論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次到港, CV話在菲律賓有3年家傭經驗, 又有一個2歲大女兒, 但嚟到完全貨不對辦, 其實完全唔識照顧BB, 我仔當時1歲, 佢連抱佢, 同佢換衫, 沖涼, 完全唔識, 問返佢佢話其實一直都係阿媽幫佢湊女, 佢唔識同BB著衫, 唔知點HANDLE, 屈到佢隻手好痛係度喊, 又不停扯佢隻腳嚟著裤, 我只有忍佢, 教佢, 希望佢會有進步
差不多過咗1年, 佢熟手咗D, 但就開始黑面, 同佢講嘢冇反應, 做錯嘢冇SORRY, 只唔望我講OK, 或者大大聲話係我叫佢噤做的, 好彩我老公當時都在場做證

屋企一冇人或老人家瞓咗就全程係厕所, 問佢係邊先走返出嚟, 屋企一D都做冇清潔, 仲大大聲話有, 問佢清咗邊度就亂指, 問佢即係邊度答唔出, 次次開雪櫃都有嘢發霉同過期, 所謂清潔咗的地方有D滿哂塵的用過花, 問佢點解只咗拿走走開

叫佢幫小朋友拿件校服去換碼, 佢話好然後完不封動係衣櫃, 仲話已經換咗洗咗, 當我發現件衫仲係衣櫃時問佢點解, 佢又大大聲話我叫佢放個度, 仲一直比咗太細個件小朋友著, 我同先生花咗超過半小時同佢解辭要點做同點解噤做, 叫佢明天再攞去換, 又叫佢再REPEAT我們的要求, 點知第2朝我問佢時, 佢同我講話已經洗咗件衫(應該今日著個件), 噤我問佢小朋友今日著乜返學, 佢竟然唔知邊度攞件羊毛底衫出嚟話著呢件, 又攞哂D夏季出嚟(明明我2星期前已同佢講要換季), 件冬季都著咗2星期啦

叫佢的嘢10件有8件都冇做, 總之唔即時發現的都唔做, 問佢就話唔明, 或者唔記得
其實姐姐係咪都差唔多?係咪我要求高?我真係好想換人, 但真怕越換越衰

別墅

如果有可能令小朋友有安全問題,毫不猶豫立即抄。佢即使唔係有心,整到都係可大可小

大宅

幫唔到手就換人LA..

請工人為左幫自己MA...既然做少少野都做唔到就換過個做到O既...

珍珠宮

taey 發表於 16-11-29 15:01
第一次到港, CV話在菲律賓有3年家傭經驗, 又有一個2歲大女兒, 但嚟到完全貨不對辦, 其實完全唔識照顧BB, 我 ...

有點似我之前請那位海外菲都一樣唔識煮、清潔和湊小朋友,原來只係工廠打工,其他湊囡煮飯老公做哂!忍了九個月見到無乜改善就換人!佢一樣無記性(兩個囝啲衫次次亂放,唔識分碼),清潔唔乾淨(唔叫唔做), 定期要check 雪櫃(因為試過唔識煮唔出聲,放到發黑),只會抱小朋友入網床/房(佢自己可以坐sofa上網同老公傾計)等等

大宅

攞命

水晶宮

回覆樓主:

你叫工人拎件校服去換碼, 呢件工作係高智能, 唔係個個工人做到。連幚小朋友安排校服呢d簡單工作, 佢地唔知㸃解都可以做到令人嘔血

至於換唔換人, 如果工人懶、蠢但冇涉及小朋友安全, 仲有一年, 可以忍下佢。唔忍得就揾定人, 新人一到就即換。

公爵府

第一次到港, CV話在菲律賓有3年家傭經驗, 又有一個2歲大女兒, 但嚟到完全貨不對辦, 其實完全唔識照顧BB, 我 ...

當然要換人,但也要保障自己及小朋友,裝錄影Cam,以防佢仲要屈你

子爵府

你個菲菲跟本無心做份工
菲菲識英文,冇可能溝通有問題,玩嘢,扮唔明

換人吧! 廢事勞氣

男爵府

情況同我海外菲又係一樣,叫先做下重要hea做,成日玩電話,攞埋入厠所冇得出聲,一唔係屋企就即刻放手唔做野,講野打橫黎,滿口謊言,死都要撐。最後比我炒左

子爵府

想生BB熱投

一定換人

別墅

如果你有見佢前面就憎佢後面,見佢左面就想打佢右面的話,就表示你再不會對此人有任何留戀,只係看在$份上或擔心下件更衰!但現時最衰嗰件已在面前,請過個也未必一定衰過呢個!機會一半半。但點都好過e家日曰戰鬥格,死好多腦细胞。

首頁

尾頁

跳至