自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mielmiel 發表於 16-11-29 20:12
係我都會周圍開心share

佢除左開心share仲搵酒店,book房比老公&99在醫院附近休息等候

男爵府

我媽廿年前生我細佬都係坐直升機岀去生
我細佬細個跌斷手都坐過直升機
住離島就覺得好平常,有急事一定係坐直升機

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tigger_bb 發表於 16-11-29 14:46
以前想過住離島
都為医療問題放棄了。

好似南丫島,長洲以前會有直升機到瑪麗架,依家有冇改就唔知,但愉景灣就唔太清楚,佢醫院和校網屬港島嗰頭,但如果作動白車可能會送瑪嘉烈,係咪呢?

珍珠宮

環保接龍勳章

貓頭雀 發表於 16-11-29 00:58
例如住大澳? 車程也要50分鐘才出到東涌, 還要前往有產科的醫院... 該區應該是要去瑪嘉烈。
仲有長洲之類 ...

第一胎唔會咁快生到。 第二胎就難講.......

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

愉景灣係直昇機去瑪麗

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

pomanlife 發表於 16-11-29 20:18
好似南丫島,長洲以前會有直升機到瑪麗架,依家有冇改就唔知,但愉景灣就唔太清楚,佢醫院和校網屬港島嗰 ...

瑪麗

彩鑽殿

laalaap 發表於 16-11-29 21:19
瑪麗

明白

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我知打999有直升機到,有時諗,都知生差唔

原帖由 iamlazy 於 16-11-29 發表
我知打999有直升機到,有時諗,都知生差唔多,點解唔搬去親友住,其實好危險
...
咁唔一定個個都準時既,就算真係可以住親友度,都未必去得切,同埋應該唔會咁多親友可以招呼到個大肚婆咁耐卦

大宅

首先,瑪麗醫院係無直升機停機坪的。根本唔存在「直升機去瑪麗」依回事。

全港擁有直升機坪的政府醫院,只有兩間,分別係柴灣東區醫院,同屯門醫院。

二,飛行服務隊有醫生同護士跟機,無的話,都有空勤主任做空中分流,非常危急嘅先會直接送到上述兩間可供直升機升降嘅政府醫院。無即時生命危險嘅,都會先送到灣仔海旁直升機停機坪,再由救護車轉送就近醫院,即律敦治。生仔的話,通常送去贊育,一來近,二來以減輕瑪麗產房負擔。

大宅

Glossimar 發表於 16-11-29 22:52
首先,瑪麗醫院係無直升機停機坪的。根本唔存在「直升機去瑪麗」依回事。

全港擁有直升機坪的政府醫院,只 ...

長知識

子爵府

引用:例如住大澳? 車程也要50分鐘才出到東涌,

原帖由 貓頭雀 於 16-11-29 發表
例如住大澳? 車程也要50分鐘才出到東涌, 還要前往有產科的醫院... 該區應該是要去瑪嘉烈。
仲有長洲之類 ...
我住長洲,我係坐直昇機去東區生b

珍珠宮

男爵府

Good post, 長知識

首頁

尾頁

跳至