自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

<<8時入席>>講自閉童
自閉童嘅媽咪竟然話佢個仔「有病」
我認識好多自閉童媽媽唔會咁講野。。。

根本就唔算「病」
冇深入認識嘅人可能會話係「病」
但做阿媽嘅一定唔會咁講,
寫對白個啲可唔可以寫好少少

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:自閉症係病?TBB啲對白設計可唔可以做好啲?

我聽好多媽媽咁講喎。
我以前教書的。

子爵府

引用:我聽好多媽媽咁講喎。我以前教書的。

原帖由 seaman1982 於 16-11-29 發表
我聽好多媽媽咁講喎。
我以前教書的。
竟然。。。
我細佬係自閉,但從來我媽都唔會咁講
我細佬啲同學嘅媽媽,都未聽過會咁講。。。

大宅

sg51244 發表於 16-11-29 20:14
講自閉童

我個仔自閉普系,我同學校爭取調適,都會話佢係病人喎,我又唔覺有咩問題

子爵府

引用:Quote:sg51244 發表於 16-11-29 20:14 講自

原帖由 koodykoo 於 16-11-29 發表
我個仔自閉普系,我同學校爭取調適,都會話佢係病人喎,我又唔覺有咩問題
...
我細佬讀特殊學校,真係冇聽過。。。
可能讀一般學校嘅會唔同講法。。。?

珍珠宮

有病係一個fact, 無歧視成份。

chelsea_meow    發表於 16-11-30 07:15
bufferzone    發表於 16-11-29 22:19

伯爵府

講自閉童
係會的.

侯爵府

又唔出奇,劇中人住好入嘅村屋,可當想像個亞媽無咩教育,咁講都附合劇情。

侯爵府

引用:我聽好多媽媽咁講喎。我以前教書的。

原帖由 seaman1982 於 16-11-29 發表
我聽好多媽媽咁講喎。
我以前教書的。
我都聽好多

做錯乜都話個仔有病係咁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

嚴格黎講,自閉症的確係病,只不過好多人唔會用"有病"黎形容,等於無乜人會話情緒病係"有病",其實唔存在歧視成份

自閉症(英語:autism)為一種腦部因發育障礙所導致的疾病,其特徵是情緒表達困難、社交互動障礙、語言和非語言的溝通有問題,以及日常上常見的,表現出限制的行為與重複的動作,明顯的特定興趣。不能進行正常的語言表達和社交活動,常做一些刻板和重複性的動作和行為[a]。自閉症的病因仍然未知,很多研究人員懷疑自閉症是由基因控制,再由環境因素觸發。雖然環境因素所扮演的角色仍未有定論,研究人員發現7個經常出現在自閉症病人的基因組。[1]另有研究指出胚胎發育初期經由孕婦攝取的環境毒性亦可能是成因之一

copy from wiki

公爵府

stkyo 發表於 16-11-29 20:57
嚴格黎講,自閉症的確係病,只不過好多人唔會用"有病"黎形容,等於無乜人會話情緒病係"有病",其實唔存 ...

明白了,我估是精神病的一種

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

又真係病嚟喎
我仔都有

用戶要求終止服務

唔算病? 算甚麼?

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講自閉童

劇情入面講果個亞媽唔識嘛,之後咪講點幫佢地囉

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔係病係乜?我仔都自閉傾向,我都同人講佢有病,女係adhd我都係咁講。
要返醫院覆診要食藥唔係病可以點講?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

但真係病喎

水晶宮

我的認知也是病,有親人有此病

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:39

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁應該叫咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

真係病喎,唔係病係乜?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stkyo 發表於 16-11-29 20:57
嚴格黎講,自閉症的確係病,只不過好多人唔會用"有病"黎形容,等於無乜人會話情緒病係"有病",其實唔存 ...

X2

首頁

尾頁

跳至