個月大,就無威脅性。但真係要隔開佢。同來先的松松都有開火,但佢知我錫松松,都吾敢亂來,多數只是互吠。
其實你是要同新狗建立了感情,你hold 得住佢才比他們多接觸,唐唐身型又大。

侯爵府

2015xmas

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
纖纖玉手 發表於 16-11-29 17:52
千祈唔好用手指彈鼻,行為專家講過咁樣唔好。
反而鬧佢,用單字no"會好過用體罰.
...

想知點解唔好?
我大個隻狗細嗰時曳,我有彈佢,而家就好少,多數係指住同no就知衰。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎