用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 3|主題: 82214

煮餸有加紹興酒

複式洋房

國民生產總值:172

媽媽過左黎幫我頭三個月,今日先知原來佢之前煮餸有落少少紹興酒 ,唔會知唔知影響母乳,好擔心對bb造成傷害:(

王國熱話
3歲女最近經常半夜醒、大喊
我仔二歲俾老師一投訴話打人,玩水。好...
bb成日伸懶腰
婆婆嫲嫲工人湊B係咪會多數會曳D?

子爵府

國民生產總值:12993

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

deagle 發表於 16-11-29 19:02
媽媽過左黎幫我頭三個月,今日先知原來佢之前煮餸有落少少紹興酒 ,唔會知唔知影響母乳,好擔心對bb造成傷 ...

酒精加熱後會揮發晒,如果你唔係食大量,其實都唔怕!! 擔心嘅話,可以飲多d水!!

複式洋房

國民生產總值:101

回覆樓主:

酒,是可以透過母乳約寶寶的。如只是非常少量,可能在煮的時候已揮發。若擔心,建議餵完母乳後才用膳,或用膳兩小時後才餵人奶。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎