自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

自己買得唔得? 自己超市買定啲肉類, 冰鮮類, 再比佢去街市買菜, 等佢打得冇咁多會唔會好啲?
再唔係食完飯成家去超市行吓, 順便買埋餸, 等佢冇得咁貪

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

以前我都用咗外傭9年,其實都預咗佢哋會打斧頭,只要不是太過份,都隻眼開隻眼閉~~~街市行情要知道下,咁樣佢哋先唔會當顧主係傻仔,打咁多斧頭===>呢個都係方法之一

子爵府

回覆 ope 的帖子

打斧頭我預左佢打得叻一個月3-5百無所謂但你姐姐似乎打得太大了, 我不會再$500 咁比, 講真, 我姐姐都喺每星期$500. 佢煮足5-6餐晚飯, 但你姐姐$500 只喺每星期買2次餸, 要減每次只比$120買餸.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ope 發表於 16-11-30 01:08
再請問,4 大,1小的晚餐,希望有一個菜、一條魚、一個肉、一個菜加肉,共 4 餸。不用晚晚有湯。大約要幾錢 ...
我姐姐一星期用大約500蚊買送
3大2細食
3送1湯
多數煮4晚, 咁就一定夠
如果煮5晚, 有時都夠

男爵府

回覆樓主:

過往姐姐唔打都打左,都無得追究,反而應該諗下點防止/減少佢再咁做。
姐姐既然除左打斧頭大貪,其他工作都做得好,我覺得可以繼續keep住先,因為始終要搵個幫到手既工人唔容易,同埋打斧頭有辦法避免/減少,可以觀察下俾少d錢佢過手後佢有咩反應,工作表現會否下降。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

打斧頭一定預咗有, 但一星期500太誇張好明顯。
你不如逐日俾買餸錢佢, 叫佢喺限定金額入面買。
平時自己入定d貨, 佢買下補給品。
你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ope 發表於 16-11-30 00:01
菲姐姐來了7個月,她未黎過香港。43 歲,我不嫌她年紀較大,但求她定性用心。

初初來了第三天我 4 個小朋 ...
好簡單,自己以往冇check緊自己都有責任。同姐姐解釋清楚自己要求,要佢點寫?解釋自己以往冇check自己都疏忽左,現在開始會check。所有請佢數目都mark實數。
解決。

大宅

ope 發表於 16-11-30 00:01
菲姐姐來了7個月,她未黎過香港。43 歲,我不嫌她年紀較大,但求她定性用心。

初初來了第三天我 4 個小朋 ...

自己去買餸啦,有時我見到啲工人係超市,買啲黑曬嘅豬肉返去㗎! 其實我都唔係好明,係超市買都冇得打斧頭㗎啦,點解仲要買啲黑曬嘅豬肉返去呢

侯爵府

畀面勳章

回覆 ope 的帖子

自己整個表俾佢
如.....菜, 肉, 魚, 厠紙, 洗衣粉.................
分得仔細d, 要佢mark清楚
加埋單據, 就知佢點買野
到你俾錢佢時候, 俾多少少當斧頭

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

嘩每次150-200,咪好快發達

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

打咁多真係好過份,炒左佢啦!!

子爵府

真係好激氣
唯有自己跟緊啲

大宅

嘩,打好多喔!其實請得姐姐,預左比佢打,但你哩個真係打好多(emoji)

子爵府

畀面勳章

建議係, 一係你帶佢去街市指定下次買菜買邊間, 買魚買邊間, 等佢下次再去買都一定係去果間, 而你要大概知道果間個Range , 就算比佢打斧頭都打得唔多, 另外最好就係, 去邊度買野都有單, 如果街市冇單既, 佢叫佢自己list 哂每一樣野買左幾多錢, 邊樣貴既你叫佢下次唔好買果個價錢, 過多幾次應該冇得咁打斧頭法, 而且買餐餸要三百幾蚊好似過份左, 樓主你早就要知道街市個價。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

回覆樓主:

我做法:
一盒錢,一星期結算一次,每日用簿mark低買過咩,幾錢,去超市就keep電腦單,街市果啲就唔駛喇,要都無謂,可以做假,你自己知道行情啲野大概幾錢架嘛,得閒睇下簿, 如果係大概平日價錢我就唔理架喇,有都係打得幾蚊虎頭,有佢,無謂令自己多樣野煩,得閒就一齊去買下餸,等佢知道我係知行情的

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:叫佢去超市買。

原帖由 seaman1982 於 16-11-30 發表
叫佢去超市買。

大宅

BB防敏心得分享勳章

有後著就唔要佢,太大貪啦!

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:知道了姐姐買餸打斧頭,個心銀住

4個小朋友,佢肯湊都算係咁了,如果你用市價請佢,咁打斧頭嘅錢當係獎勵囉,咁個心會好過啲!如你唔用佢,你未必請得返個肯湊四個bb,湊成點又唔知!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

cvpigpig 發表於 16-11-30 09:20
有d街市佬好衰,會幫姐姐寫多d架
係呀, 有時見d姐姐request檔住寫多5-10蚊

大宅

回覆:知道了姐姐買餸打斧頭,個心銀住

如其他嘢做得好,小小會由得佢!但要比佢知你會知價,等佢唔好咁過份!或指定佢去某幾間

首頁
56789...13

尾頁

跳至