用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

想生BB 今日: 105|主題: 89093

威爾斯公症排ivf

別墅

國民生產總值:675

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
今日收到去聽講座個期,有無人知仲有幾耐先會知道排到幾時先有得見醫生呢?
聽完講座後又會有d咩做?

複式洋房

國民生產總值:153

BelleJD 發表於 16-11-29 13:22
今日收到去聽講座個期,有無人知仲有幾耐先會知道排到幾時先有得見醫生呢?
聽完講座後又會有d咩做?
...

我都係排咗1月去聽講座,我問過姑娘話聽完講座預返14-16個月先有得正式開始做ivf, 你會等嗎?定會直接去私家做?我都仲諗緊,因年齡都唔細

別墅

sukicowlai 發表於 16-11-29 14:44
我都係排咗1月去聽講座,我問過姑娘話聽完講座預返14-16個月先有得正式開始做ivf, 你會等嗎?定會直接去私 ...

我11月去交信,12月20就有得聽講座。我想問你係第一次講座定第二次呀?我係第一次講座
唔知個講座要唔要老公都要呢?
我未決定倒私家定政府,我都高齡,如果兩年我都仲等倒的

複式洋房

國民生產總值:392

sukicowlai 發表於 16-11-29 14:44
我都係排咗1月去聽講座,我問過姑娘話聽完講座預返14-16個月先有得正式開始做ivf, 你會等嗎?定會直接去私 ...
正常聽完講座當日, 佢會派張紙比個期你見醫生, 應該排3年以上先可以見第1次醫生 (間唔中聽過好彩既, 會打比你叫你早D) 然後再睇下你之前响私家有冇做過D咩不育治療, 醫生再決定同你做D乜, 或者同唔同你做... 如果你有做過2-3次IUI既, 佢可能就會直接同你排IVF, 但都要等半年以上先開針, 但如果當時你已經過左40歲就乜都冇得做.....

複式洋房

BelleJD 發表於 16-11-29 14:58
我11月去交信,12月20就有得聽講座。我想問你係第一次講座定第二次呀?我係第一次講座
唔知個講座要唔要老 ...

我第一次講座後佢俾個期我見醫生係要三年幾,我等咗一兩年嘅時候佢寄封信俾我,問我可以轉去睇港島果間那打素睇咗先,咁有得早我咪去睇,睇完佢叫我做一次腹腔鏡清少少黏連(又排咗成年),做完之後又話我輸卵管都塞塞地,通唔到,又轉介我返去威爾斯,又要等多一年(喺排公政前即三四年前我已喺私家做哂啲檢查同兩次iui), 最終喺今年11月頭見咗醫生,醫生即話幫我排ivf, 收到姑娘電話後先知原來要等多一年左右...

複式洋房

BelleJD 發表於 16-11-29 14:58
唔知個講座要唔要老 ...

老公都可出席第一次的講座,但如果唔夠位,男士就要出返去等,冇得聽
第二次講座係必須夫妻一同出席,同埋要拎結婚證書副本

別墅

sukicowlai 發表於 16-11-29 19:24
我第一次講座後佢俾個期我見醫生係要三年幾,我等咗一兩年嘅時候佢寄封信俾我,問我可以轉去睇港島果間那 ...

救命呀咁耐
我以為三年,原來唔止
點等呀真係!!

別墅

jennybk123 發表於 16-11-29 15:26
正常聽完講座當日, 佢會派張紙比個期你見醫生, 應該排3年以上先可以見第1次醫生 (間唔中聽過好彩既, 會打比 ...

唔該晒你

別墅

sukicowlai 發表於 16-11-29 19:24
我第一次講座後佢俾個期我見醫生係要三年幾,我等咗一兩年嘅時候佢寄封信俾我,問我可以轉去睇港島果間那 ...

點解要搞成年幾兩年先知輸卵管塞
如果自己喺私家check好晒,會唔會快d架?

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
BelleJD 發表於 16-11-29 23:52
點解要搞成年幾兩年先知輸卵管塞
如果自己喺私家check好晒,會唔會快d架?
...

我三年前已經喺出面私家照過輸卵管造影,做完全暢通,唔知點解上年做腹腔鏡就話我塞

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
BelleJD 發表於 16-11-29 23:49
救命呀咁耐
我以為三年,原來唔止
點等呀真係!!

前前後後要預四至五年

民房

國民生產總值:23

發表於 前天 16:26 |顯示全部帖子
我2013年第一次見醫生,上個月做了第一次IVF。遞轉介信時最好比晒所有報告,醫生會睇個別狀況排先後。因為我當年聽完講座,有太太張覆診紙係兩年後先第一次見醫生,見完醫生入得症仲要第18個月先有得做,如果過40仲唔洗諗.....

別墅

發表於 昨天 14:15 |顯示全部帖子
cissylau 發表於 16-12-1 16:26
我2013年第一次見醫生,上個月做了第一次IVF。遞轉介信時最好比晒所有報告,醫生會睇個別狀況排先後。因為 ...

謝謝你

複式洋房

國民生產總值:255

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子
我2014年中遞信排威院。
好快已經有第一次講座,講座後覆診紙個期係2017年3月。
之後有信通知可以去東區檢查。
2015年7月去左東區。
2016年7月做左腹腔鏡清黏連。
2016年9月見東區醫生確定要做ivf。
之後再轉介去返威院,又重新聽多次第一個講座。本來個期要去到2018年1月先再見醫生。跟住收到電話,今年10月尾去見醫生。安排聽ivf講座。
尋日啱啱聽完,2018年3月可以開針。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎