用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

親子溝通 今日: 0|主題: 12635

升小一之後 個囡變曳左好多 佢今日既行為令我有D灰心

複式洋房

國民生產總值:355

升小一後 我同奶奶刀留意到囡囡既言行問題:經常駁嘴,冇k3時甘聽話 成日做D野黎激你,對我好冇禮貌;好容易就喊。

今日 同佢睇功課時 佢態度已經好差。話俾佢知边度錯左。佢話:吓。又要改牙 甘你俾支筆我寫囉,筆呢 我都冇筆㸃寫牙。我嗰一刻已經好慶 但都忍住。

跟住 我見佢對爺爺態度好冇禮貌。眀明吾關爺爺時 都要賴。我見到好聲好氣教佢 (肯定冇鬧)佢去到最尾又喊。我費鬼事理佢。又話媽媽最衰 成日話我 我吾鍾意媽咪 媽媽不明白我。我依家冇時間玩啦。(以往佢每日溫完書後 可以有playing time)

跟住 我話依家已經好夜 要訓覺 更何況你喊成甘 你想玩D乜?佢只係不停大喊 嗌:我冇得玩啦 我冇得玩啦 點解我冇得玩?對我講既野完全聽吾入耳。嗰一刻 我好無奈 我嗰囡幾時變得甘野蠻。

究竟 我忽略左D乜野 呢3個月佢變成甘既?

媽媽 你地會點做?請賜教

王國熱話
學戒尿片睇邊本繪本好?
有無網上言情小說推介呀?
請問有無古言小說可推介?

禁止訪問

國民生產總值:28

大宅

國民生產總值:1709

回覆樓主:

我大囝都係剛上小一,好多野都要重新適應,我每日都會問佢係學校點?就算每日都係問果幾樣野,我都會照問,我都覺得佢地係大壓力左,功課又多,又要默書,又要溫習,我囝囝都成日同我講無得玩,我會同佢分配好d時間,同佢講7點前做哂功課溫哂習就有得玩,7點做唔哂就無辦法,同佢傾多d,了解下佢想要d咩,唔過份我都會就下佢

子爵府

國民生產總值:14875

升小後會變招招積積, 因朋輩之間互學。果D 習慣佢, 糾正佢對長輩要有禮, 間中有朋友聲氣同自己講野我覺得可以接受。
我習慣放學回家比佢自由休息時間半小時, 跟住做功課。小二啱啱而家識自律, 熄電視做功課啦。
做完功課就可以落公園玩。食完飯再溫習下。
咁就無投訴無得玩了。

當然如間學校好谷, 玩左實做唔晒D野, 就無辦法了, 要傾下點樣爭取玩的時間, 多多少少都好, 唔好無左, 心理就平衡D囉。

洋房

國民生產總值:99

tw103 發表於 16-11-30 00:54
升小一後 我同奶奶刀留意到囡囡既言行問題:經常駁嘴,冇k3時甘聽話 成日做D野黎激你,對我好冇禮貌;好容 ...

試下搵個輕鬆既時候同佢傾多啲計,聽佢講下佢既感受,我每朝同每晚都會同個女係佢張床度傾下計,乜都好,總之講下嘢,有時無嘢講我就會同個女講,你知唔知媽咪好愛你架,日日都係張床度攬住佢,只要五分鐘就夠啦,我相信佢會感受到媽媽既愛,到而家我個女都十歲啦,每日早晚都要攬幾分鐘

翡翠宮

國民生產總值:79176

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

攰果陣係好易喊,發晒癲咁樣,我d 仔女都係咁。所以你唔駛上心喎,夠鐘就要訓,唔好仲同佢講數。我大二仔六歲時係七點幾最盡八點要訓,二仔而家六歲,八點去訓有時都攰到發脾氣響度喊。

水晶宮

國民生產總值:54754

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
平時多D同佢溝通,係咪學校發生佐D嘢啊?

伯爵府

國民生產總值:15350

發表於 昨天 21:21 |顯示全部帖子
Up
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎