用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

夫婦情感 今日: 79|主題: 36688

無形壓力

複式洋房

國民生產總值:383

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
自己媽咪唔鍾意c6,既然唔鍾意就咪鬼見,好多次都係我克意唔比佢地見面,但c6又成日話一齊番去,我媽咪又會覺得做女婿要成日同佢食飯。唔黎又話人唔識做。
我媽咪成日覺得c6要人品好,驚死個女比人蝦。做老公要比晒錢養起頭家,但我諗法係,大家都有份為頭家付出,唔會計邊個要付出多d,我頂晒都冇所謂。
我c6又比較有主見,唔鐘意人管佢任何野,我媽卻鍾意比好多意見,就起我面前數數數,但我覺得兩個人既事,做外母就唔好理啦,越理就越比到壓力我。相反,我覺得99就好得多,佢咩都好正面,好放手,咩都話你地鐘意就得。
我c6話可能同我媽咪一齊住,我話唔好攪啦,你地一齊住我必定自殺

王國熱話

複式洋房

回覆樓主:

大家有冇相似情況,

珍珠宮

國民生產總值:35376

樂桃猴年勳章

Pianistbaby 發表於 16-11-29 16:57
自己媽咪唔鍾意c6,既然唔鍾意就咪鬼見,好多次都係我克意唔比佢地見面,但c6又成日話一齊番去,我媽咪又會 ...

首先妳同妳老公要有默契,响妳阿媽面前咪講一套,你哋私底下做另外一套佢都吹你哋唔脹㗎,唔通妳阿媽唔會匿响床下底偷聽咩~!
百花叢裡過,片葉不沾身。

複式洋房

wing1388 發表於 16-11-29 17:45
首先妳同妳老公要有默契,响妳阿媽面前咪講一套,你哋私底下做另外一套佢都吹你哋唔脹㗎,唔通妳阿媽唔會 ...

非常好,不過首先我老公要醒水,佢份人成頭牛咁。

珍珠宮

國民生產總值:35376

樂桃猴年勳章

Pianistbaby 發表於 16-11-29 17:56
非常好,不過首先我老公要醒水,佢份人成頭牛咁。

呢啲當然係妳平時响屋企同佢講定先啦!

即係同佢講,叫佢做返自己得啦,不過响妳阿媽面前咪做個"Yes Man"囉,總之思想接受,一切照舊!
百花叢裡過,片葉不沾身。

珊瑚宮

國民生產總值:106084

環保接龍勳章

回覆樓主:

我老豆都係咁。但一物治一物,我知我老豆錫我,所以我會話佢知,每人有自己諗法。無對與錯。好彩我老豆又明喎。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

複式洋房

alphabetagamma 發表於 16-11-29 19:56
我老豆都係咁。但一物治一物,我知我老豆錫我,所以我會話佢知,每人有自己諗法。無對與錯。好彩我老豆又明 ...

咁你老豆明白都好好呀。
我媽咪而家小左講,但佢內裡係睇唔開,間中發佢下,面黑黑,咁樣佢自己都生活都唔開心啦。有時受佢黑面,要忍佢發老脾都幾辛苦,不過我都忍到既。
但始終想佢真正放開,人生都過左一大半,女又嫁左,仲有咩好介懷

珊瑚宮

國民生產總值:106084

環保接龍勳章

Pianistbaby 發表於 16-11-29 21:32
咁你老豆明白都好好呀。
我媽咪而家小左講,但佢內裡係睇唔開,間中發佢下,面黑黑,咁樣佢自己都生活都唔 ...

我老豆一講,我就以講笑方式同老公講[唔好理佢/唔好聽佢老點]。幫手打個圓場,老公唔跟係因為老婆唔準,講笑咁係令老公唔介意老豆亂講,只當講笑。
我同老公識左廿年,我阿爸都識左佢十七年,相處好好,好女兩頭瞞吧。

1314625    發表於 4 天前

複式洋房

alphabetagamma 發表於 16-11-29 22:26

我老豆一講,我就以講笑方式同老公講[唔好理佢/唔 ...

明白

翡翠宮

國民生產總值:91874

咁起碼你老公都幾好唔多介意,最慘係兩個都小氣嘅

洋房

國民生產總值:64

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我媽對我c6有時都會有d意見,不過我媽會知道講出黎只會令我難做,所以盡量佢都算……唔提唔講!

水晶宮

國民生產總值:72833

我比較好彩, 我媽同 ex 99 都容易相處又唔計較又唔貪心又唔擺款又唔是非又唔會講野難聽, 老爺老豆都不在, 無製作其他問題出黎比我地歎.

一定一定唔好一齊住.

水晶宮

國民生產總值:65074

SAME,我媽又係成日干預我同老公的相處方法,有時根本係情趣佢就認真看待,大佬幾十歲唔好再當我哋細路仔啦放手啦,但99就好FREE唔理,我BUY我99多D,我媽真係好煩

複式洋房

kiii0511 發表於 16-11-30 01:33
我媽對我c6有時都會有d意見,不過我媽會知道講出黎只會令我難做,所以盡量佢都算……唔提唔講!
...

唔提唔講,但有冇將不滿流露在面上或行為上?
我媽就係間中就發作

複式洋房

tansyneko 發表於 16-11-30 13:24
SAME,我媽又係成日干預我同老公的相處方法,有時根本係情趣佢就認真看待,大佬幾十歲唔好再當我哋細路仔啦放 ...

你同我一樣,99都係好放手,不過始終就係自己媽咪,佢性格係咁都只能忍讓下。唔到我底線我都忍到

水晶宮

國民生產總值:54754

大家一齊住咪更加多問題,你夾係中間就最辛苦

水晶宮

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Pianistbaby 發表於 16-11-30 14:46
你同我一樣,99都係好放手,不過始終就係自己媽咪,佢性格係咁都只能忍讓下。唔到我底線我都忍到
...
可惜我媽已成日踏正我底線,及小小事都要管,佢個種管真係當正你係幾歲至十幾歲人仔咁去管

係囉至慘個嗰就係自己阿媽,如果我媽同我99角色互換的話就好了,當然最好佢兩個都似我99就最好了,放手放開所有...

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
tansyneko 發表於 16-12-1 13:22
可惜我媽已成日踏正我底線,及小小事都要管,佢個種管真係當正你係幾歲至十幾歲人仔咁去管

係囉至慘個嗰就係 ...

最慘係管到影響自己同老公關係。
有時覺得係咪中國人意思既問題,定係其他原因?
老左都唔放手,仲覺得咁樣係因為錫仔女,其實係比左壓力同令到仔女唔開心。放唔底間中發顛,灰面,真係好難頂。

水晶宮

發表於 前天 13:15 |顯示全部帖子
Pianistbaby 發表於 16-12-1 14:52
最慘係管到影響自己同老公關係。
有時覺得係咪中國人意思既問題,定係其他原因?
老左都唔放手,仲覺得咁 ...
性格問題,有D人大喇喇雲淡風輕人也活得開心自在,有D人愛大小事都管成個緊張大師樣樣都關佢事以愛護之名剥奪為實,唉...我明呀,個種壓力由細到大都承受住,以為結婚會好轉,完全唔係,完全無打算放手的意思,真係頂唔順發一場脾氣後佢個輪會收斂少少其實係佢嬲咗我認為我不懂感恩,但個一輪我過得特別輕鬆自在開心,但佢過一排又好似無嘢咁又繼續大小事管住,完全係吊頸個種窒息,講過N次唔好再逼得太緊,佢永遠唔明,剩係無限LOOOP諗我唔懂感恩,唉...好難溝通
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎