自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好傷心,平時佢最好嘅數學今次竟然唔合格,英文仲要2X分,只有常識剛剛合格,我真係好傷心,邊到有問題呢?我點樣幫佢呢?今年佢小四喇。

侯爵府

畀面勳章

cibewong 發表於 16-11-29 19:44
好傷心,平時佢最好嘅數學今次竟然唔合格,英文仲要2X分,只有常識剛剛合格,我真係好傷心,邊到有問題呢? ...

深左,如果以前都是一般,升左小四再深d,考得唔好真的唔出奇

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:32
Nice to meet you!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

好傷心,平時佢最好嘅數學今次竟然唔合格,英文仲要2X分,只有常識剛剛合格,我真係好傷心,邊到有問題呢? ...

有無補習?我仔都小四

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

三年班下學期點樣㗎?唔合格原因?我仔今年都小四。上次三年班上學期時都科科6x我都拿拿聲搵補習,驚跟唔上

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以往三年成績如何? 中游定中上游?
小四課程係深左,功課多左!我大女都是四年級,中文科成績也跌了很多.....

珍珠宮

環保接龍勳章

英文2x分,即是個底唔好,快D揾人專補英數,仲有時間,上到小五小六要呈分,起碼唔好入band 3個pool到。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

象牙宮

回覆樓主:

四年級係一個大轉淚點,唯有一係自己教多D,一係補習啦!D野深得快,又複雜,可能小朋友唔明唔識

侯爵府

honeybear0207 發表於 16-11-29 19:57
有無補習?我仔都小四

已經有2個補習補習喇,仲係上屋企補,佢哋已經好好心機教,我個仔本身有輕微讀寫障礙,由小一已經開始成績不太好,但佢唔係懶惰,都肯讀,只係對文字題唔理解,累到佢成績差,我真係唔知點幫佢,學校都有支援,但仍然無進步,我望住份卷眼淚不停流。

伯爵府

每天陪伴做功課+溫習

水晶宮

畀面勳章

佢之前平均幾多分?突然跌咁多?2X分真係低左d,有冇了解過佢明唔明白上堂d野?你有冇同佢溫習呀

公爵府

回覆樓主:

我仔升左上四年級成績都差左,尤其數學,真係要出好大力先扶得到佢,好彩我轉左Ftm, 日日金精火眼咁昅實。

係學習態度問家係程度問題?我仔就兩樣都有,所以都頭痛。惟有日日捉實做功課。

水晶宮

畀面勳章

cibewong 發表於 16-11-29 20:12
已經有2個補習補習喇,仲係上屋企補,佢哋已經好好心機教,我個仔本身有輕微讀寫障礙,由小一已經開始成績 ...

原來如此,咁佢有讀障佢也不想,你也不要咁sad了。盡左力就係啦,迫不來的。不過建議你睇定d中學有邊d係對佢呢類小朋友學習有幫助

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 16-11-29 20:18
原來如此,咁佢有讀障佢也不想,你也不要咁sad了。盡左力就係啦,迫不來的。不過建議你睇定d中學有邊d係對 ...

我都預咗佢將來讀中學都唔方好,但起碼唔會太差囉,但現在咁樣都唔知點算。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cibewong 發表於 16-11-29 20:12
已經有2個補習補習喇,仲係上屋企補,佢哋已經好好心機教,我個仔本身有輕微讀寫障礙,由小一已經開始成績 ...
如果佢已盡力,你亦無謂嬲佢,讀書唔係唯一出路

複式洋房

四年級D嘢深咗好多好多,我仔都係小四

男爵府

回覆:好嬲,點解亞仔嘅成績一年比一年差。

我個女又係四年級,今次成績直插

珍珠宮

cibewong 發表於 16-11-29 20:24
我都預咗佢將來讀中學都唔方好,但起碼唔會太差囉,但現在咁樣都唔知點算。
...

咁佢自己點睇?佢有冇檢討下自己有咩問題(撇除讀障以外)。

如果讀障已足夠解釋一切原因結果,其實冇咩好難過了,因為無從入手。

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:32
珠媽    發表於 16-11-29 21:50

伯爵府

成績真係咁重要嗎?
佢總有佢優點長處吧?

珍珠宮

減齡達人勳章

小三之前,如果只係靠死記、勤力但不求甚解,就會出現成績愈來愈下跌,因為課程開始要用腦思考,要識變通。

首頁

尾頁

跳至