用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

家事百科 今日: 1|主題: 34358

浴室寶一問,求解答

大宅

國民生產總值:2047

1/ 設計師話抽氣扇或浴室寶,只可二揀一?點解呢?(佢話揀後者,原有之抽氣扇要拆走)

2/ 廁所約50 尺,1350w 定1650w 好呢?

請幫忙解答,謝謝!

王國熱話
九龍灣德福花園3 房 實用553(冇樓睇)
放租 - 屯門 西鐵 兆康站 村屋 全新 500呎 ...
買樓問題
[放租] 又一居三房, 新裝, 向東南, 光猛清...

男爵府

國民生產總值:7445

陪月勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
浴室寶都有抽氣功能, 用抽氣扇個位,咁就唔洗再搞個天花,

第二個問題,我諗睇size, 唔係睇w, 如果位細,金章8吋都有1350w,有d大d,都係1350w,所以先考慮size先會好d.

大宅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
ladypanpan 發表於 16-11-30 17:18
浴室寶都有抽氣功能, 用抽氣扇個位,咁就唔洗再搞個天花,

第二個問題,我諗睇size, 唔係睇w, 如果位細 ...

多謝解答
其實怕浴室寶唔夠抽氣,是否只著重暖氣?
如夠位裝,是否越大部越好?靜D?2650W

男爵府

國民生產總值:6272

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
PTC heater加傳統抽氣扇,perfect match!, taobao $150 only

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
teddybearhk 發表於 16-12-1 20:38
PTC heater加傳統抽氣扇,perfect match!, taobao $150 only

打開不到,可給綱址嗎?
謝謝

洋房

國民生產總值:36

1/ 設計師話抽氣扇或浴室寶,只可二揀一?點解呢?(佢話揀後者,原有之抽氣扇要拆走)

可能位置問題...有無窗口既相看看

2/ 廁所約50 尺,1350w 定1650w 好呢?

50 呎..其實睇位置. 1350 同 1650 w 既分別, 除左令氣溫提升既時間外
亦要留意機內抽氣扇既數目. 一把同兩把扇其實有影響既.

另補充一點

浴室寶既抽氣功能, 視乎安裝方式, 一般黎講抽氣能力比傳統抽氣扇弱
如果可以, 最好裝多把傳統抽氣扇...

洋房

kiwibaby2015 發表於 16-12-1 09:10
多謝解答
其實怕浴室寶唔夠抽氣,是否只著重暖氣?
如夠位裝,是否越大部越好?靜D?2650W2650 W ..呢個功率係短時間加熱能力較高, 但對電力要求亦較高. 建議最好用獨立電線, 裝 曲架 開關.

大宅

mtu 發表於 16-12-2 17:33

可能位置問題...有 ...

多謝解答
黑廁無窗,所以一定天花式
就係設計師說二揀一,不可並存,因此求解說

洋房

黑廁既意思指大廈設計浴室係用中央排氣系統?
即天花有個抽氣扇, 直接經大廈氣槽出街, 唔經自己既窗, 對嗎?

定都係係自己間屋度有條氣喉出街?兩者好大分別

你俾左幾錢訂?

男爵府

國民生產總值:6316

我的育兒心得勳章 DHA勳章

發表於 前天 17:28 |顯示全部帖子
mtu 發表於 16-12-2 17:41
黑廁既意思指大廈設計浴室係用中央排氣系統?
即天花有個抽氣扇, 直接經大廈氣槽出街, 唔經自己既窗, 對嗎?
...

黑廁姐係無窗, 同埋抽氣係裝係天花度, 我都住過一間屋係黑廁, 所以好煩.

男爵府

國民生產總值:6316

我的育兒心得勳章 DHA勳章

發表於 前天 17:29 |顯示全部帖子
kiwibaby2015 發表於 16-12-2 17:37
多謝解答
黑廁無窗,所以一定天花式
就係設計師說二揀一,不可並存,因此求解說
如果係黑廁, 更加要裝浴室寶, 只係抽氣都吾夠走, 我先前廁所邊好多發毛, 因為太濕散吾到.
你裝浴室寶可以用埋佢抽濕功能, 我自己用緊金章, 你可以去睇下先再決定.

洋房

發表於 昨天 15:02 |顯示全部帖子
JJBee 發表於 16-12-5 17:28
黑廁姐係無窗, 同埋抽氣係裝係天花度, 我都住過一間屋係黑廁, 所以好煩.

...
我明白黑廁係咩意思, 似乎你唔熟安裝細節, 唔明我問乜
我問緊既係個排氣系統

如果個黑廁係大廈本身設計 , 好大機會廁所既排氣, 係大廈中央集體排氣的
變左只能排出, 不能引入鮮風

如果個黑廁係樓主 / 裝修公司自己改建, 氣喉多數都係會經自己既窗口出外
咁可以利用氣喉引入鮮風

兩者最大分別係能否利用浴室寶既換氣功能...
前者只能抽氣, 不能換氣, 後者可以.

洋房

發表於 昨天 15:03 |顯示全部帖子
JJBee 發表於 16-12-5 17:29
如果係黑廁, 更加要裝浴室寶, 只係抽氣都吾夠走, 我先前廁所邊好多發毛, 因為太濕散吾到.
你裝浴室寶可以用 ...

如果抽濕為主, 除左浴室寶, 建議考慮天花式抽濕機. 如 drymaster 一類產品...

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎