懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

Piggy926 發表於 16-12-3 22:34
走佬袋帶物?

佢原來有產婦M巾同床墊送,夠用5日,自己帶既都冇用到,仲有一pack洗面刷牙毛巾set送

帶自己睡衣,外套,拖鞋,暖水杯,如果要沖涼就帶大自巾,電話差電火牛,出院就準備bb衫包被

記得帶按金單

民房

hoiching0516 發表於 16-12-3 23:27
佢原來有產婦M巾同床墊送,夠用5日,自己帶既都冇用到,仲有一pack洗面刷牙毛巾set送

帶自己睡衣,外套, ...

我仲買了1包有扣m巾,2包貼m巾,床墊,網褲(emoji)
我想問佢包的冲洗瓶可吾可以拎返屋企?

男爵府

陪月勳章

katlwh 發表於 16-12-5 18:22
我仲買了1包有扣m巾,2包貼m巾,床墊,網褲(emoji)
我想問佢包的冲洗瓶可吾可以拎返屋企?
...

當然可以

別墅

我剛剛10月在St.Paul生完
醫生同護士都好好,生完嗰日育嬰室護士會推bb黎俾你抱下講解bb的檢查如何同埋話你聽邊個兒科醫生跟bb各樣
第2日自己落到床就行去育嬰室餵bb!
住左3日2夜,啲姨姨同護士都好好,好幫手特別係未落到床時同在產房時。

別墅

回覆 evajainly 的帖子

依家仲度緊,老公話如果價錢差唔多,會唔會養和好少少,要再問下醫生先

大宅

我一月將會係st Paul 開刀生BB,希望餵人奶,唔知手術後可否要求立即同BB肌膚接觸呢?(即好似公立醫院生完立即放BB在心口吸啜)
另外出院要自備BB衫嗎? 醫院唔包?

別墅

回覆 Happylingling 的帖子

我上一胎在公立就係可以開完刀都立即餵,真係覺得好好,所以今次去私家希望都做到

別墅

回覆 Happylingling 的帖子

小朋友出院衫應該要自己帶

大宅

9月係St paul生,姑娘好好喎,我訂4人房但人唔多,俾咗2人房我,生完返房姑娘會推BB入嚟,之後就要自己行去睇B餵奶。姑娘嬸嬸都好nice,又好support餵人奶,又教你點餵,幾時食上奶食物等等,好supportive。

別墅

回覆 Serenagal 的帖子

請問有親友探B可否要求推出黎?定係一定要去BB房隔住玻璃睇?

大宅

Marine125 發表於 16-12-6 18:09
回覆 Serenagal 的帖子

請問有親友探B可否要求推出黎?定係一定要去BB房隔住玻璃睇?

生完會推出嚟房俾你,但之後要隔住玻璃睇。
每天有親子時間,只有爸爸及媽媽可進入。若餵母乳,媽媽隨時都可以入去餵奶

大宅

katlwh 發表於 16-12-2 00:04
我book咗st Paul 1月生,都好想知情況
你好呀,請問可以介紹個E生比我嗎?因為我都唸住想係st paul生,但仲未揾到E生....唔該晒!!!

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

啱啱開刀生院,打算出院日就投訴,因為經歷麻麻,不過害群之馬都係一個人姐,其中一個姨姨,態度真係超差,第一日我開完刀,麻醉啱啱過,甘佢地要推隔離床出去,撞到我張床幾次,每撞下,傷口痛一下,到隔離開完刀返嚟,我媽好好禮貌甘請佢地小心啲,因為之前撞到我,點知,仲撞多幾下,我忍唔住叫左出聲自始,某一姨姨每次入嚟倒垃圾都好似拆樓甘嘈,尋日拖地時,仲問都唔問就拉開我個簾,仲喝我媽坐係到唔好郁,佢對我同房一樣態度,自問我地都好禮貌又唔麻煩,總之每次佢入嚟做咩都好,都好似我地殺左佢全家甘

不過我醫生當然力讚,手勢超好,第二日落床係有啲唔舒服,但可接受,第三日已經唔記得自己開左刀,活動自如,其間總共只係鹽水落左兩次止痛藥,同埋食普通止痛藥,但我隔離床遲我幾個鐘開刀,第二個醫生,佢到第三日先好辛苦甘出到房門睇b, 之前仲要食消炎藥,又抗生素,又打針又塞藥

負責量血壓探熱既理大學生,好好態度同禮貌,我一定會讚佢地

病房護士,接觸機會唔多,佢全部都好好態度

兒科醫生,係主診介紹,都係好好,好滿意,因為我b出細有小小問題,佢好細心又詳細講解,好多謝佢

BB房姑娘最好,打算出院時叫老公買禮物嚟比佢地,因為我b有小問題,佢地會好特別照顧佢,又細心,餵人奶到都好比心機教,又會教餵奶同掃風,又會同我傾下計,有講有笑,又唔會唔耐煩我初頭杯餵,之後又轉咀餵,總之感覺好好

題外話,真係幾多某大國人,我同房都係,但好彩佢唔嘈唔煩

另外,同期total得11個b, 所以幾好呀,人小小,餵奶房唔會逼滿人,好舒服

大宅

seangying 發表於 17-1-15 05:02
啱啱開刀生院,打算出院日就投訴,因為經歷麻麻,不過害群之馬都係一個人姐,其中一個姨姨,態度真係超差, ...

你好,想問一下你是那位醫生?

男爵府

Casperlau 發表於 17-5-21 09:31
你好,想問一下你是那位醫生?

我係註院醫生方敏豪:mother:

大宅

seangying 發表於 17-5-21 10:18
我係註院醫生方敏豪:mother:

我而家產檢搵佢,都係諗住搵佢開刀,想問下埋單大約幾錢?

男爵府

Casperlau 發表於 17-5-21 14:59
我而家產檢搵佢,都係諗住搵佢開刀,想問下埋單大約幾錢?

依家搬左去新大樓,可以會貴左都唔定,我果時92xxx, 因為零晨緊急開刀,手術室要比多4500,bb出世有啲小問題,要驗野同用藥,又比多65xx, 所以正常應該8萬蚊到,當初方醫生都話8萬到。

大宅

seangying 發表於 17-5-21 15:46
依家搬左去新大樓,可以會貴左都唔定,我果時92xxx, 因為零晨緊急開刀,手術室要比多4500,bb出世有啲小問 ...

咁想問下佢開完刀後有無俾條帶束住條腰等你唔好整到個傷口?

男爵府

Casperlau 發表於 17-5-21 17:07
咁想問下佢開完刀後有無俾條帶束住條腰等你唔好整到個傷口?

唔會即刻用,係第二日落床前先會幫你戴,我係自己拎去既,醫院應該都有賣

大宅

seangying 發表於 17-5-21 17:29
唔會即刻用,係第二日落床前先會幫你戴,我係自己拎去既,醫院應該都有賣
...

好的,謝謝

首頁

尾頁

跳至