用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 6312|主題: 869928

五級樂理唔合格,sad  

大宅

國民生產總值:1012

我2個仔囡考五級樂理唔合格,有些題目2個都一样好低分,有冇jm可以話比我聽點解,佢哋弱系邊呢?

問小朋友佢又話唔知,話有1題有個生字冇教唔知系咩,佢哋由上年11月開始學今年10月考中文卷試,每堂半小時,之後加到45分鐘,最後嗰個月就1個半鐘,做咗3年past paper, 有1份老師對有2份自己對。老師最初教得好慢,每條問題等佢哋做之後睇下啱唔啱,之後考前2-3堂先教完樂理,有d話唔考唔駛教,因為趕唔切。

請問去工聯會再上學過還是做past papers ,邊样好呢? 2個學樂理都洗唔少…冇1萬都有幾仟蚊。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:5338

ILLUMA Inspired by Nature勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

你自己識唔識?
有個字唔識頂多扣兩分,邊部份低分呀?

男爵府

國民生產總值:6193

引用:我2個仔囡考五級樂理唔合格,有些題目2個都

原帖由 ychan^ 於 16-11-29 發表
我2個仔囡考五級樂理唔合格,有些題目2個都一样好低分,有冇jm可以話比我聽點解,佢哋弱系邊呢?

問小朋友 ...
你d仔幾大?
我細個果陣考五級樂理係工聯會學,好平,仲考到9x分添。

wcpcelia    發表於 16-11-29 13:54

男爵府

ILLUMA Inspired by Nature勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

開大唔到張圖

子爵府

國民生產總值:10473

ychan^ 發表於 16-11-29 13:39

問小朋友 ...
2個仔幾大? 老C係琴老C嗎?

珍珠宮

國民生產總值:31521

回覆樓主:

一年有4份past paper, 考試前只做3份past paper 係唔會夠!

过來人經驗 一星期上30分鐘堂拖長一年來讀5級theory, 倒不如每星期一堂個半至2小時, 上十幾堂學晒d野, 每星期清功課, 然後操起碼3年past paper , 就實合格!

happy+    發表於 16-11-29 13:54
wcpcelia    發表於 16-11-29 13:54

瑪瑙宮

國民生產總值:128787

畀面勳章 2015xmas

引用:Quote:原帖由+ychan^+於+16-11-29+發表我2

原帖由 vvevv 於 16-11-29 發表
你d仔幾大?
我細個果陣考五級樂理係工聯會學,好平,仲考到9x分添。
請問而家工聯會仲有冇樂理班?thx

大宅

3Qlove 發表於 16-11-29 13:43
你自己識唔識?
有個字唔識頂多扣兩分,邊部份低分呀?

我唔識架

大宅

chocolatebean 發表於 16-11-29 13:44
2個仔幾大? 老C係琴老C嗎?

中一和中四。系琴老師教

男爵府

引用:Quote:chocolatebean 發表於 16-11-29 13:4

中一和中四。系琴老師教
中一,中四咁大個,去工聯會學啦,化算d, 學一個課程1x堂都係6xx蚊倒 (唔太肯定而家價錢,不過一定平過琴老師教)

珍珠宮

回覆樓主:

用 pc 睇楼主张分紙, 見到幾個大問題....
1) transposition — 轉調,
樓主小朋友應該係完全唔識。

2) 寫scale 又係唔多識

3) 休子符, 呢個較簡單, 但都係唔合格。

重考就必定要轉老師, 由頭讀过

Holidaykiki    發表於 16-11-29 16:02

男爵府

引用:Quote:原帖由 vvevv 於 16-11-29 發表你d仔

原帖由 tsung 於 16-11-29 發表
請問而家工聯會仲有冇樂理班?thx
有呀

珍珠宮

ychan^ 發表於 16-11-29 13:53
中一和中四。系琴老師教

有d琴老師教樂理考試真係唔到位。找專門教樂理考試的老師或班 會cost effective 好多

男爵府

國民生產總值:5647

回覆:五級樂理唔合格,sad

唔使唔開心。讀好再考過

子爵府

國民生產總值:10473

ychan^ 發表於 16-11-29 13:53
中一和中四。系琴老師教
已經咁大個, 好少聽到唔合格
仲要係老C教開, 唔會係溝通問題
會唔會老C教唔明,仔仔吸收唔到?

我地上小組2個多月,成績唔錯, 通常聽琴老C比較教得耐(OVER 半年), $又貴

你仔仔再考前考慮報小班,唔好叫老C再教啦!

lojo11    發表於 16-11-29 16:08

男爵府

中學?咁係咪佢地根本唔明?基本野都錯不能接受仲要咁大個了!
轉老師啦,呢個唔掂

男爵府

引用:Quote:chocolatebean 發表於 16-11-29 13:4

中一和中四。系琴老師教
岩岩上網睇,24堂每堂1.5小時$1250,12堂每堂3小時$1250

大宅

國民生產總值:3898

做得3份past paper太少了。

1年度有4份,做3個年度共12份就差不多了。做多d先會知自己有乜野係唔識或者唔熟嘅。

水晶宮

國民生產總值:54478

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-11-29+13:4

中一和中四。系琴老師教
佢地低分既題目全部係1+1=2,冇灰色地帶,即係有formula 有得操,只要有人教啱同練習,包你下次好高分!

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

珍珠宮

國民生產總值:32335

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

似係老師問題.......

carolyktong    發表於 6 天前
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎