自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

獨資無限公司成立半年左右
因2公婆做要養家根本無純利可言,收入減支出所剩既錢係生活費
求指教點報稅會最合適
我知東主出糧唔可以用作扣減開支,支薪幾錢利得稅就要填幾錢,請問我將收入減開支所剩既錢分作夫婦2人出糧,照報個人入息課稅,可否扣減子女免稅額?
另外強積金問題,我應該將將自己既人工定額高定低比較好?c6果份人工應該點計?2人一同供強積金定係1人供,c6嚴格嚟講又唔係僱員關係
2人人工定得高,供強積金會多d
當我1人出糧供強積金,所剩下既就會歸落利得稅交15% ?
求幫忙賜教,雖則自僱但只夠養家

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

自僱唔使報出糧,公司盤數收入減支出(唔計人工)填個人入息課稅,免稅額照有。強積金用自僱人士供法,唔同打工仔,問下你間銀行。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

獨資你冇份,唔使幫你供強積金

大宅

5R2H 發表於 16-11-29 16:58
獨資你冇份,唔使幫你供強積金

但係東主係我一人名,咁係唔係c6唔駛供mpf,我自己要供?

大宅

5R2H 發表於 16-11-29 16:56
自僱唔使報出糧,公司盤數收入減支出(唔計人工)填個人入息課稅,免稅額照有。強積金用自僱人士供法,唔同 ...

自僱唔計出糧但mpf係唔係都要有個數先計到供5%mpf?

子爵府

jessie_CC 發表於 16-11-29 17:41
但係東主係我一人名,咁係唔係c6唔駛供mpf,我自己要供?

子爵府

jessie_CC 發表於 16-11-29 17:42
自僱唔計出糧但mpf係唔係都要有個數先計到供5%mpf?

供上限1500就唔使計,免煩,一年都係萬8

首頁

尾頁

跳至