用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 868

7個多月未識坐

複式洋房

國民生產總值:205

如題⋯ 擔心⋯ 要睇醫生定睇定d先?

王國熱話
21個月大得20磅
5歲女乜都唔願食
驢奶???
終於肯食多左嘢啦

複式洋房

國民生產總值:385

回覆樓主:

每個bb發展進度都唔同,我個仔差不多9個月先識坐
9個月後仲未識坐先睇都未遲

複式洋房

炸彈媽 發表於 16-11-30 01:38
每個bb發展進度都唔同,我個仔差不多9個月先識坐
9個月後仲未識坐先睇都未遲
...

知道~~~~

回覆 霉娜 的帖子

Hello 霉娜, 一般到9個月大BB可以自己坐得穩當,每個BB既成長進度都唔同,媽咪可以同BB 做多D 練習黎幫一幫佢,食固體時要俾BB 坐係度食,帶BB出街/去公園時俾佢坐住BB車,並將坐位慢慢調較到差唔多90度嘅坐姿,初初可能要扶下佢,慢慢就會坐得好架喇! 另外bb 腳仔有冇力撑下撑下咁? 坐得好之後下一步 BB 就會學爬/學行,多D 同BB 做肌肉鍛鍊, 例如將BB 訓喺床上面,讓佢捉住你兩邊嘅手指公,然後將佢拉起坐直,都好有效可以鍛鍊到頸/背肌架! 加油!

複式洋房

國民生產總值:221

霉娜 發表於 16-11-29 20:43
如題⋯ 擔心⋯ 要睇醫生定睇定d先?

我個女剛剛上兩個星期先識坐(8.5個月)
佢一路都坐唔到 會和向前後左右中,
甘岩同朋友出黎,兩個bb係草地玩
佢話打開d佢隻腳坐
試左一次
第2日就真正識坐。從來都無再跌過

大宅

國民生產總值:4454

我女11個月都未識坐 已排期見政府醫生
我不是太擔心 因為每個小朋友發展都吾同

複式洋房

謝謝你們~ 我會耐心等待下~希望佢腰仔冇事

洋房

國民生產總值:94

唔洗咁急,放鬆啲啦jm
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎