3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔九個月,食固差,連blw試埋,幾啖就唔食,又唔鍾意飲水,飲奶又麻麻。
請問有冇媽媽可以分享原本係唔鍾意食野,大大下會鍾意食?求正能量!佢食得小真係冇心機。

珍珠宮

可以餓下佢嘅~,同埋平時多D出去,消耗下精力,應該肚仔會餓,應該都會有胃口~

大宅

GCHK 發表於 16-11-30 20:32
可以餓下佢嘅~,同埋平時多D出去,消耗下精力,應該肚仔會餓,應該都會有胃口~ ...

已經日日落街,係屋企儘量比佢爬
太餓餵固体會發忟唔食

民房

lovelykkchu 發表於 16-11-30 00:14
阿仔九個月,食固差,連blw試埋,幾啖就唔食,又唔鍾意飲水,飲奶又麻麻。
請問有冇媽媽可以分享原本係唔鍾 ...

食下蕃薯粥或麥皮加奶粉;幫轉下口味

大宅

回覆 lovelykkchu 的帖子

hahaha, 俾個 high five 先, 身同感受呀朋友~

16個月. 女. 細個食奶要抱住行黎行去或者唱住歌先食.

6-8月開始試食糊唔係好肯食, 試過用細細隻鐵 spoon 掂下佢嘴仔, 一打開就另一隻手餵佢食. 不過呃得佢一次兩次佢就醒目唔再上當... 好耐之後先發現... 我買 organic baby rice 無味, 佢唔鍾意食. 轉左美素肯食幾個月.

10-11 個月完全唔肯飲奶 (可能奶粉真係太難飲) XDDDD. 就咁自己戒左奶 (hahahahaa, 唔駛戒夜奶~~~)

食糊仔/固要不停俾新野佢睇或者玩先肯食... 真係咩都試過, 汽球, 畫畫, 玩具, 貼紙, 故事書 (不下30本), 大人餐具, 衫夾, 計數機,... 好彩姐姐好有愛心同耐性, 夾硬都餵到佢食, 不過有時都要餵好耐.

星期日姐姐餵完佢早餐放假, 我要自己餵午餐, 阿女可以只食幾啖... (學唔到姐姐手勢, 餵唔到). 我地照同佢去街, 俾星星餅佢食, 夜晚等姐姐返黎餵.

唔知係咪出牙, 曾經食到粥仔, 但係之後又要 blend 先食. 到三個星期前, 三餐固食都係糊仔狀, 全部 blend 過先食~~ 生果都係糊狀先食. 但係通心粉係可以碎上 (因為佢鍾意). 出左牙, 可以食1/3量0既飯仔, 食剩果2/3 blend 完食埋. 姐姐會俾個碗仔同小朋友餐具佢 (spoon, fork, chopsticks), 放 d 野食入去, 一邊餵, 一邊等佢自己食下, 咁又會餵得好 d.

早一兩個月想上大人枱食飯, 俾大人野佢食 (不嬲少 salt), yeah, 開始易餵. 遇到鍾意食0既野會自己擘大口, 幾感動呀~~

14 個月開始買盒裝奶佢飲 (維記, 生奶公司, 保利之類...), 每次一安兩安, 一日一兩次... 之後買北海道 3.6, 一日 5 安, 有時 7 安都得.

我諗, BB 對味道同質地要求可以好高, 同好個人~~ 有心機咪試下整唔同野佢食, 顏色配搭, 餐具, 口水肩, 都可能引起佢興趣. 試中左佢鍾意0既味道就食肯食架喇~~ 芝士, 通粉, 麵好多小朋友鍾意食~~~ 無心機咪買下唔同牌子口味0既糊仔佢試下, 買中左真係開心過中六合彩呀~~
有d BB 9 個月自己會拎住條菜心食, 我個人心態係 : 好叻呀~~ 或者有d小朋友好快肯食 finger food, 我都只會話 : 好叻呀~~
就算知道要大龍鳯"乙水"阿女食野唔好, 又或者應該 30 分鐘之內餵完, 我唔理, 最緊要係食左先嘛, 規矩0既野慢慢先再教.

加油!!!

珍珠宮

lovelykkchu 發表於 16-11-30 22:50
已經日日落街,係屋企儘量比佢爬
太餓餵固体會發忟唔食
咁轉多幾樣口味囖

珍珠宮

可能胃口呢樣野真係天生架~妳或者試下分散佢注意力餵佢。雖然呢個方法唔科學,都對我仔來講都有效果。

大宅

多謝大家既建議,我會繼續試

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我平時好多時都煲蕃茄肉碎湯,酸酸地好開胃易入口。

大宅

你個bb每日個時間表係點?
由訓醒第一餐至最尾果餐係點?
食/飲幾多?訓幾多?玩幾多?

禁止訪問

大宅

niceyou 發表於 16-12-17 01:13
你個bb每日個時間表係點?
由訓醒第一餐至最尾果餐係點?
食/飲幾多?訓幾多?玩幾多? ...

730 7oz milk
800-900玩
900-1030 nap
1100 加固再補奶
1200-200同媽媽落街
200 5oz milk
300-530 nap
600 加固再補奶
700-830玩
830 5oz milk
900 sleep

5安係最多,好多時飲3-4安,同埋宜家好易醒,好多時早上小睡只得 半至一小時

大宅

lovelykkchu 發表於 16-12-19 02:15
730 7oz milk
800-900玩
900-1030 nap

試下比生果佢食, 會好胃口D, 有時食得粥太耐會悶, 試下整通粉, 烏東

大宅

多謝各位,小朋友開始有啲胃口啦!

首頁

尾頁

跳至