自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

點白切雞果D呢,要點整架?蒜蓉我識整,打碎一大樽油浸放雪櫃長用,但唔知薑蓉得唔得呢?我同阿仔好鍾意撈飯架

大宅

無話可說 發表於 16-11-29 11:29
點白切雞果D呢,要點整架?蒜蓉我識整,打碎一大樽油浸放雪櫃長用,但唔知薑蓉得唔得呢?我同阿仔好鍾意撈 ...

要磨先出味,不過要好有心機,磨完渣走薑汁,俾d鹽,讚滾油,撈暈。小朋友唔好食太多,熱氣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

得嘅,只要唔放青蔥就得,有蔥會好易發毛,因為蔥有水份,薑如果洗過最好吸乾表面D水先。我鍾意新鮮整,所以次次食雞果日至整,咁就可以加D蔥,好食D。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

回覆樓主:

磨薑,加葱,加粗鹽,跟住落熱油。

我果時見我爸係咁整。

caryfox    發表於 16-11-30 01:00
wcpcelia    發表於 16-11-29 12:20

象牙宮

kit-kwok 發表於 16-11-29 11:33
要磨先出味,不過要好有心機,磨完渣走薑汁,俾d鹽,讚滾油,撈暈。小朋友唔好食太多,熱氣
...

中學生喇,由得佢知係要磨,就係懶得成日磨,因為就搬屋,第時無奶奶服侍喇 放工邊有心機次次搞丫

象牙宮

rose-mag 發表於 16-11-29 11:36
得嘅,只要唔放青蔥就得,有蔥會好易發毛,因為蔥有水份,薑如果洗過最好吸乾表面D水先。我鍾意新鮮整,所 ...

唔放得蔥,咁咪唔好食囉,咁我都係放棄啦

象牙宮

petitsomeone 發表於 16-11-29 11:37

我果時見我爸係咁整。

我同奶奶都係咁整,但平日要返工,邊有時間心機整丫

子爵府

得嘅,只要唔放青蔥就得,有蔥會好易發毛,因為蔥有水份,薑如果洗過最好吸乾表面D水先。我鍾意新鮮整,所 ...

落左熟油浸住都唔得呀?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

甜夫人 發表於 16-11-29 11:52
落左熟油浸住都唔得呀?

一兩日冇問題,但放耐就唔敢包,樓主想整定一樽,唔敢保証。

王國長老

無話可說 發表於 16-11-29 11:42
唔放得蔥,咁咪唔好食囉,咁我都係放棄啦

一係食果陣加葱,不過薑同葱都係即時落熱油最好食,食時先整啦,唔係太多的話,其實唔係好花時間。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

petitsomeone 發表於 16-11-29 11:37

我果時見我爸係咁整。
係...無錯....我都係咁整..... 油一定要燒好熱熱出煙個隻.... 跟住落去薑蔥度.....

象牙宮

rose-mag 發表於 16-11-29 12:38
一係食果陣加葱,不過薑同葱都係即時落熱油最好食,食時先整啦,唔係太多的話,其實唔係好花時間。
...

放工返到屋企都7:00,唯有放假先搞

象牙宮

rose-mag 發表於 16-11-29 12:37
一兩日冇問題,但放耐就唔敢包,樓主想整定一樽,唔敢保証。

李錦記有一樽,不過唔好味,又無蔥!

珊瑚宮

畀面勳章

X 2
細個時候,老工人第一次比我揸刀就係刴薑蓉。

切薑絲,蔥絲再加粗鹽去刴。然後再加熟油。

王國長老

小可愛11 發表於 16-11-28 22:44
X 2
細個時候,老工人第一次比我揸刀就係刴薑蓉。
以前切薑絲蔥絲呢D係練刀功,後來至有話用刨再切細。
最初學刮薑皮都係用刀仔同匙羹。
我屋企人係一向都自己整薑蓉,因為出面買果D或燒味店搭果D都太鹹,
有D仲落味精,食完口渴到死,所以我地過節蒸白切雞都會整埋薑蓉,
細個好傻,最鍾意睇大人點樣煮熟油淋落去D薑蓉度,渣一聲就開心,
仲有蒸魚後,爆香薑絲蔥絲煮熟油淋落魚面,連魚鰭都豎起。

珊瑚宮

畀面勳章

rose-mag 發表於 16-11-29 15:46
以前切薑絲蔥絲呢D係練刀功,後來至有話用刨再切細。
最初學刮薑皮都係用刀仔同匙羹。
我屋企人係一向都自 ...

到依家我都仲係用鐵匙更去刮薑皮同節瓜皮

水晶宮

小可愛11 發表於 16-11-29 16:53
到依家我都仲係用鐵匙更去刮薑皮同節瓜皮

我都係呀

用戶要求終止服務

我用food processor加油打爛佢 之後拎黎炒飯

禁止訪問

珊瑚宮

畀面勳章

petitsomeone 發表於 16-11-29 16:55
我都係呀

我以為得我呢啲老餅先咁做

首頁

尾頁

跳至