用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 73|主題: 117447

[泰國] 請教換泰幣及曼谷機場交通

子爵府

國民生產總值:12555

由於太多年沒有去泰國,所以沒頭緒,請教如何(何處)換泰幣最方便又化算。
另外,曼谷機場出市中心酒店(好似book了Sheraton)如何安排,Taxi 大概多少$?

王國熱話

珍珠宮

國民生產總值:44304

sunshine0613 發表於 16-11-29 08:04
由於太多年沒有去泰國,所以沒頭緒,請教如何(何處)換泰幣最方便又化算。
另外,曼谷機場出市中心酒店(好似 ...
喺機場SUPERRICH唱錢啦...

曼谷機場出市中心...的士可以, 一般預400匹.

子爵府

pbpk03845784 發表於 16-11-29 09:18

Thank you

男爵府

國民生產總值:5722

sunshine0613 發表於 16-11-29 08:04

我4人坐taxi van. 上車叫價B$500 全包

大宅

國民生產總值:1250

還是 Uber 最好, 明碼實價, 唔使拗.

子爵府

TopKind 發表於 16-11-29 23:41
還是 Uber 最好, 明碼實價, 唔使拗.

我比較out, 未用過(=唔識用) Uber.
(emoji)

大宅

sunshine0613 發表於 16-11-30 07:53
我比較out, 未用過(=唔識用) Uber.
唔用冇所謂
用左仲慘, 返唔到轉頭.

子爵府

TopKind 發表於 16-11-30 11:13
唔用冇所謂
用左仲慘, 返唔到轉頭.

咁誇!?
在香港,我不會考慮,一來它在香港仍然非合法營運;二來,HK交通(地鉄丶巴士)非常方便。
For 外遊,會嘗試了解下。

別墅

國民生產總值:885

pbpk03845784 發表於 16-11-29 09:18

請問機場會唔會匯率低過出市區?

男爵府

國民生產總值:5722

Nicole0000 發表於 16-11-30 15:16
請問機場會唔會匯率低過出市區?

机場ㄧ定低過。 我26 Nov 係水門Superrich同附近的exchange shop, 個rate 都係4.57. 其實現在好多BTS 站也有superrich 了, 如果冇Baht 搭車出机場, 咁就冇辦法要唱。

別墅

國民生產總值:885

TTJTMaMa 發表於 16-11-30 17:37
机場ㄧ定低過。 我26 Nov 係水門Superrich同附近的exchange shop, 個rate 都係4.57. 其實現在好多BTS 站 ...

明白 唔該你

大宅

國民生產總值:4540

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
如果凌晨四點機到達曼谷機場,可否call UBER?

大宅

國民生產總值:1065

大宅

mentos_rainbow 發表於 16-12-3 08:14
如果凌晨四點機到達曼谷機場,可否call UBER?
有人接生意就有, 冇人接就冇.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎