用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

產前產後 今日: 16|主題: 236430

有無人於懷孕期內要食阿士匹靈

複式洋房

國民生產總值:175

如題,知吾知要食到幾週?
因為在公立醫院覆診,次次見既醫生都吾同,講法亦都吾同,有啲話食到36週,有啲話可食到生,吾知信邊個

大宅

國民生產總值:2745

回覆 Jojo_star 的帖子

你係咩事食架?純粹問下,公家醫院通常唔鼓勵人食,私家都少。除非有過2次或以上流產,私家先鼓勵人食。我有食呀

複式洋房

國民生產總值:260

我係12週食,醫生話食到37週

複式洋房

國民生產總值:175

回覆 大戶 的帖子

因有啲較易血既抗體,所以食左有助抗凝血

大宅

國民生產總值:2745

回覆 Jojo_star 的帖子

咁不如聽醫生講,乖乖食啦。或者搵個私家醫生,問下意見。我係一 bingo 就食,但6周流啡入院,就停食,跟住無事食到10周,但又流啡,所以就開始停食,改食安胎藥,我都有睇中醫,食到生。每個人體質唔同,一流啡見紅,就唔好食啦!

複式洋房

國民生產總值:129

我剛剛12weeks開始要食⋯血壓高呀⋯其實都好擔心⋯

大宅

國民生產總值:1011

回覆樓主:

公院醫生叫我食到37週

洋房

國民生產總值:58

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Jojo_star 發表於 16-11-29 16:42
如題,知吾知要食到幾週?
因為在公立醫院覆診,次次見既醫生都吾同,講法亦都吾同,有啲話食到36週,有啲話 ...

我岩岩生左,因為血壓高,政府開比我,懷孕三個月開始食,食到37週要停,因為阿士匹靈係薄血,生B時會失血過多,所以要早停
但好奇怪,每次見其他醫生,都會好疑惑點解當時果位醫生要開阿士匹靈比我食

複式洋房

國民生產總值:417

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
KatyS 發表於 16-12-5 02:29
我岩岩生左,因為血壓高,政府開比我,懷孕三個月開始食,食到37週要停,因為阿士匹靈係薄血,生B時會失血 ...

我有食,由2個月左右食到37周,e生話我第一胎似中左毒血症,所以食定預防。因為第一胎係緊急開刀,佢直接叫我開刀,無得順產

複式洋房

國民生產總值:474

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Kyle_Jackco 發表於 16-12-7 11:36
我有食,由2個月左右食到37周,e生話我第一胎似中左毒血症,所以食定預防。因為第一胎係緊急開刀,佢直接 ...

想問下你第一胎幾週疑似毒血呀?而家陀第二胎順利?

複式洋房

國民生產總值:211

發表於 前天 08:38 |顯示全部帖子
Jojo_star 發表於 16-11-29 23:35
回覆 大戶 的帖子

因有啲較易血既抗體,所以食左有助抗凝血

我有食,都係有抗凝血因子,會食到36週,除此之外,我仲有打簿血針

複式洋房

發表於 前天 09:04 |顯示全部帖子
Angelyau666 發表於 16-12-7 23:23
想問下你第一胎幾週疑似毒血呀?而家陀第二胎順利?

生時先好似有,第二胎就完全無

複式洋房

國民生產總值:474

發表於 前天 11:41 |顯示全部帖子
Kyle_Jackco 發表於 16-12-8 09:04
生時先好似有,第二胎就完全無

咁係咪第二胎好早有食士匹靈?

伯爵府

國民生產總值:15621

發表於 前天 12:55 |顯示全部帖子

回覆樓主:

同事第一胎毒血早産35周,第二胎食葯食到37周,40周出世,佢一停葯血壓就升,last 幾個星期都幾擔心

複式洋房

發表於 前天 14:18 |顯示全部帖子
Angelyau666 發表於 16-12-8 11:41

咁係咪第二胎好早有食士匹靈?

由2個月開如食
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎