用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 52|主題: 48878

第20週要打破傷風針及流感針嗎?

複式洋房

國民生產總值:137

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

因為細個有打破傷風針 但產檢時醫生發現我未打(唔記得第三定第四針)破傷風針, 建議我第20週後打返. 之後再每10年打多次
另外建議我打埋流感針, 唔係強迫性, 可以等我慢慢考慮再決定. 請問我應該照打?定生完先打呢? Thanks

侯爵府

國民生產總值:22343

回覆樓主:

隔咁耐打都可以?

大宅

國民生產總值:1896

我要做媽媽 發表於 16-11-29 20:29
隔咁耐打都可以?

破傷風針係有效期10年!但真係唔知有冇抗體可以過俾阿b
我有阿b前一年打左,禁要check 返阿b 要唔要打?

複式洋房

國民生產總值:325

流感針我昨日打左,主要因為大仔一病,我就一齊病,宜家隻手(魚)左⋯⋯⋯

子爵府

國民生產總值:12521

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
係要打, 我第一胎都叫我補打左

複式洋房

國民生產總值:287

haileyleung29 發表於 16-11-29 20:22
因為細個有打破傷風針 但產檢時醫生發現我未打(唔記得第三定第四針)破傷風針, 建議我第20週後打返. 之後再 ...

破傷風針都係產檢嘅一項?
我嘅醫進從來冇提過。

大宅

國民生產總值:1110

會聽醫生建議, 流感針我有打

複式洋房

發表於 前天 09:52 |顯示全部帖子

回覆樓主:

咁即係應該要打破傷風針及流感針..?

大宅

國民生產總值:1236

發表於 前天 13:38 |顯示全部帖子
haileyleung29 發表於 16-11-29 20:22
因為細個有打破傷風針 但產檢時醫生發現我未打(唔記得第三定第四針)破傷風針, 建議我第20週後打返. 之後再 ...

破傷風針唔係整傷, 傷口大先要打既咩
無聽過無啦啦要打架啵。

複式洋房

發表於 前天 17:35 |顯示全部帖子
長琦良美 發表於 16-12-1 13:38
破傷風針唔係整傷, 傷口大先要打既咩
無聽過無啦啦要打架啵。

好似係要打架 我睇返針卡細個定期要打 同埋聽姑娘講懷孕期間補打係因為怕順產時傷口入菌... 不過唔係一定要打 所以想上黎問下
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎