自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

吉野 發表於 16-12-3 22:25
我仔小六,用二星期操past paper 唔背生詞冇做過每級綀習書,都pass

佢哋學咗1本精讀,另已經做晒每級樂理練習,2013 2014 年past papers 都系琴老師一邊教一邊睇住佢哋做然後對(所以我覺得好多時間浪費要來等,咁样教/賺錢法真有點咩囉),2012年就影佢學生做咗已改,叫佢哋自己對。我問琴老師有冇model answers 佢話冇,全部對嗰d答案系佢學生出面學完成本比琴老師的。所以我唔肯定佢同仔囡對d答案啱唔啱囉!

我又同老師講轉每二個星期上一次,因為如報出年10月考樂理唔駛咁急學報6級考琴,佢就話佢自己都忙(佢以前是大學生今年先出來做會計)都cut咗d學生不如正堂返先學。

老實講我覺得老師教琴都ok, 佢話佢系栢c學琴然後出來系栢c教琴教咗幾年,仔囡跟佢學琴2-3年,但教樂理就唔好…!!

所以要揾2012 2013 2014年past paper model answers對下老師改得啱唔啱囉!有冇jm 有呢?

子爵府

吉野 發表於 16-12-3 22:25
我仔小六,用二星期操past paper 唔背生詞冇做過每級綀習書,都pass

佢哋學咗1本精讀,另已經做晒每級Taylor樂理練習,2013 2014 年past papers ,全都系琴老師一邊教一邊睇住佢哋做然後對(所以我覺得好多時間浪費要來等,咁样教/賺錢法真有點咩囉),2012年就影佢學生做咗已改,叫佢哋自己對。我問琴老師有冇model answers 佢話冇,全部對嗰d答案系佢學生出面學完成本比琴老師的。所以我唔肯定佢同仔囡對d答案啱唔啱囉!

我又同老師講轉每二個星期上一次,因為如報出年10月考樂理唔駛咁急學報6級考琴,佢就話佢自己都忙(佢以前是大學生今年先出來做會計)都cut咗d學生不如正堂返先學。

老實講我覺得老師教琴都ok, 佢話佢系栢c學琴然後出來系栢c教琴教咗幾年,仔囡跟佢學琴2-3年,但教樂理就唔好…!!

所以要揾2012 2013 2014年past paper model answers對下老師改得啱唔啱囉!有冇jm 有呢?

水晶宮

ychan^ 發表於 16-12-3 18:41
今天問咗琴老師原來佢只教過1個學生,計我2個仔女共3個學生,佢話上個學生攞咗85分學咗1年每堂1個鐘。話我 ...

你已經講左, 老C冇經驗教

建議你學琴都轉埋, 睇嚟你地關係唔係太好, 佢竟然話改卷都要收費, 講真, 佢都收你唔少啦! 個幾頁紙都同你計, 咪唔識DO 囉!

水晶宮

ychan^ 發表於 16-12-5 13:51
佢哋學咗1本精讀,另已經做晒每級Taylor樂理練習,2013 2014 年past papers ,全都系琴老師一邊教一邊睇住 ...
呢個好YOUNG喎! 冇咩經驗

教幼稚園,初小仲可以, 中學生, 級數高D, THEORY...佢已經HANDLE唔到

你仔女有冇跟過佢考琴試? 分數滿意嗎?

水晶宮

佢哋學咗1本精讀,另已經做晒每級Taylor樂理練習,2013 2014 年past papers ,全都系琴老師一邊教一邊睇住 ...

past paper 答案在tom lee 有。
你兩個小朋友之前做过果 d, 你當冇做过, 再買过 5年的past paper, 影印比你兩個小朋友做。

至於老師, 唔好再比呢個老師教樂理, 盏燒銀紙兼浪費時間。

水晶宮

你兩個小朋友之前做过果 d, 你當冇做过, 再買过 5年的past paper, 影印比你兩個小朋友做。

水晶宮

水晶宮

水晶宮

珍珠宮

我係你連琴都唔會跟佢學!点解學生自己改?識就唔洗比$佢教啦!
同埋分纸有D部份反映小朋友根本唔識。 佢似冇經驗兼hea 教,浪費你小朋友的寶貴時間、$!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

ychan^ 發表於 16-12-5 13:46
佢哋學咗1本精讀,另已經做晒每級樂理練習,2013 2014 年past papers 都系琴老師一邊教一邊睇住佢哋做然後 ...

仲嚟,其實仲搵佢教?

佢咁好要一直跟佢學咩?
不如重新出發

大宅

回覆 tsung 的帖子

tsung    發表於 16-12-5 15:40

侯爵府

好明顯老師問題, 當年我老師教, 咩PAST PAPER 都無做過都有8X 分, 轉老師喇

男爵府

請問五級樂理係咪可以for任何樂器。

珍珠宮

cy.muimui 發表於 17-1-6 15:22
請問五級樂理係咪可以for任何樂器。

係,所有樂器都係考同一個樂理考試

男爵府

NoName 發表於 17-1-6 15:30
係,所有樂器都係考同一個樂理考試
tks

子爵府

你2個小朋友是否好細?另外若有經驗的老師會專攻小朋友強項,可以放棄其中一項弱既,因為我個囡就是這樣,佢考英文卷,記吾掂樂器名,老師就操佢強項,嗰幾part攞高分,樂器名0分都冇問題

珍珠宮

回覆樓主:

拖一年太耐,如果有琴底,20-30小時已經夠

別墅

回覆樓主:

我女學20.30堂就ok,未見過學足一年、個老師好有問題

子爵府

ychan^ 發表於 16-11-29 13:39
我2個仔囡考五級樂理唔合格,有些題目2個都一样好低分,有冇jm可以話比我聽點解,佢哋弱系邊呢?

問小朋友 ...

會唔會係佢地冇興趣學?

都咁大個人,一定知要點溫點操卷啦

首頁

尾頁

跳至