用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

想生BB 今日: 199|主題: 91282

已高齡! 做最後一次IVF 心情灰爆!

男爵府

國民生產總值:5066

BKXmas勳章

已經41歲上個禮拜開始做IVF 打咗7日針先得一個卵泡去到16 mm其餘兩個只有6.7 同6.9 mm E生話聽日再返去抽血睇吓hormone 指數好唔好,如果好只有一粒都可以博一博但只有八成抽到同受精!如果取消就休息吓一月再試睇吓我個卵巢係咪反應咁差!我真係唔知道應該點決擇!心情真係好灰!

複式洋房

國民生產總值:209

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-11-29 03:17
已經41歲上個禮拜開始做IVF 打咗7日針先得一個卵泡去到16 mm其餘兩個只有6.7 同6.9 mm E生話聽日再返去抽血 ...

打針量幾多?有冇多食蛋白質嘅食物質

男爵府

BKXmas勳章

qqlittleme 發表於 16-11-29 10:23
打針量幾多?有冇多食蛋白質嘅食物質

我响New York 做! 300 IU Follistim 150 menopur !

大宅

國民生產總值:2153

BKXmas勳章

回覆 ungela914 的帖子

hormone 指數 OK 嗎?

有jm 介紹食dhea 可多d卵, 不過要食3個月先見效

男爵府

BKXmas勳章

ven9999 發表於 16-12-1 14:49
回覆 ungela914 的帖子

hormone 指數 OK 嗎?

卵子儲貨係睇AMH 通常2.5 為正常,我得0.95 食 DHEA 只係幫助卵子質素但我都做咗三個幾月針灸! 因為只得一個卵泡所以呢次IVF 決定取消!我同C6 唸過唔再做,佢都唔想見我咁辛苦晚晩打針日日早起身去monitoring!
JM 多謝你嘅回覆!我覺得三四年前呢個版D JM warm D!我會同C9 享受人生!所以我唔打算會再嚟呢版! 你現在咩情況呀?anyway good luck to u !!

複式洋房

國民生產總值:293

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-11-29 10:27
我响New York 做! 300 IU Follistim 150 menopur !

我在SF,請問保險包不包IVF?

男爵府

BKXmas勳章

小青子 發表於 16-12-13 15:17
我在SF,請問保險包不包IVF?

如果你工司保險有不孕治療包就有! 好似我工司每個女員工包$10000 USD once for life time 而藥物就另外包冇上限!我早5 年前巳用晒嗰$10000 蚊lur! 呢次做IVF 要自費但針藥照cover! 藥房都claim咗我保險成$13000我只比copay 大概用咗$400! 有得包其中一樣都好過冇!你可以去你公司HR 到check 吓或者call 吓你保險工司!

大宅

國民生產總值:1913

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-12-13 20:33
如果你工司保險有不孕治療包就有! 好似我工司每個女員工包$10000 USD once for life time 而藥物就另外包 ...

點解5年前做過而過左咁耐先再做過?因為過左某d歲數係好難有的。

男爵府

BKXmas勳章

tcms16 發表於 16-12-14 18:49
點解5年前做過而過左咁耐先再做過?因為過左某d歲數係好難有的。

其實我後來分別03 同04 年都做過不過都係唔成功!所以呢次搵間已經係數一數二但都失敗

複式洋房

國民生產總值:165

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-12-14 20:19
其實我後來分別03 同04 年都做過不過都係唔成功!所以呢次搵間已經係數一數二但都失敗
...

加油!我同你差不多年紀,都係ivf緊,希望大家都成功

男爵府

BKXmas勳章

Sammileejamesbb 發表於 16-12-14 22:53
加油!我同你差不多年紀,都係ivf緊,希望大家都成功

我覺得而家年紀大咗真係好大壓力呀!C6 都唔想我咁辛苦!E生本來話唔放過我要我一月再返去試多一次!我話天氣太凍就算係都等到明年6月先再做!你都加油呀!

大宅

國民生產總值:2240

BKXmas勳章

樓主加油

大宅

國民生產總值:3437

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-11-29 03:17
已經41歲上個禮拜開始做IVF 打咗7日針先得一個卵泡去到16 mm其餘兩個只有6.7 同6.9 mm E生話聽日再返去抽血 ...

加油! 我都38, 第一次做ivf,亦打算只會試一次,我前日放咗胎,依家等派彩
希望大家都成功

男爵府

BKXmas勳章

mayho124 發表於 16-12-15 15:33
加油! 我都38, 第一次做ivf,亦打算只會試一次,我前日放咗胎,依家等派彩
希望大家都成功
...

我cancel 咗我個cycle 啦!因為我同C6傾過唔值得為咗抽一粒卵去搏而去受苦,又要麻醉又要比醫院設施費!而E生都話如果你去抽一粒卵你成舊錢就冇咗嫁la!如果你cancel 就會退番大部分嘅錢而Cornell 只charged你做過抽血同sono!balance 就會退返比我!Sorry!講咗長編大論tim! 祝成功!

複式洋房

國民生產總值:462

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-12-15 20:58
我cancel 咗我個cycle 啦!因為我同C6傾過唔值得為咗抽一粒卵去搏而去受苦,又要麻醉又要比醫院設施費!而 ...

樓主你要加油唔好放棄呀, 因為你而家經歷既我都試過, 話說今年8月我喺香港做促排, 打menopur 375iu 9日後只得一粒成熟卵泡, 被醫生中止療程, 當時好灰!
後黎見好多JM 都話台灣做機會率會大啲, 而且便宜很多呢!
就係咁11月又開始促排, 今次頭7日打Menopur 300iu (4粉)再打4日450iu (6粉)再加多2日300iu (4粉) , 今次成績好好, 抽了7粒(喜出望外)雖然只得3粒授精, 但成功既一粒都夠, 9/12 放胎, 而家等派彩!加油呀同路人

大宅

國民生產總值:3437

BKXmas勳章

ungela914 發表於 16-12-15 20:58
我cancel 咗我個cycle 啦!因為我同C6傾過唔值得為咗抽一粒卵去搏而去受苦,又要麻醉又要比醫院設施費!而 ...

明白嘅! 但唔好灰心,下個cycle 再試。
其實我雖然抽咗十粒,但得8粒授精,去到day 5 只係得兩粒可以放胎,仲要話其實係慢咗,今日收到電話,話其餘六粒都無得雪,所以希望今次成功,如果唔得先放棄

男爵府

BKXmas勳章

manshan1118 發表於 16-12-15 21:28
樓主你要加油唔好放棄呀, 因為你而家經歷既我都試過, 話說今年8月我喺香港做促排, 打menopur 375iu 9日後 ...

多謝你嘅鼓勵!因為New York 而家天氣太凍所以打算明年6月先再諗,因為我公司保險可以轉有out of network benefits! 可以包睇醫生都好!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎