用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 537|主題: 868621

買樓一問

大宅

國民生產總值:2248

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
第一次買樓,啱簽咗臨約,打算經hkmc借8成按揭,想send資料去幾間銀行,但其中一間銀行話叫我地唔好咁樣,因為如果send資料去幾間銀行會影響按揭保險個邊會hold住你個批核,但我係bk睇好多都話最好send多幾間銀行睇下offer,最後再決定邊間好,我應該點好?

大宅

國民生產總值:3134

咩係按揭保險? 即是銀行只借到7成 另外1成要搵按揭保險果d?

正常唔會影響 都係格價之嗎 仲係初步壓力測試先 比個offer 你 呢d就算未有臨約都做得啦

大宅

cherry17 發表於 16-11-29 17:29
咩係按揭保險? 即是銀行只借到7成 另外1成要搵按揭保險果d?

正常唔會影響 都係格價之嗎 仲係初步壓力測試 ...

係呀,但佢話如果我send過晒D資料去其他銀行,有機會會應該按揭保險公司個邊hold住我個case,所以我擔心緊攞唔攞份臨約去問多幾間銀行好

大宅

國民生產總值:3440

回覆樓主:

個時都唔止一個銀行咁同我講,但我無理,見銀行就申請,結果無影響但我無借hkmc,唔知mc會唔會難d,留毛等學野

複式洋房

國民生產總值:252

唔會,佢緊係唔想你問多幾間銀行啦,呢個人職業操守有問題

伯爵府

國民生產總值:17182

maggie196 發表於 16-11-29 17:19
第一次買樓,啱簽咗臨約,打算經hkmc借8成按揭,想send資料去幾間銀行,但其中一間銀行話叫我地唔好咁樣, ...

唔會的人

男爵府

國民生產總值:5467

第一次買樓,啱簽咗臨約,打算經hkmc借8成按揭,想send資料去幾間銀行,但其中一間銀行話叫我地唔好咁樣, ...

佢唔想你有多幾個offer揀,揀完又dup佢個rate啫

大宅

Bu-bie 發表於 16-11-29 17:53
佢唔想你有多幾個offer揀,揀完又dup佢個rate啫

其實我都係咁諗,但我老公又好擔心,又話人地唔使經hkmc借所以問多幾間銀行都唔驚,話我地要經hkmc借唔同喔

子爵府

國民生產總值:13136

好媽媽勳章

回覆:買樓一問

你揾中介咪得囉!佢地會幫你格價,又有回贈!

子爵府

國民生產總值:13136

好媽媽勳章

回覆:買樓一問

你揾中介咪得囉!佢地會幫你格價,又有回贈!

男爵府

國民生產總值:8043

maggie196 發表於 16-11-29 17:56
其實我都係咁諗,但我老公又好擔心,又話人地唔使經hkmc借所以問多幾間銀行都唔驚,話我地要經hkmc借唔同 ...

我揾經絡,佢幫我隔晒rate先叫我apply邊幾間,仲r到cupon

wcpcelia    發表於 3 天前

大宅

ccn008 發表於 16-11-29 18:05
我揾經絡,佢幫我隔晒rate先叫我apply邊幾間,仲r到cupon

經絡需唔需要手續費?

翡翠宮

國民生產總值:78907

畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 2015xmas 2016夢想成真

邊間bank staff咁古惑?

大宅

國民生產總值:4654

ccn008 發表於 16-11-29 18:05

經絡係超好!
做人至緊要開開心心 :-D

大宅

國民生產總值:4654

maggie196 發表於 16-11-29 18:12
經絡需唔需要手續費?

不、重有超市coupons 、服務又好。銀行同地產agent 一樣當然吾想你搵多幾間
做人至緊要開開心心 :-D

子爵府

國民生產總值:12764

動物勳章

唔會喎,我早幾年都有做按揭保險借夠9成, 問咗匯豐, 恆生同中銀, 10日左右匯豐同恆生就批咗, 中銀就超慢, 連佢地銀行內部(emoji)7成都未批到,

不過我份工係大公司, 加上信貸記錄良好, 可能有幫助快d 批到

子爵府

國民生產總值:11121

其實無影響㗎,唔駛擔心,我問咗四五間,其實個package唔會痈太大分別,最大係按揭保險手續費,有d只傾到七折,但有d講到俾半價,都差一截㗎

我問過中銀,匯豐,恒生,中銀好快攪掂,匯豐話我爭資料但又唔通知我,可以不理,恒生唔追唔覆,最後我都費時再問。

大宅

國民生產總值:4076

我都做銀行,其實也成可經HKMC或銀行拍保險公司所以我建議你揀一間經HKMC加一間經銀行拍保險公司,等兩邊有OFFER,就可以比較PREMIUM DISCOUNT,甚至可拎住對家的DISCOUNT來叫佢做返。

大宅

國民生產總值:1453

ILLUMA Inspired by Nature勳章 DHA勳章

而家好多地產都有做埋按揭介紹,只要你ok,佢地一定會幫你搵哂唔同既銀行,唔會只可一間,個bank 唔老實啊

珍珠宮

國民生產總值:44141

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
係邊間BANK同妳講??
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎