0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

A b 兩個月大,全人奶,想緊臨訓一餐食奶粉,被我訓返多d,因為仲要湊大女。其他全人奶,有無媽媽試過?
今次可以全人奶,覺得好成功,全埋身,又吾係太想放棄

大宅

我大女就係訓前一餐食奶粉,一來想儲奶,一日儲一餐做存貨,二來萬一我忽然餵唔到又無存貨,一下子要食奶粉驚bb腸胃接受唔到。

別墅

fafafac9 發表於 16-11-30 09:21
我大女就係訓前一餐食奶粉,一來想儲奶,一日儲一餐做存貨,二來萬一我忽然餵唔到又無存貨,一下子要食奶粉 ...

其他時間都係埋身食?

大宅

etyuet 發表於 16-11-30 09:46
其他時間都係埋身食?

頭一個月想退黃退得快啲就泵岀尼餵,到左個令月退晒黃又奶量穩定就埋身食!

大宅

題外話,你餵小b果陣大女有無呷醋?我小b岩岩6日大,大女都好呷醋(emoji)

別墅

fafafac9 發表於 16-11-30 10:43
題外話,你餵小b果陣大女有無呷醋?我小b岩岩6日大,大女都好呷醋(emoji)

有阿,大女5歲大,佢真係會吾開心,話要罰弟弟吾被佢食奶奶,同埋有日佢同爸爸傾計,話點解弟弟成日痴住媽媽

大宅

etyuet 發表於 16-11-30 10:50
有阿,大女5歲大,佢真係會吾開心,話要罰弟弟吾被佢食奶奶,同埋有日佢同爸爸傾計,話點解弟弟成日痴住媽 ...

我大女得2歲人仔,見到我餵小b直頭喊住要抱抱,仲喊到好淒涼果種!

別墅

fafafac9 發表於 16-11-30 11:15
我大女得2歲人仔,見到我餵小b直頭喊住要抱抱,仲喊到好淒涼果種!

會架,仲有可能會行為倒退,變返b b 甘,媽媽要多d 陪伴,不過好難(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

有朋友試過,夜晚媽咪的確可以訓得好D,日頭都可以照埋身。

禁止訪問

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

你重有大女要照顧,細仔臨瞓個餐比奶粉無問題呀,好過你唔夠瞓同太辛苦時影響奶量。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

大B可否由家人幫手湊,你要注意休息,同照顧細B.

別墅

回覆樓主:

其實我覺得人奶都可以瞓得長時間,好似我個仔咁,全人奶兩個月夜晚瞓足10個鐘,呢啲真係好睇個BB。
另外我個女雖然表面無呷醋,但我同老公都睇得出佢內心有啲唔開心,覺得比人忽視咗咁,我地唯有抽多啲時間陪佢囉!

別墅

Haileyy 發表於 16-12-2 04:26
其實我覺得人奶都可以瞓得長時間,好似我個仔咁,全人奶兩個月夜晚瞓足10個鐘,呢啲真係好睇個BB。
另外我 ...

我試過被奶粉,一訓可以6個鐘,反而人奶feed on demand 日日吾同,有時兩個鐘、4個鐘
本身我係好難訓得著
所以好辛苦

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

etyuet 發表於 16-12-2 06:25
我試過被奶粉,一訓可以6個鐘,反而人奶feed on demand 日日吾同,有時兩個鐘、4個鐘
本身我係好難訓得著
...
當 6 個鐘你要喺張床碌 1 個鐘先瞓得著,都重有 5 個鐘瞓。
我自己選擇要有好嘅睡眠質素去照顧 bb,最夜個餐畀奶粉,唔喺嘅話工作家庭兩兼顧下我應該頂唔順入咗廠

大宅

回覆樓主:

我想請教,我都想睡前喂餐奶粉,但細B 完全唔肯食奶樽,佢已經7個月大,我仲係無覺好訓,佢半夜成日揾我當奶樽……好辛苦
家有萬樂

大宅

回覆樓主:

我想請教,我都想睡前喂餐奶粉,但細B 完全唔肯食奶樽,佢已經7個月大,我仲係無覺好訓,佢半夜成日揾我當奶樽……好辛苦
家有萬樂

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

Sorry ,㩒多左幾次

大宅

回覆樓主:

.

首頁

尾頁

跳至