用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
12oC.67%

義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 76761

5 yr 的小朋友食魚同雞懂吐骨嗎?

別墅

國民生產總值:607

BKXmas勳章

王國熱話
想找荃灣區生日會場地
沾沾自喜 share 自制旦糕
影bb 1歲相,但預著唔好攝影師
六歲生日會場地介紹

公爵府

國民生產總值:27772

BKXmas勳章

[email protected]@you 發表於 16-11-29 10:45

我b一歲都食到雞脾、雞翼同雞件。
魚就一dd,有d歲幾都識

大宅

國民生產總值:4395

BKXmas勳章

我仔2歲左右已經自己用手拎住雞亦,雞腳黎食。
3歲半已經食吐魚骨了。有時我比魚佢食,同佢講食魚可能有骨,要小心d食,佢真係會吐番魚骨出黎。
不過哩d都好睇個人,因我仔好為食,食野方面佢會比心機去學習點食。

大宅

國民生產總值:2864

育兒性格勳章 BKXmas勳章

[email protected]@you 發表於 16-11-29 10:45

我囡未夠兩歲都識吐鯇 魚腩啲大骨,而齒雞翼就重學緊,其實都5歲,若擔心,可diy蔗蝦試下佢,或食西瓜識吐核,都無理由唔識食雞,而魚就 見仁見智,因我家姐有童年陰影,成40歲人都唔係好識食魚。

大宅

國民生產總值:4528

BKXmas勳章

5歲已經高班,好大個了,無可能點識得吐。

男爵府

國民生產總值:8430

BKXmas勳章

我家下三字頭都唔識吐魚骨,只夾魚肉入口
無問題丫

翡翠宮

國民生產總值:91862

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

jody4444 發表於 16-11-30 00:35
我囡未夠兩歲都識吐鯇 魚腩啲大骨,而齒雞翼就重學緊,其實都5歲,若擔心,可diy蔗蝦試下佢,或食西瓜識吐 ...

吐骨吐核係指淨係土吐骨, 定係骨同肉一齊吐? 你地d小朋友好勁!! 我細女三歲, 我教緊佢吐提子核.

我都骾過魚骨, 又試過俾魚骨插牙肉, 所以一直只係食魚柳, 俾小朋友都係食魚柳. 一咬到魚骨我就毛管桐, 要成舊魚吐晒出黎.

大宅

國民生產總值:2864

育兒性格勳章 BKXmas勳章

bosch 發表於 16-12-3 09:30
吐骨吐核係指淨係土吐骨, 定係骨同肉一齊吐? 你地d小朋友好勁!! 我細女三歲, 我教緊佢吐提子核.

我都骾 ...

佢那次食魚,係只吐骨出黎,不過既然吐得到核,學食雞翼,雞搥,雞胸先,因雞比有條好似針的骨,確實係驚啲。我囡雞仍是學習中,但見佢既然有興趣,我無點阻止佢,唯有佢想做化骨龍時,即咬緊骨時先stop佢。
至於魚,有陰影就唔好試住,你要在佢面前解構一條無中間骨的魚先,平時就比魚面肉佢食,見佢有心機聽,又鍾意陣魚味先買舊大鯇魚腩蒸佢食(先起骨佢食,再教佢起骨,跟住就佢自己攪掂,不過最好在佢識用筷子先),啲骨咁長咁粗,會令佢安心食啲,到佢覺得無問題,先挑戰啲細骨魚。

但我記得我細個時我媽蒸撻沙,煎䱽魚都無乜骨。

禁止訪問

國民生產總值:1192

BKXmas勳章

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎