用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

婆媳關係 今日: 82|主題: 24223

喺娘家坐月期間6299講同做d咁嘅嘢,我唔開心係咪太敏感?

民房

國民生產總值:19

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
剛生完阿b,而家喺娘家坐月。爹哋照顧我飲食,媽咪負責照顧阿b,c6因為要返shift,隔兩三日先喺度留宿幫手

99每一日都自己走上嚟我娘家玩b,事前電話都唔打嚟,每次都會坐成三粒鐘先走,因為覺得唔招呼99點都於禮不合,結果就係完全打亂我下晝休息時間同我媽工作日程。我覺得唔高興同c6反映,佢第一句就係:係呀!佢係會日日都上嚟。佢老人家咁錫粒孫,想上嚟玩下b有乜問題?

62同c6關係一向疏離,由我有咗到生只係見過一次面,早兩日上咗嚟我娘家第一次探b,當時c6返工不在場,62係就係好鍾意阿b,明明瞓緊都攪醒佢要抱佢玩,但之後就係咁點我同我媽做嘢,無啦啦話要換片(其實剛剛先換好),又叫我媽同b抺眼洗咀,又話我哋會凍親阿b,要俾水阿b飲。。。之後仲俾我知道62話好不滿點解呢段期間阿b要留喺外家。嗰刻諗到父母仆心仆命照顧得我哋咁好,但要受埋一個0貢獻嘅人説三道四,自己真係嬲到喊!事後同c6講起呢件事,佢只係應咗句:係咁啫下嘛⋯⋯你唔好理佢囉!我唔想聽呢個人嘅嘢。

我覺得唔開心甚至唔想見到6299係咪太小器??見c6咁幫佢哋時仲會聯想佢哋遲d會爭住湊b,係咪剛生完b嘅媽媽都係咁易亂諗嘢??

王國熱話

大宅

國民生產總值:1376

回覆:guluball 的帖子

生完的確情緒會敏感啲既。
下次當你再同老公反映既時候,先比個心理準備比自己,預左佢會講類似廢話,然後認真同佢講事情既嚴重性,例如阻住你坐月休息,咁你身體同情緒就會差...我唔能夠向bb發洩情緒,就會向其他人,例如老公,6299等人發洩,老公你係咪想有呢一日呢?
至於62,如果佢只係間中黎一次,就忍一忍啦,至多佢再點你地既時候就同爸爸媽媽夾定咪show佢,記住,娘家係你地主場,唔需要屈就自己。

王國會長

國民生產總值:43341

我的育兒心得勳章 月餅勳章 趣教勳章 畀面勳章 王國會長 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

guluball 發表於 16-11-29 18:34
剛生完阿b,而家喺娘家坐月。爹哋照顧我飲食,媽咪負責照顧阿b,c6因為要返shift,隔兩三日先喺度留宿幫手
...

叫你老公請假招呼佢媽吖嘛
Please do not quote any information posted by fungwongphie.

公爵府

國民生產總值:28762

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我7月生完都係我媽咪屋企,我99又係想日日來我媽屋企,我好直接話我老公係度你先來

王國會長

國民生產總值:43341

我的育兒心得勳章 月餅勳章 趣教勳章 畀面勳章 王國會長 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

再要佢日日響你屋企瞓,佢就知咩叫俾人打亂時間表了
Please do not quote any information posted by fungwongphie.

民房

雞蛋公主59 發表於 16-11-29 18:45
生完的確情緒會敏感啲既。
下次當你再同老公反映既時候,先比個心理準備比自己,預左佢會講類似廢話,然後 ...

其實c6咁樣答完我之後我有反駁,佢真係叫我直接同我6299講,攪到我火都嚟!最後佢先死死地氣叫99唔好再失驚無神日日上嚟坐幾粒鐘

其實呢件事上,我最失望係c6嘅回應
把口話心疼我生b時有幾辛苦,但到我坐月時就以佢媽玩b行先

複式洋房

國民生產總值:233

...

其實上人地屋企前通知聲,問下屋主方唔方便,呢d只係好基本好基本嘅禮貌/尊重。。。都唔明點解有咁多99都係咁。。

美菲絲    發表於 4 天前

大宅

國民生產總值:1376

引用:Quote:雞蛋公主59 發表於 16-11-29 18:45

原帖由 guluball 於 16-11-29 發表
其實c6咁樣答完我之後我有反駁,佢真係叫我直接同我6299講,攪到我火都嚟!最後佢先死死地氣叫99唔好再失 ...
最後你老公肯出聲就放佢一馬啦~就當啲男人係咁遲鈍,因為比人阻住休息個個唔係佢!同埋男人怕麻煩,又唔想得罪自己亞媽,咪諗住求其回應下就算,你兇下佢咪知驚囉~

大宅

國民生產總值:1286

yenyenlam 發表於 16-11-29 19:20
其實上人地屋企前通知聲,問下屋主方唔方便,呢d只係好基本好基本嘅禮貌/尊重。。。都唔明點解有咁多99都 ...

男爵府

國民生產總值:5607

引用:Quote:雞蛋公主59 發表於 16-11-29 18:45

原帖由 guluball 於 16-11-29 發表
其實c6咁樣答完我之後我有反駁,佢真係叫我直接同我6299講,攪到我火都嚟!最後佢先死死地氣叫99唔好再失 ...
佢之後有同99講就算啦

民房

雞蛋公主59 發表於 16-11-29 19:43
最後你老公肯出聲就放佢一馬啦~就當啲男人係咁遲鈍,因為比人阻住休息個個唔係佢!同埋男人怕麻煩,又唔想 ...

都係嘅⋯⋯佢本人係一見麻煩就逃避當睇唔到

我哋遲d會請姐姐幫手湊b,但99就住喺我哋對面,我都驚驚地佢又試日日走上我屋企幫手湊b。雖然事先同c6講咗自己唔想99湊,但怕到時又係好似而家咁攪到大家唔開心

大宅

國民生產總值:4268

回覆 guluball 的帖子

係,坐月係好sensitive. 當時除左最親會幫手的會留多過半粒鐘,通常半粒鐘我就入房訓,我當時奶奶ok.的,過左半小時我話我訓陣,你想走前幫我放狗,走時輕聲關門,咁佢就無引即走,
奶奶啫,要尊重但唔使當神咁拜,

翡翠宮

國民生產總值:91874

咁佢哋無理要求你reject咪得咯,表明你立場好過係度亂霖

子爵府

國民生產總值:12453

動物勳章 熱血勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

每個人"處理"嘅方法唔同
你C6呢隻"冷處理"可能一直佢全家都用緊
我對我個衰老豆都係咁,愈理佢愈煩
當聽唔到62、唔招呼99就係你C6個邊嘅處理

男爵府

國民生產總值:5216

...
好明白! 我都經歷過!

忍下啦, 賀爾蒙有影響的, 我生完BB之後有一段時間好討厭6299, 好唔想見到佢地~

水晶宮

國民生產總值:54754

依家坐緊月緊係要休息多D,想玩bb滿月後再招呼

別墅

國民生產總值:624

BK Milk勳章

回覆:喺娘家坐月期間6299講同做d咁嘅嘢,我唔開心係咪太敏感?

我果陣生完去娘家坐月,我奶奶成日黎探b,有一日仲有一個人走上黎坐到夜晚12點都唔走,我娘家習慣早睡早起嘛,我唔休息bb都要瞓啦,佢唔走我地成家無得瞓招呼佢,最後要打比老公叫佢叫奶奶走

民房

國民生產總值:23

完全明白。我都好討厭奶奶成日失驚無神上嚟玩B,阻礙姐姐湊B嘅時間表,姐姐抱BB瞓,佢撩BB講嘢,又話BB (當時只有一個多月大) 唔駛瞓咁多,BB大啦要玩要學講嘢,喺姐姐面前話我哋痴線,成日要BB瞓。佢無腦就好啦,仲要教懶姐姐!

我覺得屋企係好私人嘅地方,佢上嚟又唔通知聲,玩完一輪就走,當我屋企係咩呀?我阿B唔係娛樂佢架!

其實我哋有帶BB去佢屋企,又唔係無得見,都唔知佢上嚟做乜?!佢再上嚟,我只會越嚟越黑面對住佢!

可以點做?

男爵府

國民生產總值:5216

發表於 前天 10:58 |顯示全部帖子
guluball 發表於 16-11-29 19:11
我c6又係咁!!! 99日日走黎坐最少6個鐘, 每晚都10點幾先肯走, 又唔係黎幫手, 淨係抱住BB去睇電視(我話BB唔可以睇電視佢偏要俾BB睇)!!! 同c6反映, 佢竟然話我唔俾99上黎幫手, 講到好似我唔知足咁!!! 我話99上黎淨係睇住我洗衫煮飯餵奶換片, 一次都冇幫過手, 問都冇問一句, 仲要我執埋佢d垃圾, c6仲大大聲話佢阿媽唔係奉旨黎幫手做嘢, 而且佢阿媽亦從來冇應承過要幫手做d乜, 嫲嫲上黎睇個孫係咪唔得.................
男人把口講到幾錫老婆, 又話要老婆唔要老母, 當真係有婆媳問題時咪又係幫住個阿媽

公爵府

國民生產總值:29871

ILLUMA Inspired by Nature勳章 動物勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 2015xmas

發表於 前天 19:21 |顯示全部帖子

回覆樓主:

你老公落晒閘明幫你奶奶,以後你有排受,希望你EQ夠高
主 賜 平 安
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎