自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

買、掉、汁換季衫,指定動作。有些根本未著過,得個做字。所以,我都決定需要先買,三思才買。實行斷、捨、離

子爵府

nicey 發表於 16-11-29 08:39
我都清左10袋bb衫送俾人,4袋回收,2袋送俾工人,自己都覺得誇張

bb6個月時清左三大袋,我都覺得好誇

子爵府

kacary 發表於 16-11-29 10:15
買、掉、汁換季衫,指定動作。有些根本未著過,得個做字。所以,我都決定需要先買,三思才買。實行斷、捨、 ...

我都斷捨離左幾年,但長輩送既衫唔掉得,佢地成日黎check,而且數量好大,真係唔知點處理!例如珍珠白色羽絨,毛毛粉紅刺繡背心,大紅色樽領毛衣,唔登台都無機會著

珍珠宮

回覆樓主:

我d衫都系著好多年,真系好殘好舊先會掉,唔會輕易出手買衫

大宅

肥豆媽咪 發表於 16-11-29 10:16
bb6個月時清左三大袋,我都覺得好誇

我依家控制左自己買,好好多,因為囝囝都讀小學,着校服多過去街衫

珍珠宮

減齡達人勳章

有心環保,就盡量不要買,必要先買。

有好多人心態係,仍然照買,冇用就放去回收箱,就覺得冇問題,覺得自己好環保。

大宅

good_pig 發表於 16-11-29 09:25
d人根本鐘意買野...鞋都幾十對

係d人真係為買而買, 衝動購物!

公爵府

回覆樓主:

我兩個小朋友一日換幾套衫(飲湯食飯整濕,去vv唔小心,玩到出汗等),洗得多起毛頭變色,小朋友又高得快,年年都清好多衫出黎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:見人放舊胸圍(一包幾個)去衣服回收箱,真是

原帖由 sunshine0613 於 16-11-29 發表
見人放舊胸圍(一包幾個)去衣服回收箱,真是〇嘴

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我專買日本原單衫,著一季或一年款舊咗就快快趣網上賣畀啲學生妹,學生妹最鐘意上facebook搵二手日本衫

用戶要求終止服務

sunshine0613 發表於 16-11-29 08:29
見人放舊胸圍(一包幾個)去衣服回收箱,真是〇嘴

咁私人嘅嘢真係唔應該回收。
我所有襪褲,內褲,內衣,女鞋一定係直接掉,唔攞去回收

公爵府

香港人太幸福,食同著都多都不得了!

水晶宮

引用:我兩個小朋友一日換幾套衫(飲湯食飯整濕,

原帖由 emimi 於 16-11-29 發表
我兩個小朋友一日換幾套衫(飲湯食飯整濕,去vv唔小心,玩到出汗等),洗得多起毛頭變色,小朋友又高得快, ...
有需要都唔計,但大少少小朋友,邊會換咁多,有時唔想洗咁多衫,冬天著2 日先洗,真係一星期只著3 件

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

回覆:sunshine0613 的帖子

我剛丢左床單。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:轉貼 : 回收箱轉季塞爆 舊衫淪落堆填區

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

回覆:轉貼 : 回收箱轉季塞爆 舊衫淪落堆填區

我99 就係又買唔係又買.買左幾十件衫俾我老公, 但我老公又唔係件件著.搞到佢d衫仲多過我.

珍珠宮

mandysio 發表於 16-11-29 20:05
我99 就係又買唔係又買.買左幾十件衫俾我老公, 但我老公又唔係件件著.搞到佢d衫仲多過我.

...

甘似我99,不過結婚後好好多啦,我會逼老公去買衫,甘無藉口唔著啦

公爵府

引用:Quote:mandysio 發表於 16-11-29 20:05 我9

原帖由 怪獸青BB 於 16-11-29 發表
甘似我99,不過結婚後好好多啦,我會逼老公去買衫,甘無藉口唔著啦
我老公都會買衫呀.但佢地一見平就買啦.
我屋企都有三把削皮器.

首頁

尾頁

跳至