自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

侯爵府

tamama2007 發表於 16-11-30 00:20
我覺得嗰啲數字真係未必係總數,百幾蚊應該買唔到幾日餸。如果佢其他方面都ok,又照顧到4個小朋友,你已經好 ...

好多食物我上網訂。這是我沒有記得細仔。例如我買了牛尾、排骨,她就買些菜。

我今晚點解會突然check , 因為她寫買了 42 元雞翼,但只有 7 隻雞中翼!不是有機,是街市。

另外,63 元豬肉,但只有大約 15 片4cm x 5cm 的肉片炒菜。我也常去買嘢,覺得晚餐的餸少得離奇。

別墅

我就是好似你咁一星期買兩次餸,每次買三日既餸,我會每次比$200-220佢,要佢mark低買咗咩同幾銭,例如meat $25. Fish $20 veget $44 覺得貴得唔合理的我會叫佢下次唔好買,等佢知道D數不是任佢開。

侯爵府

Kanyin 發表於 16-11-30 00:06
佢平日湊4個小朋友?打父頭就個個都有的了,問題狼唔狼傢姐。如果平日佢湊咁多個都不太差的話,我就由佢, ...

有2 個姐姐。她是較新的。另外一個可以湊到小朋友。同埋,3 個小朋友已經返學,平日2 個姐姐湊住 1 個未返學的b ,每日最少 5 個鐘free time . 夜晚個個回來才是最忙。

珍珠宮

回覆樓主:

差不多double, 太狼, 我會詐傻問佢張紙係咩意思, 佢一定作故仔但我要令佢知我唔好呃, 俾多一個星期佢, 再係咁就去超市買/貴嘅你weekend買, 平時佢只需買魚肉菜, 不過都要有心理準備換人, 太古惑

大宅

老人家教落,自己去買餸,錢唔過佢手,叫佢去街市揾你拎餸返屋企煮

但我就日日俾錢,俾錢時順便睇下D單同用剩幾錢,總之日日總數唔會超過自己budget

侯爵府

mok239 發表於 16-11-30 00:07
你有4 個小朋友, 如果你唔用佢....

有後著。

不過始終agent fee 也過萬,她正常我已經心足。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔好一次過俾$500,買一次,俾一次,寫一次。

我工人日日買餸,我係日日俾錢,即日佢要寫低買咗乜,連單據找錢俾返我。我會每日睇,見佢某樣嘢買得貴或可疑,會即時同佢講,話呢檔貴唔好再去,佢即使打斧頭都無打得咁狼。

最緊要自己亦要知價,自己有行下街市,間中同佢講下去邊檔買好D,佢知你熟亦唔敢太過份。

我又覺得你暫時無需換工人,在佢面前今次當佢俾人呃,睇下佢之後表現再算。

侯爵府

阿豬媽@C 發表於 16-11-30 00:10
去街市買一定要有單
或只去超市買

街市手寫的紙,數目是假的!

已經上過報紙,街主檔主會幫姐姐呃阿 mum , 等姐姐多d去買

pomanlife    發表於 16-11-30 12:32
esmehouse    發表於 16-11-30 10:52

用戶要求終止服務

ope 發表於 16-11-30 00:33
有後著。

不過始終agent fee 也過萬,她正常我已經心足。
你一定覺得嬲/唔岔氣...佢當你傻, 你才會開此POST 吧!

你消左啖氣後, 看看自己是否真原諒她, 比多一次機會佢.

另外, 佢在被你問話後,有無發晦氣先? 有無果D 死口唔認, 你吹我唔漲呀! 果D 野呢?

侯爵府

carmen1904 發表於 16-11-30 00:11
唔太過分,其他嘢都做得好,我就會隻眼開隻眼閉,但會chk 住唔俾咁大貪

我原本也覺得打斧頭十元八塊唔想諗。如果我自己去街市,時間也不止了。

點知她竟然可以 42 元 7 隻細雞中翼,晚晚蒸水蛋,(蛋還要是我上網訂),白菜 20 條、肉15 塊,170 元以上,我對她好失望

侯爵府

mok239 發表於 16-11-30 00:11
令我想起一位舊同事..

佢姐姐真係當你朋友傻。這種姐姐好討厭。

用戶要求終止服務

ope 發表於 16-11-30 00:27
因為她寫買了 42 元雞翼,但只有 7 隻雞中翼

街市-----我最貴買過$36/ 2 磅.

有起碼16 隻.

16-20 隻大概2 磅啦! < 據我個人經驗, 只作參考>

珍珠宮

ope 發表於 16-11-30 00:27
好多食物我上網訂。這是我沒有記得細仔。例如我買了牛尾、排骨,她就買些菜。

我今晚點解會突然check , ...

明知啲價唔合理都唔問佢? 佢就係知你唔睇先咁放肆, 我有睇你舊post, 其實你都幾縱工人(明白搵一個肯湊4個嘅唔易, 但感覺你次次都俾工人食住...)

我每次俾200-300(以前俾500,但之後覺得太多, 加上佢前排喺街市俾人偷銀包更加唔敢一次俾太多), 1-2星期會對一次數, 單價有問題我真係會出聲/話下次唔好買, so far啲價唔係太離譜

setrea    發表於 16-11-30 15:48

用戶要求終止服務

ope 發表於 16-11-30 00:41
佢姐姐真係當你朋友傻。這種姐姐好討厭
係呀 !

佢仲當場拆穿佢, 一定要佢找番$15 元( 比張$20紙佢, 指定樓下果間買一包餅仔)

大家都肉酸啦! 大人大姐

侯爵府

Kakawing329 發表於 16-11-30 00:14
其實預左佢會打,但真係打太多⋯⋯你計下一日平均要用幾多,唔好比太多走盞,如平均190幾,你咪放220.逐日 ...

我也嬲自己隔咁耐才睇。她已經不知打了幾耐斧頭。

9 月小朋友開曬學後我每日返工放工接送三個小朋友,已經午餐也吃個麵包省時間。這些老 seafood 有時間就打斧頭。

侯爵府

ope 發表於 16-11-30 00:01
菲姐姐來了7個月,她未黎過香港。43 歲,我不嫌她年紀較大,但求她定性用心。

初初來了第三天我 4 個小朋 ...

我遇過最勤力的工人
佢連煲都幫我擦到令
但可惜佢亦係最狼死個個
初初打斧頭
我唔駛佢去買餸佢就係屋企偷野

一次打成百幾蚊
太狼
當你傻咁

子爵府

自己放假買定大部份,每日只買菜,其餘叫佢以後盡量去超市,有單據有時間日期,應該可打少d斧頭!

侯爵府

cheung2000 發表於 16-11-30 00:43
明知啲價唔合理都唔問佢? 佢就係知你唔睇先咁放肆, 我有睇你舊post, 其實你都幾縱工人(明白搵一個肯湊4個 ...

我也嬲自己沒有每日對她的數。

比如話:80 元一舊豬肉,有一忽她說煮了,有一忽今晚晚餐,有一忽成了肉餅,好難即時指出她打了多少斧頭。同埋,80 元豬肉到底幾多體積也沒有一定,例如腓排 80 元只有2中舊、排骨的 80 元又不同、可能她買最平的瘦肉 20 元已經好多可以騙我是 80。

後來我就要求大約150 元左右煮一個晚餐。

點知越來越少餸。直到今晚 ,7 隻中翼、20 條白菜、15 片豬肉、蒸水蛋(我買的蛋)、一條大約60 元的魚,她又說170 幾元。

男爵府

炒得

侯爵府

請問各位高手,例如炒一碟 4 大人吃的餸要用幾多錢豬肉呢?

首頁
12345...13

尾頁

跳至