用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

自由講場 今日: 2639|主題: 868856

[小白兔學英文日記]

大宅

國民生產總值:2222

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

我而家的做法係每晚聽rthk radio 3 半小時
唔聽BBC因為講國際新聞我會跟唔到...

另外每日睇hong kong free press 查字典學VOCAB之後抄低
最後係跟住michelle obama某篇speech照讀
好想練成fluent accent 呀 >_<

會打埋新聞個標題
如果想睇返篇新聞請right click→ 透過google搜尋...

---我是分隔線---

Elected localist lawmakers barred from Hong Kong legislature as gov't wins legal challenge

otah controversy 宣誓爭議
hand down 宣佈
bar 禁止
lodge 正式提出
vacant 空缺
deem 認為
solemnly 嚴肅地
merely 只不過
as well as 而且
nullify 使失去法律效力
comply 按照某標準

人生走錯的路,一錯就不可回頭.

大宅

Pro-democracy camp seeks to expand influence in picking chief executive candidate

advocate 支持者
incumbent 現任的
defiance 反抗
suffrage 投票權
retract 撤回
erode 削弱
stronghold 要塞

大宅

CY Leung shrugs off polls suggesting he is least popular candidate for 2017 leadership race

shrug off 置之不理
amass 累積
sedition 煽動
enact 通過(法律)
treason 叛國
secession 分離

男爵府

國民生產總值:8710

畀面勳章

回覆樓主:

要練fluency 一定要有英文語境,同native 講多d 先得

大宅

仲未打晒上黎
仲有幾篇-3-
不過好攰 11點夠鐘瞓覺 早睡早起精神好 (其實都唔早睡-__-)

晚安

大宅

回覆 cheechi 的帖子

多謝 我唔識native /_\不過可以發掘下 (?

別墅

國民生產總值:876

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
你學英文既目的係? 為考試? 定提升英文溝通能力?
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治), 我覺得睇英文電視劇學得仲多, 最好睇有英文字幕, 咁先學到點用自然同地道去表達一件事

另外, ACCENT係一定要講先練到, 你想學英式定美式? BBC係英, MICHELLE係美, 最好統一跟一種去學

如果只追求ACCENT的話, 不必花時間學VOCAB, 只專注學PHONICS就得, 因為好簡單既字都好多人讀錯, 了解港式讀音錯D咩, 再練番正確讀音, 加油!

大宅

國民生產總值:2879

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 00:50
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治) ...

我都係睇美劇
點都係listening 差d
永遠要睇英文字幕先聽到佢地講乜
可以點?我想聽方面改進下
唔睇字幕又唔知佢講乜

男爵府

國民生產總值:5634

努力

別墅

holyjuly 發表於 16-11-30 00:56
我都係睇美劇
點都係listening 差d
永遠要睇英文字幕先聽到佢地講乜
你睇咩題材既劇呀? 可能係TOPIC太深(科學,政治)所以一唔睇就唔明? 試下盡量唔好望實字幕, 靠耳聽, 聽唔明先暫停佢睇番字幕
知唔知邊個係蕭愷一? 佢以前有好多YOUTUBE片教英文, 依家好似搬左去FB, 可以睇睇佢

我覺得睇英文YOUTUBE都練到LISTENING, 因為冇字幕, 又可以選有興趣既黎睇, 例如介紹化妝品, 教煮野....通常佢地講野會慢D清楚D

大宅

國民生產總值:2879

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 02:30
你睇咩題材既劇呀? 可能係TOPIC太深(科學,政治)所以一唔睇就唔明? 試下盡量唔好望實字幕, 靠耳聽, 聽唔明先 ...

我都有睇英文化妝片,但就唔係好聽到

別墅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
holyjuly 發表於 16-11-30 10:20
我都有睇英文化妝片,但就唔係好聽到
如果先認識晒化妝成日用到既字, 咁應該冇問題啦,
例如面既部位: eye lid, nose bridge, hollow of your cheeks, jawline...
化妝品: primer, concealer, contour...
化妝方法: blend,tap,dap,smudge...

有冇睇過EMILY NOEL? 佢把聲好好聽, 講野好清晰, 有條理; PROMISE PHAN都係

複式洋房

國民生產總值:157

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 00:50
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治) ...

你好叻,請教有那個apps的英文劇集有英文字幕呢?

別墅

yaumuimui 發表於 16-12-1 03:45
你好叻,請教有那個apps的英文劇集有英文字幕呢?
我上楓林網睇咋, 冇用APPS

男爵府

國民生產總值:6134

回覆樓主:

持之以恆,一定成功!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎