用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 25|主題: 82226

BB十個月唔肯飲奶,是自然離乳嗎?

大宅

國民生產總值:1509

BB十個月,這星期開始唔肯飲奶,迫佢飲,也一日飲不到6安。她是自然離乳嗎?有沒有媽媽的B是咁細開始唔飲人奶?
咁細還未有牙,只能吃粥仔,會否缺鈣/唔夠營養呢?

王國熱話
仲有4日
又係默書
買股票輸左 $2000
今日我生日

子爵府

國民生產總值:12993

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

katkat20130720 發表於 16-11-29 08:22
BB十個月,這星期開始唔肯飲奶,迫佢飲,也一日飲不到6安。她是自然離乳嗎?有沒有媽媽的B是咁細開始唔飲人 ...

你餵人奶同固體,有無比bb食維他命d?
10個月咁細,應該多數厭奶,或想出牙
過幾日應該會好d
如果bb食小左奶,可以用人奶開糊仔
另一個方式,bb可能容易接受同食到奶
加油!!

大宅

國民生產總值:1509

回覆 Yanlovesnaz 的帖子

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維他命?是要找兒科醫生開維他命?

子爵府

katkat20130720 發表於 16-11-30 09:57

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維 ...

食母乳嘅bb係要另外食維他命d
因為母乳本身就唔足夠嘅維d
所以媽媽同bb都要另外補充
維他命d係幫助吸收鈣質
可以上網睇下有關資料

子爵府

katkat20130720 發表於 16-11-30 09:57

我沒有另俾維他命給bb,因為之前她食奶&固體也食得很好。如果咁細也可以另外俾維 ...

vitamin D drop 可以普通市面上都買到
一日只需要餵一滴!

大宅

國民生產總值:3941

回覆樓主:

唔好亂咁比維他命補充劑bb,維他命d係會儲存係身體入面,靠肝臟去處理去代謝,過多會對人既器官造成負擔,更何況係身體器官未發育好既bb....
維他命d係可以幫助鈣質吸收,但唔好亂食!我囡一出世全人奶,到十個月大時驗血報告係有足夠既鈣,人奶同固體食物已經可以吸收到足夠既維他命d同鈣,唔好亂比bb食維他命!同埋個個bb出牙都唔同,有快有慢,我囡十個月已經6隻牙

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎