懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無jm知搵林醫生抽羊水幾錢?

大宅

回覆:有無jm知林勇行抽羊水幾錢?

可以打去診所問的,我之前想抽絨毛問過萬八,抽羊水都好似係咁上下

別墅

KennieCC 發表於 16-12-1 11:13
可以打去診所問的,我之前想抽絨毛問過萬八,抽羊水都好似係咁上下

咁貴? 唔係幾千蚊就得的嗎?

子爵府

mombaibai 發表於 16-12-1 11:39
咁貴? 唔係幾千蚊就得的嗎?

我個陣問過王紹宏都要11000$,林醫生甘有經驗應該更貴

男爵府

KennieCC 發表於 16-12-1 11:13

係呀~咁我打去問下先~
因為我遲啲做t21,諗住如果唔pass就抽羊水,之前表姐睇林醫生既,話佢好好,不過好耐之前,我諗住問定而家價錢~

咁你結果有沒有去抽絨毛?

大宅

引用:Quote:KennieCC+發表於+16-12-1+11:13+可以

原帖由 kittyartemis 於 16-12-01 發表
係呀~咁我打去問下先~
因為我遲啲做t21,諗住如果唔pass就抽羊水,之前表姐睇林醫生既,話佢好好,不過好 ...
無呀!林醫生話我唔需要冒風險所以唔幫我抽

我係夫婦同型地貧

禁止訪問

男爵府

Piglymeowbb 發表於 16-12-1 19:43
我一個月前抽要$16000,貴D,但手勢好好,一D都唔痛

請問係咪包full report同快速測試?
因為我考慮緊如果t21/Oscar 唔pass, 搵個手勢好啲既醫生抽羊水會安心啲~
同埋我有朋友太太之前做t21唔pass,去咗私家抽羊水,佢話只係比醫生費,化驗費就唔洗比~如果係真,咁就算貴啲都化算~

別墅

kittyartemis 發表於 16-12-1 21:27
請問係咪包full report同快速測試?
因為我考慮緊如果t21/Oscar 唔pass, 搵個手勢好啲既醫生抽羊水會安心 ...

點解你會覺得自己t21 / oscar 吾包, 係咪之前有過d咩事?

男爵府

oceanlau 發表於 16-12-1 22:20
點解你會覺得自己t21 / oscar 吾包, 係咪之前有過d咩事?

上胎無事,只係因為而家高齡~
同埋有親戚幾年前生咗嚴重有事既BB(話係遺傳,再生小朋友都可能會有同一問題,而家都問緊到底係咩事), 所以都睇緊不同產前檢查,幾多週數可以做咩檢查,希望可以check得全面啲~
同埋睇埋價錢,咁安排上可以快啲決定~

禁止訪問

男爵府

Piglymeowbb 發表於 16-12-1 23:07
我果次包快速測試同DNA chip report,好似可以睇多D染色體,記得帶埋老公去,因為都要抽佢D血,同埋你自己 ...

謝謝告知~
唔做傳統full report?因為做咗DNA chip?

禁止訪問

伯爵府

Piglymeowbb 發表於 16-12-2 08:09
因為我果時已經差唔多23week,等唔切full report,所以林醫生淨係叫我做快速測試同DNA chip.....其實我唔知f ...

full report即係數齊23對染色體齊唔齊,你做快速test既話就只係數第13、18、21、23對染色體齊唔齊。其實一般最後都會數哂23對,不過需時2星期

dna chip就係放大d染色體,睇下有無長左/短左,因為原來好多染色體齊23對既人,佢地可能有一兩條染色體個樣同常人唔同,咁樣會引起嚴重既病

禁止訪問

伯爵府

Piglymeowbb 發表於 16-12-2 11:51
咁DNA chip 係咪都係睇晒23條染色體?如果係咁做左DNA chip 係咪唔洗再做full report?
...

要,係兩樣野黎

醫生話過full report=數下個森林夠唔夠46棵樹

而dna chip=睇下每棵樹既樹葉數量有無多左少左

台灣好多blog都介紹得好清楚,full report=傳統羊水報告,dna chip=羊水晶片

台灣醫生會分別收病人錢,而香港醫生就一做dna chip就一定會連埋full report做

別墅

Piglymeowbb 發表於 16-12-1 19:43
我一個月前抽要$16000,貴D,但手勢好好,一D都唔痛

萬幾兩萬蚊。。。。 咁貴,有冇用架。。。。養和都好似無咁貴。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Piglymeowbb 發表於 16-12-2 13:54
咁係咪即係我做DNA chip 包埋full report?因為醫生無特別mention, 淨係話所有result 正常
...

係,一定包埋fullreport,放心

首頁

尾頁

跳至