用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5499|主題: 877738

小朋友唔小心踢到隔離屋土地公公, 點算?

大宅

國民生產總值:3680

BKXmas勳章

如題, 點算? 可以即時做d咩?

侯爵府

國民生產總值:23345

BKXmas勳章

回覆樓主:

叫小朋友拜拜返土地公公,你就代講聲小朋友唔識世界,有怪莫怪,對唔住。有細到大我都聽啲老人家教咁講

男爵府

國民生產總值:5241

BKXmas勳章

回覆樓主:

拜二下,一邊講對唔住,細路仔唔識世界。

大宅

國民生產總值:3919

畀面勳章 BKXmas勳章

無野架,怕的話就拜2拜。

大宅

BKXmas勳章

已經有即時拜兩拜....有講對唔住...但仲係好驚....使唔使買返d野燒俾土地公公?

珊瑚宮

國民生產總值:104397

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cherriehahaha 發表於 16-11-29 16:24
已經有即時拜兩拜....有講對唔住...但仲係好驚....使唔使買返d野燒俾土地公公? ...
唔駛, 講咗對唔住, OK la!!

珍珠宮

國民生產總值:34257

回覆樓主:

放返正 拜幾拜 講對唔住 唔小心 小朋友唔識世界(小朋友做)

珍珠宮

國民生產總值:34257

cherriehahaha 發表於 16-11-29 16:24
已經有即時拜兩拜....有講對唔住...但仲係好驚....使唔使買返d野燒俾土地公公? ...

放心!
我細路時成日都踢到。(公屋)

大宅

國民生產總值:4957

2017勳章 BKXmas勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

dpeddiec 發表於 16-11-29 16:23
無野架,怕的話就拜2拜。
我自己就奶過嘢,一定要講對唔住,跟住要拜 2 拜。

wcpcelia    發表於 16-11-29 17:05

子爵府

國民生產總值:11714

BKXmas勳章

引用:已經有即時拜兩拜....有講對唔住...但仲係

原帖由 cherriehahaha 於 16-11-29 發表
唔使, 小朋友無心, 你已經執番好又誠心道歉就得~放心~土地公公係善良嘅。 我細個踢倒自己門口土地, 亞媽都係咁

侯爵府

國民生產總值:22332

BKXmas勳章

回覆樓主:

我細個都成日踼到,我婆捉住我隻手同香講有怪莫怪世路仔唔識世界就ok

大宅

BKXmas勳章

我小朋友唔係第一次, 早幾年佢試過踢到, 當時我有即時拜拜話對唔住, 細路仔無心....過左幾日, 以為無事, 就無擺係心, 點知由第二個月開始, 佢特定某幾日就發高燒, 燒到入院, 醫院check唔到佢咩事....幾日後又正常返, 連續3個月都係咁, 有人叫我去衣紙舖查日腳, 我仲on居居.....衣紙舖個ee問我係米唔小心踼到人...我先如夢初醒, 後來ee叫我去十字路口燒返d野....

頭先我囡又踢到....好驚阿...好唔好拿拿聲去衣紙舖買野燒? 但係人地門口燒返俾人地土地公公, 會唔會好怪, 使唔使通知聲個戶主先?

大宅

國民生產總值:3919

applefei 發表於 16-11-29 16:29
我自己就奶過嘢,一定要講對唔住,跟住要拜 2 拜。
吓! 詳細講下。

侯爵府

國民生產總值:23110

BKXmas勳章

回覆樓主:

會無事發生。我成個土地公公丟去垃圾桶都無事。

gloriatutor    發表於 16-11-29 17:38

洋房

國民生產總值:70

BKXmas勳章

講聲對唔住,有怪莫怪,細路仔唔識世界

大宅

國民生產總值:4957

2017勳章 BKXmas勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

果次好金,我住唐樓,有日太黑睇唔到,唔小心踢到土地,跟住每一日零晨搭正3點開始發燒發冷,就算我對住關公都係搭正3點發燒發冷,早上天光就冇曬事,連續2星期,跟手我男朋友每一層都拜一拜再講D道歉說話,之後就冇事。

子爵府

國民生產總值:12195

2017勳章 BKXmas勳章

子爵府

國民生產總值:11068

BKXmas勳章

我細個成日在走廊玩踢唔少咪拜拜土地公saysorry

子爵府

國民生產總值:11028

2017勳章 BKXmas勳章 ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 畀面勳章

無心之失一定要拜拜, 拜拜後講唔好意思, 小朋友同大人亦要講。不妨同業主講聲唔好意思, 小朋友唔小心踢倒, 真誠道歉。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

翡翠宮

國民生產總值:80673

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

砌番好咪得,我細個系咁,冇講野.... 信既咪講對唔住,拜下,至少自己唔好疑神疑鬼。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎