自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9B%9E%E6%94%B6%E7%AE%B1%E8%BD%89%E5%AD%A3%E5%A1%9E%E7%88%86-%E8%88%8A%E8%A1%AB%E6%B7%AA%E8%90%BD%E5%A0%86%E5%A1%AB%E5%8D%80-225048367.html

【晴報專訊】在廉價淘寶和「速食時裝」(Fast Fashion)魔力下,激發港人買衫潛力,在這換季和臨近年尾大掃除日子,是回收箱接收舊衣高峰期。北角有舊衣回收箱被塞爆,箱外如山泥傾瀉般。環團指不少冬衣及內衣褲只會去堆填區,籲市民購物前三思。

據綠色和平一項調查,港人年棄11萬噸紡織物,等於每分鐘棄約1,400件T恤,數量足以鋪滿2.5萬個香港大球場,但紡織物回收率由2010年19%,跌至2014年3.9%。

綠惜地球環境倡議總監朱漢強指,連鎖服裝店由從前1年換4次季,增至近乎每2至4周轉一次季,且質素平均只能穿約6次,令消費者增加購物量。

網購方便愈買愈多

此外,網購及電子付款令購物變得更方便,刺激衝動消費,結果「買得多,掉得多」。朱指,7至8成回收的衣物都是全新或只穿了數次,甚至連價錢牌也未剪掉。但現時大部分回收舊衣都出口至東南亞或非洲,受市場所限,冬季衣服根本無用武之地,最終只會與太殘舊的衣服或制服,一同被送往堆填區,而內衣褲亦是回收機構拒收的。

內衣床單不能回收

救世軍數字顯示,去年機構共收到逾284萬公斤回收衣物,較2013年259萬公斤多近25萬公斤。救世軍指過往曾收集到內衣褲及床單等,基於衞生問題均不會回收,最終只送往堆填區,籲捐贈衣物前先考慮是否乾淨及有機會再用。

長春社承認回收冬衣市場較細;又指15%回收衣物中是內衣褲等,因衞生等問題未能循環再用,只能直接送往堆填區。

--消費前諗一諗, 回收都有機會去堆田區--

侯爵府

見人放舊胸圍(一包幾個)去衣服回收箱,真是〇嘴

esmehouse    發表於 16-11-29 15:21
wcpcelia    發表於 16-11-29 14:03
Manmanca    發表於 16-11-29 09:20
karenlyk    發表於 16-11-29 08:50

大宅

回覆樓主:

我都清左10袋bb衫送俾人,4袋回收,2袋送俾工人,自己都覺得誇張

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

nicey 發表於 16-11-29 08:39
我都清左10袋bb衫送俾人,4袋回收,2袋送俾工人,自己都覺得誇張

珍珠宮

回覆樓主:

我唔係行過就買,行過又買嘅人,買嘅係大路款,可以嘅話會著幾季。但而家 d 衫質地好唔襟,平貴都係咁。唔好話捱 1 季,季中間已經開始殘

大宅

回覆樓主:

有咩方法可以解決這個問題呢?

水晶宮

引用:有咩方法可以解決這個問題呢?

原帖由 kwan251 於 16-11-29 發表
冇左工人後我發覺,根本一個人唔需要多過20 件衫。唔太講究打份的話(唔洗日日扮啫),洗完又著返,其實一星期著5-6 件。我決定今季唔買衫。

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

zitzai 發表於 16-11-29 08:55
我唔係行過就買,行過又買嘅人,買嘅係大路款,可以嘅話會著幾季。但而家 d 衫質地好唔襟,平貴都係咁。唔 ...
無錯.. 而家賣D衫, 無論貴平都殘得好快.

用戶要求終止服務

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

有無淘寶都一樣有人買好多衫但係又著唔晒,
以前都有影過出黎有尐牌都未剪.....

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:有咩方法可以解決這個問題呢?

原帖由 kwan251 於 16-11-29 發表
冇辦法解決,網購太方便同吸引了

水晶宮

回覆樓主:

自從做左ftm后,著來著去都係個幾件,所以今年開始都少買好多。

公爵府

畀面勳章

有時真係會買好多...但係唔多著嘅衫..要考慮清楚先買!

wcpcelia    發表於 16-11-29 14:04

子爵府

回覆:轉貼 : 回收箱轉季塞爆 舊衫淪落堆填區

冬天衫可以著好多年,夏天衫要成日換

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有無淘寶都一樣有人買好多衫但係又著唔晒,

原帖由 catjeffcat 於 16-11-29 發表
以前都有影過出黎有尐牌都未剪..... ...
d人根本鐘意買野...鞋都幾十對

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

自問真係近年唔要嘅衫多咗同掉/回收得密咗,我唔係買得好誇的人,但每次轉季至少有幾件要掉,以前好少掉的

伯爵府

內衣褲都放回收箱

近年淘寶買大碼衫又平又方便, 真係買左好多衫, 所以今年就算好想買衫我都忍手唔買 宜家學習緊只買有需要既物品, 唔想再製造太多垃圾 雖然唔係100%忍手, 但我已經比之前買少左好多野啦
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

子爵府

虎到金來勳章

回覆:轉貼 : 回收箱轉季塞爆 舊衫淪落堆填區

我會放上app賣番出去

翡翠宮

我近幾年都買少左衫,唔想浪費

珍珠宮

catjeffcat 發表於 16-11-29 09:16
以前都有影過出黎有尐牌都未剪..... ...

所以我而家淘寶唔買衫,著唔到好浪費。

catjeffcat    發表於 16-11-29 12:46

首頁

尾頁

跳至