用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

出埠旅行 今日: 45|主題: 117520

[泰國] 失望的曼谷之旅

男爵府

國民生產總值:5734

己5年冇去曼谷, 今次重遊, 餐廳質素下降(姐鵝和建興) 咖哩蟹和蝦餅也不到水準, shopping 地点5年也冇進步! Big C 的必買零食也比超市貴出10%。

王國熱話
fujifilm 邊部好, 新手...
執相已成習慣
玩PS改圖
解像度問題

子爵府

國民生產總值:12968

TTJTMaMa 發表於 16-11-29 13:36
己5年冇去曼谷, 今次重遊, 餐廳質素下降(姐鵝和建興) 咖哩蟹和蝦餅也不到水準, shopping 地点5年也冇進 ...

邊間超市平?

伯爵府

國民生產總值:16940

TTJTMaMa 發表於 16-11-29 13:36
己5年冇去曼谷, 今次重遊, 餐廳質素下降(姐鵝和建興) 咖哩蟹和蝦餅也不到水準, shopping 地点5年也冇進 ...

食頌通,平又好食

pbpk03845784    發表於 16-11-29 15:13

男爵府

do-re-me 發表於 16-11-29 13:45
邊間超市平?

我在酒店隔近。 (Grand Swiss Hotel) . 酒店內裏ok. 早餐也ok, 近Nara BTS站,超出入方便, 但外圍環境差!

全程搭的士都開天價, 好煩擾!

侯爵府

國民生產總值:22525

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

回覆 TTJTMaMa 的帖子

下次唔好坐的士, CALL UBER LA !

男爵府

ha-ppyday 發表於 16-11-29 13:56

下次唔好坐的士, CALL UBER LA !

Uber 怕唔知点約上車点番酒店, 例如 Central World or Big C 門口等, 也有点困難。 酒店出去就簡單好多!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas 2016夢想成真 樂桃猴年勳章

我下月中去曼谷, 今次會考慮 CALL UBER / CRAB CAR .
希望方便 +順利 吧 !

男爵府

ha-ppyday 發表於 16-11-29 14:12

我下月中去曼谷, 今次會考慮 CALL UBER / CRAB CAR .

你住边區? 比我再㨂, 我会住番Chilom. 方便好多。

侯爵府

我住 chong nonsi !交通唔係好方便的.

搵果時主要撰 two bedroom suite, 又要平?

CX packages (3 nights) 4 pp, total : HK$9900

我覺得 OKAY 啦 !

大宅

國民生產總值:1071

珍珠宮

國民生產總值:44304

TTJTMaMa 發表於 16-11-29 14:02
Uber 怕唔知点約上車点番酒店, 例如 Central World or Big C 門口等, 也有点困難。 酒店出去就簡單好多! ...
冇難度架喎...

侯爵府

國民生產總值:24572

上個月我係BKK, 3日已經call 了6次uber. 好good !!

男爵府

do-re-me 發表於 16-11-29 13:45
邊間超市平?

今晚再去行超市, Robinson Department Store 內的supermarket 好多嘢比Big C 平, 大哥花生B$65 (Big C), Robinson賣B$60,

男爵府

TTJTMaMa 發表於 16-11-29 23:21
今晚再去行超市, Robinson Department Store 內的supermarket 好多嘢比Big C 平, 大哥花生B$65 (Big C), ...

Big C 現在D嘢唔平, 好多香港人去入貨, 排成30 分鐘先比到$, D貨就ㄧ定新鮮, 不停補貨! 晚上11:00 關門, 10:00pm 超多人。
Bra 就比Central and Paragon 平

珍珠宮

國民生產總值:44304

TTJTMaMa 發表於 16-11-29 23:28
Big C 現在D嘢唔平, 好多香港人去入貨, 排成30 分鐘先比到$, D貨就ㄧ定新鮮, 不停補貨! 晚上11:00 關 ...
我會比較鍾意行PARAGON個SUPERMARKET... ... ...

男爵府

國民生產總值:5299

回覆 Kittymummy 的帖子

If only 2 people. Which is cheaper? Taxi or Uber?

男爵府

國民生產總值:5299

回覆 pbpk03845784 的帖子

Me 2. Not big difference with Big C as Siam Paragon has 5% off for tourists.

男爵府

pbpk03845784 發表於 16-11-30 09:27
我會比較鍾意行PARAGON個SUPERMARKET... ... ...

條龍好多人, 我又放棄咗!

侯爵府

國民生產總值:24572

paramount1980 發表於 16-11-30 09:36
回覆 Kittymummy 的帖子

If only 2 people. Which is cheaper? Taxi or Uber?

吾係平貴問題。而係泰國的士佬好麻煩,下下開天殺價。uber 好處係比的士meter X 1.5 only. 我由big c 四面佛call uber 返T21 酒店。只係140 thb 左右 (我坐足4-5人. 的士佬係開400 thb

男爵府

pbpk03845784 發表於 16-11-30 09:27

Blue Elephant d 醬包, Big C 也貴過所有supermarket B$5, 所以唔好諗住Big C cheap cheap 地就狂掃。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎