用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 3693|主題: 870070

唉,我續唔到回鄉証

大宅

國民生產總值:1619

背景:
我係廣州出細,啊爸係香港人所以我三歲就過左黎香港喇。但係我o係香港住到8歲就成家移民過左加拿大所以我做唔到香港永久居民(但係有居民身份證)。

事原
我一直都有回鄉証,對上一次十年前返香港續都無問題,不過個證今年頭到期。我今次因爲婆婆在廣州有急病所以就諗住翻黎香港續證。點知個姐姐話我續唔到回鄉証喇,因為我無特區護照。就算簽證都要返翻加拿大先可以去中國領事館簽,中旅社簽唔到比我。不過個姐姐好好人,知道我只留香港兩個禮拜,就話都照幫我申請一次通行證,但係就要等過兩日先知批唔批。

唉,如果有JM都好似我既情況就要小心喇。因為我之前係打過比中旅社問過無問題我先至無o係加拿大申請中國簽證咋。而家婆婆就探唔到,白行一趟喇。

伯爵府

國民生產總值:17302

引用:背景:我係廣州出細,啊爸係香港人所以我三

原帖由 Kimchibaby 於 16-11-29 發表
背景:
我係廣州出細,啊爸係香港人所以我三歲就過左黎香港喇。但係我o係香港住到8歲就成家移民過左加拿大所 ...
我見我d 朋友拎澳洲 passport, 佢地都話係香港申請woi.唔通改左?

侯爵府

國民生產總值:20526

應該唔需要返加拿大先可以申請中國簽證喎,我識人揸其他國家護照都係喺香港做簽證架喎

大宅

國民生產總值:3160

我試過陪個美國客去做中國簽証 唔係去中旅做的 係去灣仔華潤大廈

大宅

國民生產總值:2074

Kimchibaby 發表於 16-11-29 16:33
背景:
我係廣州出細,啊爸係香港人所以我三歲就過左黎香港喇。但係我o係香港住到8歲就成家移民過左加拿大所 ...

你去皇崗口岸,用護照可以即時申請一次過,價錢要幾佰蚊,可即批即過。
我有親友在荷蘭返,我陪佢申請到

子爵府

國民生產總值:11944

2016夢想成真

背景:

http://www.fmcoprc.gov.hk/chn/
持外國護照可以去中國外交部申請簽証返大陸的,仲有一隻係一次過簽两次入境俾你。

水晶宮

國民生產總值:57080

畀面勳章

去灣仔華潤可以做

大宅

國民生產總值:3490

回覆樓主:

我以前都係去中旅度簽。完全冇問題喎。

wcpcelia    發表於 16-11-30 09:27

珍珠宮

國民生產總值:32653

littlesister 發表於 16-11-29 23:13
去灣仔華潤可以做

侯爵府

國民生產總值:24570

動物勳章 樂桃猴年勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2015xmas

回覆樓主:

揸護照可以去華潤做

大宅

國民生產總值:1041

我上星期同外國朋友上深圳玩,佢系羅湖做即時批,可入二次,我見好多外國人做,百幾蚊。不過好多人申請,等左二個小時

男爵府

國民生產總值:7020

明早立刻去中國領事館,灣仔華潤大廈,用加拿大passports 搞visa
要預傋相
一封內地親人邀請信(仲要他的ID copy)
你的passport copy
但仍然要等一日才知批唔批,冇即日的

男爵府

國民生產總值:7020

他會要求一封類似咁的邀請信

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

版主

國民生產總值:97342

動物勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我一年經agent幫同事做好多中國簽証(agent去華潤做)。外國人無問題,遊客只留一日都得(某d國藉)。但一中國人中國出世佢地就唔做。
我唔知係唔可以經agent做,定真係中國人中國出世直頭唔批喇

水晶宮

國民生產總值:64756

樂桃猴年勳章

Charlotte_mom 發表於 16-11-30 07:25
我一年經agent幫同事做好多中國簽証(agent去華潤做)。外國人無問題,遊客只留一日都得(某d國藉)。但一 ...

大陸出世,如果去咗外國再想用旅行簽證返中的,而家係超級難辦的。我朋友係外國用當地護照搞個大陸簽證搞咗差不多三個月,期間一直叫佢去大使館排隊、補資料、等,再loop 過。就算細路仔一樣係搞超級耐,成兩個幾月。我另一個外國朋友係香港搞簽證去大陸旅行,一日就得咗啦。佢兩個聽完都好無奈。

男爵府

國民生產總值:6183

laiyuen 發表於 16-11-29 20:06
應該唔需要返加拿大先可以申請中國簽證喎,我識人揸其他國家護照都係喺香港做簽證架喎
...

第一次用加拿大護照申請中國簽證係需要係加拿大的中國領事館到做的

大宅

國民生產總值:3055

申請中國簽証 唔係回鄉証
中旅社(旺角分行1樓)可以幫你申請
好似工人姐姐申請中國簽證咁

男爵府

國民生產總值:9201

背景:

唔好意思,唔係挑戰妳,只係唔明妳話 “續唔到回鄉證,因為我無特區護照”,我早論至換新證,但我都無特區護照,妳幾多歲移民?有無香港身分證呀?

大宅

Lower_Primary 發表於 16-11-30 08:23
唔好意思,唔係挑戰妳,只係唔明妳話 “續唔到回鄉證,因為我無特區護照”,我早論至換新證,但我都無特區 ...

你係香港出細就無問題,但我唔係。

大宅

SeptKid 發表於 16-11-30 08:23
申請中國簽証 唔係回鄉証
中旅社(旺角分行1樓)可以幫你申請
好似工人姐姐申請中國簽證咁

第一次用passport簽證係一定要係加拿大既中國領事館簽。最大問題係我係中國出細既移民,而家兩邊不是人。唉
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎