用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 9|主題: 3868

獨生仔女成長

子爵府

國民生產總值:12081

小B 仲細, 未打算追多個, 不過最近諗, 我同C6都係有兄弟姐妹中成長, 對於獨生仔女成長係 0 認識有冇jm 可以分享下佢地成長有咩分別呢?

侯爵府

國民生產總值:22391

回覆樓主:

其實就覺得獨生有時候太孤單喇

別墅

國民生產總值:971

畀面勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我會先考慮經濟能力,無能力嘅唔會夾硬生多個。

水晶宮

國民生產總值:54754

獨生子女會比較寂寞,一定會教佢分享

子爵府

我要做媽媽 發表於 16-11-29 20:46
其實就覺得獨生有時候太孤單喇
呢點我都擔心, 日後只有D 表姐可以同佢玩, 又唔會成日見

子爵府

dinosaurmum 發表於 16-11-30 14:25
獨生子女會比較寂寞,一定會教佢分享
都聽過獨生比較易寵壞, 而家啲長老已經錫晒佢

侯爵府

國民生產總值:23975

如果經濟能力ok,我覺得生多個會好D,如果系獨生仔女,要教佢分享,可以多D同你兩位嘅兄弟姊妹嘅小朋友一起玩~

珍珠宮

國民生產總值:36930

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
sawanaca 發表於 16-11-30 12:28
我會先考慮經濟能力,無能力嘅唔會夾硬生多個。

水晶宮

國民生產總值:54754

tristyma 發表於 16-11-30 17:59
都聽過獨生比較易寵壞, 而家啲長老已經錫晒佢

先得一粒孫錫曬好正常,最驚就係寵壞曬佢

子爵府

國民生產總值:11831

tristyma 發表於 16-11-29 18:48
小B 仲細, 未打算追多個, 不過最近諗, 我同C6都係有兄弟姐妹中成長, 對於獨生仔女成長係 0 認識有冇jm 可以 ...

一樣咁教,要縱兩個都會縱, 除非生三五七個。最緊要看自己家庭資源及時間可以比到幾多

水晶宮

國民生產總值:61614

獨生仔女系較為孤獨D,所以相隔10年,我再追個細B。囝囝好開心,開學就同D同學仔分享呢個好消息。而且有兄弟姐妹,好多事情可以商量,分擔。

子爵府

haha748494 發表於 16-12-1 16:54
獨生仔女系較為孤獨D,所以相隔10年,我再追個細B。囝囝好開心,開學就同D同學仔分享呢個好消息。而且有兄 ...
我三十幾喇..再生就高齡喇

男爵府

國民生產總值:8364

回覆:獨生仔女成長

現在高齡已經40+
40以下都仲可以,
加油。
經濟許可多個一齊係好好

別墅

畀面勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
964000 發表於 16-12-1 14:27
一樣咁教,要縱兩個都會縱, 除非生三五七個。最緊要看自己家庭資源及時間可以比到幾多
...
老人家要縱絕對唔會話得一個就縱,兩個就唔縱,真實事例喺縱出三個曳到唔聽父母講嘅小朋友。
重有父母都會縱,朋友個女超級公主病添。

別墅

畀面勳章

pretty_cat 發表於 16-12-1 23:35
現在高齡已經40+
40以下都仲可以,
加油。
左計右計後條數好緊先決定唔生多個

水晶宮

國民生產總值:61614

回覆 tristyma 的帖子

我都系三十幾,都算系高齡,如果身體,經濟OK,都可以考慮生多件。

男爵府

國民生產總值:8364

引用:Quote:pretty_cat 發表於 16-12-1 23:35 現

原帖由 sawanaca 於 16-12-02 發表
左計右計後條數好緊先決定唔生多個
都係架,唔係出左世就會小小野都計過度過,意見不合就影響好多野。

男爵府

國民生產總值:7988

獨生子女會比較孤單。雖然爸爸媽媽可以陪伴,但同齡人既陪伴玩耍係唔同架~

子爵府

國民生產總值:11831

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
RubyYu07 發表於 16-12-2 15:57
獨生子女會比較孤單。雖然爸爸媽媽可以陪伴,但同齡人既陪伴玩耍係唔同架~
...

睇本身性格容吾容易同多吾多朋友和cousins la, 我個女是獨生去到邊都主動識到朋友,我朋友個女不是獨生,反而社交上比較孤獨,很少朋友

男爵府

國民生產總值:7988

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
964000 發表於 16-12-3 04:37
睇本身性格容吾容易同多吾多朋友和cousins la, 我個女是獨身去到邊都主動識到朋友,我朋友個女不是獨生, ...

我自己都係獨生架~讀書之前係屋企就同爸媽玩,讀書之後先識得朋友仔。平時屋企都係同大人玩多。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎