用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

網購天地 今日: 16|主題: 57065

[淘寶] 是否要實名先可退部份款?

伯爵府

國民生產總值:16496

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

因買了些東西送到落來爛左,同賣家傾左唔退貨退部份款項,但戶口無做實名退唔到,依家做實名又好似好多野攪,點算?

王國熱話
琴晚簽左紙,個心好痛,好想知大家呢段...
單親基督徒
作為單親媽媽。。。
想搵律師辦離婚

伯爵府

國民生產總值:16509

回覆樓主:

撳淘寶個「退款」,填銀碼退,就可以原路退回,不用實名。

大宅

國民生產總值:4508

我都用了支付寶HK付款,現在要做退款,但我冇做實名登記,能退款嗎?上次試過有一次只是退幾蚊,對方話系統退唔到俾我,咁我就尤佢,但今次要退千幾蚊

伯爵府

lyh80115 發表於 16-11-29 07:46
撳淘寶個「退款」,填銀碼退,就可以原路退回,不用實名。

thanks,我試下,唔知賣家肯唔肯。我見佢係都要退落支付寶。係咪退款佢會無左好評?

伯爵府

回覆樓主:

我件貨來到已經碎晒,叫我退上去再出個新比我我話唔要啦,之後傾左退一半比返$14我,叫我比支付寶佢又無實名退唔到,咁我試下按退款睇下得唔得。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

洋房

國民生產總值:74

我係用大陸版淘寶加支付寶,未實名都退到錢。不過啲錢會lock 起咗喺個支付寶同唔比用 -_-"

子爵府

國民生產總值:11140

熱血勳章 好媽媽勳章

hochiuwing 發表於 16-11-29 07:51
我都用了支付寶HK付款,現在要做退款,但我冇做實名登記,能退款嗎?上次試過有一次只是退幾蚊,對方話系統 ...

我拍咗样野賣家發現原來唔可以集运,跟住申請退款,一陣就退到錢。不過我係v2級,所以有$2000極速退款。

大宅

國民生產總值:4508

carrina 發表於 16-11-30 18:53
我拍咗样野賣家發現原來唔可以集运,跟住申請退款,一陣就退到錢。不過我係v2級,所以有$2000極速退款。
...

原來我都做到退款,我要自己申請退款才可退回我的支付寶香港,上次冇申請,只是賣家話退唔到比我,我見只是幾蚊,費事搞! 好彩今次千幾蚊退款成功!

瑪瑙宮

國民生產總值:131575

好媽媽勳章

引用:我係用大陸版淘寶加支付寶,未實名都退到錢

原帖由 Apapta 於 16-11-30 發表
我係用大陸版淘寶加支付寶,未實名都退到錢。不過啲錢會lock 起咗喺個支付寶同唔比用 -_-"
...
我又係 lock 住左,用唔到

珍珠宮

國民生產總值:41125

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
chickenwing2006 發表於 16-12-3 05:21
我又係 lock 住左,用唔到

我最近都煩惱退款呢樣野。 我支付寶係用國內, 但因為無國內電話及國內銀行戶口。所以退到。因為我係台灣包車, 行程改變要取消。但賣家嗰邊因過限期系統(退款)已經關閉。所以賣家話只可以退去支付寶帳戶但我又認証唔到(我係用PPS付款)。大家都煩惱左一排。後來我因為去吉隆坡都要包車, 所以包車費係嗰筆退款扣減。最後補回餘款比賣家, 至搞掂。 如果唔係1200元退款都唔知點搞好。

所以我以後會留意最後確認及退款限期, 有需要限期前叫賣家延期。

別墅

國民生產總值:929

PCCW2319 發表於 16-12-4 08:25

我最近都煩惱退款呢樣野。 我支付寶係用國內, 但因為無國 ...

都係用返pps或者拍住賞無咁煩

珍珠宮

馬拉雞 發表於 16-12-4 09:12

都係用返pps或者拍住賞無咁煩

我係用PPS付款架但過左期限, 退款系統關閉左。 賣家要私下退款, 只可以退去支付寶帳戶。

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

複式洋房

國民生產總值:131

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
PCCW2319 發表於 16-12-4 09:50
我係用PPS付款架但過左期限, 退款系統關閉左。 賣家要私下退款, 只可以退去支付寶帳戶。
...

我都係有咁樣情況,我有大陸户口但冇大陸手電做驗證我大陸支付寶户口,我都煩惱梗諗梗辦法點樣做

複式洋房

國民生產總值:205

回覆樓主:

上去開戶口同電話卡。好易姐。

伯爵府

etteb 發表於 16-12-6 16:44
我都係有咁樣情況,我有大陸户口但冇大陸手電做驗證我大陸支付寶户口,我都煩惱梗諗梗辦法點樣做
...

原來退款可以選部份退款,之後自己入金額,剛剛退返$去pps戶口了我用pps比$的

複式洋房

yuensiu 發表於 16-12-6 17:07
原來退款可以選部份退款,之後自己入金額,剛剛退返$去pps戶口了我用pps比$的
...

未打錢給買家係可以按退款沿路退回。
但打左款過去就是完成交易了。
賣家退俾你係個人既事,所以他只能透過支付寶轉俾你。
所以好多話未收到貨,一定要按延長收款期.

複式洋房

國民生產總值:302

PCCW2319 發表於 16-12-4 09:50
...
確認收貨後有十五日售後退款申請。係咪都過埋。

伯爵府

kevin169 發表於 16-12-6 17:14
未打錢給買家係可以按退款沿路退回。
但打左款過去就是完成交易了。
賣家退俾你係個人既事,所以他只能透 ...

我都自動到左期確認左收貨,係售後到攪退款

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

yuensiu 發表於 16-12-6 17:59

我都自動到左期確認左收貨,係售後到攪退款

如果客服有介入到就唔同講法。
依家你講到咁清楚,其他人都唔洗驚話凍結支付寶帳戶就退唔到錢啦。

珍珠宮

ty1115 發表於 16-12-6 17:20
確認收貨後有十五日售後退款申請。係咪都過埋。

係呀!

健康的生活態度 - 其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。

「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎