用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 688|主題: 909542

[小白兔學英文日記]

禁止訪問

國民生產總值:2933

BKXmas勳章

禁止訪問

BKXmas勳章

禁止訪問

BKXmas勳章

男爵府

國民生產總值:9309

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

要練fluency 一定要有英文語境,同native 講多d 先得

禁止訪問

BKXmas勳章

禁止訪問

BKXmas勳章

大宅

國民生產總值:1171

BKXmas勳章

你學英文既目的係? 為考試? 定提升英文溝通能力?
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治), 我覺得睇英文電視劇學得仲多, 最好睇有英文字幕, 咁先學到點用自然同地道去表達一件事

另外, ACCENT係一定要講先練到, 你想學英式定美式? BBC係英, MICHELLE係美, 最好統一跟一種去學

如果只追求ACCENT的話, 不必花時間學VOCAB, 只專注學PHONICS就得, 因為好簡單既字都好多人讀錯, 了解港式讀音錯D咩, 再練番正確讀音, 加油!

大宅

國民生產總值:4992

BKXmas勳章

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 00:50
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治) ...

我都係睇美劇
點都係listening 差d
永遠要睇英文字幕先聽到佢地講乜
可以點?我想聽方面改進下
唔睇字幕又唔知佢講乜

男爵府

國民生產總值:6145

BKXmas勳章

努力

大宅

BKXmas勳章

holyjuly 發表於 16-11-30 00:56
我都係睇美劇
點都係listening 差d
永遠要睇英文字幕先聽到佢地講乜
你睇咩題材既劇呀? 可能係TOPIC太深(科學,政治)所以一唔睇就唔明? 試下盡量唔好望實字幕, 靠耳聽, 聽唔明先暫停佢睇番字幕
知唔知邊個係蕭愷一? 佢以前有好多YOUTUBE片教英文, 依家好似搬左去FB, 可以睇睇佢

我覺得睇英文YOUTUBE都練到LISTENING, 因為冇字幕, 又可以選有興趣既黎睇, 例如介紹化妝品, 教煮野....通常佢地講野會慢D清楚D

大宅

國民生產總值:4992

BKXmas勳章

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 02:30
你睇咩題材既劇呀? 可能係TOPIC太深(科學,政治)所以一唔睇就唔明? 試下盡量唔好望實字幕, 靠耳聽, 聽唔明先 ...

我都有睇英文化妝片,但就唔係好聽到

大宅

BKXmas勳章

holyjuly 發表於 16-11-30 10:20
我都有睇英文化妝片,但就唔係好聽到
如果先認識晒化妝成日用到既字, 咁應該冇問題啦,
例如面既部位: eye lid, nose bridge, hollow of your cheeks, jawline...
化妝品: primer, concealer, contour...
化妝方法: blend,tap,dap,smudge...

有冇睇過EMILY NOEL? 佢把聲好好聽, 講野好清晰, 有條理; PROMISE PHAN都係

大宅

國民生產總值:1306

BKXmas勳章

fan.sh.jai 發表於 16-11-30 00:50
你學D字都係同政治有關, 平日傾計冇咩機會用(除左講政治) ...

你好叻,請教有那個apps的英文劇集有英文字幕呢?

大宅

BKXmas勳章

yaumuimui 發表於 16-12-1 03:45
你好叻,請教有那個apps的英文劇集有英文字幕呢?
我上楓林網睇咋, 冇用APPS

男爵府

國民生產總值:6809

BKXmas勳章

回覆樓主:

持之以恆,一定成功!
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎