用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 562|主題: 869974

唉!教細路教到好失望

男爵府

國民生產總值:5367

畀面勳章

可能真係好小事,但錯就係錯,無大事小事之分,我想佢明白咁樣做係唔啱,唔應該,唔可以,但就不斷咁重複地錯
小至用間尺切爛舊擦膠~~~
大至將聽日要交嘅視藝功課掉左~~~
我已經講左數十億次………

唉!一路呻一路 !
開始肯定,小朋友係教唔到

子爵府

國民生產總值:10243

gigi19810326 發表於 16-11-29 19:27
可能真係好小事,但錯就係錯,無大事小事之分,我想佢明白咁樣做係唔啱,唔應該,唔可以,但就不斷咁重複地錯:igi ...

我女學校杜工教,仔女如果唔係殺人放火等大事,做父母嘅不要放棄,以為仔女無得救!
用口水浸死佢(即哦佢)好過打鬧!鬧一次要呵五次,所以我唔閙我三個女。
加油啊!唔好灰心!佢地青春期仲難教!父母永遠是錯的。

珍珠宮

國民生產總值:31161

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:唉!教細路教到好失望

切擦膠呢件事,我細個好中意做。
或者用筆插舊擦膠。
而家諗起都唔知點解,舊擦膠又冇得罪我。

男爵府

國民生產總值:8673

引用:切擦膠呢件事,我細個好中意做。或者用筆插

原帖由 seaman1982 於 16-11-29 發表
或者用筆插舊擦膠。
我细個都鐘意

大宅

國民生產總值:3351

seaman1982 發表於 16-11-29 19:36
或者用筆插舊擦膠。

我都係,無數擦膠死係我手上.....

珍珠宮

國民生產總值:32557

seaman1982 發表於 16-11-29 19:36
或者用筆插舊擦膠。

子爵府

國民生產總值:10354

回覆樓主:

先了解小朋友做這些事情既原因,佢冇理由冇端端會咁做

用間尺整爛擦膠,可能出於好奇,我細仔細路哥時很喜歡拆開咁啲原蕊筆,daddy就同佢一齊拆,一切硏究

至於佢掉咗份視藝科功課,係咪唔滿意自己份作品,定係根本唔鐘意做,但又要交,所以激氣掉咗去

水晶宮

國民生產總值:69010

引用:切擦膠呢件事,我細個好中意做。或者用筆插

原帖由 seaman1982 於 16-11-29 發表
或者用筆插舊擦膠。
我都中意切擦膠,同埋搵筆插佢

子爵府

國民生產總值:14377

gigi19810326 發表於 16-11-29 19:27
可能真係好小事,但錯就係錯,無大事小事之分,我想佢明白咁樣做係唔啱,唔應該,唔可以,但就不斷咁重複地錯:igi ...

Same la...小一開學到宜家都唔知唔見左幾多支鉛筆,幾多舊擦膠喇⋯

就算無唔見都整到肉肉酸酸咁,樣樣返黎都話唔記得唔知,唯有同佢跟足d啦⋯

翡翠宮

國民生產總值:90416

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

切擦膠好好玩,我細個都好鍾意

掉功課就真係要正視,睇下係咩原因

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:49
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

國民生產總值:2045

無為而治,索性半放棄狀態,等佢碰下壁之後識迷途知返

大宅

國民生產總值:4133

2015xmas 畀面勳章

fong2005 發表於 16-11-29 19:34
我女學校杜工教,仔女如果唔係殺人放火等大事,做父母嘅不要放棄,以為仔女無得救!
用口水浸死佢(即哦佢 ...

真心問,唔打又唔閙,可以點教?
我也剛剛俾個女激到咆哮!

子爵府

lovelybaby2015 發表於 16-11-29 20:19

經驗之談,仔女細時因為打鬧,佢地可能聴教,但仔女漸大個,打鬧巳行不通,我二個十七十六歲,只可做朋友,仲要遠一點,留一點空間俾大家。

子爵府

lovelybaby2015 發表於 16-11-29 20:19

你想想你細個時,俾父母打的感覺,就算當時聽話,也有不服!

男爵府

國民生產總值:7498

小孩想像力無限。切擦膠我細個也做過,因幻想自己煮緊飯,切緊食物。
你可以問下佢點解會切擦膠,當傾計了解下佢先。

大宅

國民生產總值:2179

ilikethis2005 發表於 16-11-29 20:11
Same la...小一開學到宜家都唔知唔見左幾多支鉛筆,幾多舊擦膠喇⋯

就算無唔見都整到肉肉酸酸咁,樣樣返 ...

小一開學到依家,我小朋友都唔知殘害咗幾多舊擦膠,有分屍,有刀刑,有消失的擦膠同萬箭穿心。。。
噚日又分屍左一舊擦膠,又要响豬仔錢箱拎錢出唻買

男爵府

國民生產總值:5512

2015xmas

擦膠真係好好玩, 或者買舊泥膠比佢玩, 叫佢唔好玩擦膠j

大宅

國民生產總值:3671

切擦膠,同丟失一樣,再買要用佢嘅零用錢,承擔責任。佢肯咁花掉,冇咗佢愛嘅零食、想買嘅玩具,我係唔會貼,亦禁止長老出手。

丟功課,學習從來是佢嘅,做得再差也比沒分有回報,佢唔要,自然承擔後果。也許佢今日認為呢科唔重要,但經驗係到用時就後悔冇學好,當然佢可以失去得不知不覺,我只提佢錯過了的基礎學習,第日好難追返。

大宅

國民生產總值:4617

切擦膠,好小事喎,我應該由佢。
不過掉功課要鬧

公爵府

國民生產總值:25999

我都己覺得好絕望!開始調節自己想法同要求,起碼無咁快激死

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:49
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎