自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去大阪玩8日,同公司請左14日大假,所以凌晨機返黎不是問題~問題係去程到達時間

想大阪落機後,直接火車去京都,奈良,神戶,玩完先返大阪玩,再飛走。
如果choice 1, 10:30pm落機,聽講夜晚12點都仲有火車?

1.
18:15-22:30 HK TO OSAKA
22:55-02:xx OSAKA TO HK
$1560

2.
11:30- 16:00 HK TO OSAKA
23:35- 03:00 OSAKA TO HK
$1650

珍珠宮

揀2,揀1落機後仲要攞行李,過關,先再落京都?

超趕京都酒店又貴過大阪

我寧願第一日留大阪,第2朝一早坐車去京都

伯爵府

只係差90蚊,我揀2

珍珠宮

cheung2000 發表於 16-11-29 11:29
揀2,揀1落機後仲要攞行李,過關,先再落京都?

超趕京都酒店又貴過大阪
我認同, 我唔喜歡咁趕, 日本人都好準時收工的, 尤其係交通鐵路.. 大阪多遊客拎行李過關真係無得預時間, 俾我唔係趕時間的, 就在大阪過兩晚, 再轉京都都唔錯.

子爵府

珍珠宮

b.gorilla 發表於 16-11-29 11:19
去大阪玩8日,同公司請左14日大假,所以凌晨機返黎不是問題~問題係去程到達時間

想大阪落機後,直接火車 ...

揀2,好怕夜ma ma揾酒店,雖然2都唔算早

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:去大阪玩8日,同公司請左14日大假,所以凌

原帖由 b.gorilla 於 16-11-29 發表

想大阪落機後,直接火車 ...
2。 唔鐘意第一日攪到咁晏

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我揀 1,機場附近酒店瞓一晚先開始行程,2 喺飛機休息始終瞓得唔好。

珍珠宮

tkkmama 發表於 16-11-29 11:38
我認同, 我唔喜歡咁趕, 日本人都好準時收工的, 尤其係交通鐵路.. 大阪多遊客拎行李過關真係無得預時間, 俾 ...
係,同埋我上次頭尾住大阪,中間住京都,啲行李keep酒店,唔使攞住個喼周圍走

水晶宮

揀2穩陣好多.

珍珠宮

cheung2000 發表於 16-11-29 11:57
係,同埋我上次頭尾住大阪,中間住京都,啲行李keep酒店,唔使攞住個喼周圍走 ...
我下次都想咁.. 事實上上次京都只去一日, 好多景點未去, 我打算住兩晚以上.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 b.gorilla 的帖子

香港-大板機場4個小時機,如果你一定要夜機去的話,就驚係趕唔到車,因為日本機場入境超慢,所以去慣日本的達人,唔會太夜機去架.
如你想機場就直去京都的話,要趕11:30最後果班特急,我10月去就係計來計去,過海關入境唔知要幾耐,驚趕唔到呢班特急.

所以我第一晚就租近機場酒店,(酒店車11:30最後一班)真係清得關來,拎埋行李已經11:23)好左一轉出去就係車站,咁係果道訓一晚,第二日10點推埋行李跟天橋行過去就係outlet,咁食下野行左個outlet先,中午再入市區,咁就唔洗咁趕啦.
<br><br>

珍珠宮

tkkmama 發表於 16-11-29 11:58
我下次都想咁.. 事實上上次京都只去一日, 好多景點未去, 我打算住兩晚以上. ...
我同老公都想下次主力玩京都,大多地方想去…hea吓

男爵府

chinatea 發表於 16-11-29 11:59
回覆 b.gorilla 的帖子

香港-大板機場4個小時機,如果你一定要夜機去的話,就驚係趕唔到車,因為日本機場入境 ...

明白^^
多謝大家意見
已book choice 2

wcpcelia    發表於 16-11-29 12:06

珍珠宮

cheung2000 發表於 16-11-29 12:00
我同老公都想下次主力玩京都,大多地方想去…hea吓
在京都我地可以只下古蹟, 寺廟, 行下錦市場.. 真係唔錯.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 tkkmama 的帖子

我同大女去,佢最主要去shopping,有去京都清水寺,佢租和服著,本來我想book一晚住京都,想搵和風呂果d酒店,嘩...果d一定有房,成3,4千蚊晚,所以冇住,行完清水寺就坐返車去大板.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 16-11-29 12:10

我同大女去,佢最主要去shopping,有去京都清水寺,佢租和服著,本來我想book一晚住京都, ...

清水寺我去過兩次..一次同兩個女去, 剛剛元旦日降雪, 好靚, 跟住越來越大雪仲走去行金閣寺, 原來雪中金閣係名景來, 好多當地人冒雪攞景..

第二次係同我隻佬去, 有櫻花都唔錯.. 清水寺出年大修了.. 要去就儘快了, 如果唔係要等多三年.

其實溫泉旅館係貴架.. 因為都係當地人渡假勝地嘛.

珍珠宮

chinatea 發表於 16-11-29 12:10

我同大女去,佢最主要去shopping,有去京都清水寺,佢租和服著,本來我想book一晚住京都, ...

唔係喎,有啲無咁貴又唔錯的

你有咩要求先?

首頁

尾頁

跳至