用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

網購天地 今日: 9|主題: 59377

[淘寶] 淘寶商店地區誤導

複式洋房

國民生產總值:305

BKXmas勳章

以為可以快啲到貨 ,所以篩選了[珠三角]地區的一間店舖來入貨 ,因為趕住買給小朋友表演日使用。
點知道佢發貨的時候 ,才知道佢係 天津 來的! 店舖地區不符合 ,而且商品價錢像廣東省區的一樣咁貴 !
我覺得他是欺騙 ,於是向他投訴 ,並且話我將會落[差評]。 他只是叫我拒絕簽收今次的貨,他會支付運費,當作我冇買過,想就這樣平息這件事 。
但我對這次交易的經歷很不爽 ,覺得他是存心誤導地區。即使到了貨,可能趕不及小孩表演日用了。
大家覺得我應該要點樣做?

王國熱話
國王送你德國西門子三合一洗衣乾衣機乙...
【活動結束】國王送你愛護動物協會(SPCA) ...
【活動結束】國王御賜 限量PLA粟米環保杯...
[活動結束]國王送你「2017勳章」!

大宅

國民生產總值:4803

BKXmas勳章

aia125 發表於 16-11-30 01:52
以為可以快啲到貨 ,所以篩選了[珠三角]地區的一間店舖來入貨 ,因為趕住買給小朋友表演日使用。
點知道佢 ...

上星期一上午想買玩具比一個星期六生日既小孩、我直接旺旺問左大約十個買家問佢地可幾多日送到深圳集運倉、我急要,有d答3-5日、有d答3日、有個答1-2日結果就幫襯左佢、最後佢星期一當日中午出貨、星期二晩就到深圳集運倉、星期三集運出貨來港、星期四就收到了。下次買前可問清楚旺㕵客服、大多立即覆又幫到手。
做人至緊要開開心心 :-D

侯爵府

國民生產總值:20710

BKXmas勳章

回覆樓主:

呢個問題有咗好耐,如果急要真係要問係唔係廣東發貨;如果得外省有就加錢寄順豐;又或者京東自營有售就去京東買,夜晚11點前都可以第二日上午到,上午10:10前就黃昏到集運倉。

複式洋房

國民生產總值:305

BKXmas勳章

回覆樓主:

謝謝以上提議!
不過呢啲咁既無良小店, 唔知下次又會唔會有其他買家中招。 畀一個差評會唔會對佢哋是一個好教訓?

侯爵府

國民生產總值:20710

BKXmas勳章

aia125 發表於 16-11-30 10:14
謝謝以上提議!
不過呢啲咁既無良小店, 唔知下次又會唔會有其他買家中招。 畀一個差評會唔會對佢 ...

呢啲做代理嘅店鋪太多啦,效果不大,唯有下次問清楚。

伯爵府

國民生產總值:17316

BK Milk勳章 BKXmas勳章

aia125 發表於 16-11-30 01:52
點知道佢 ...
我都試過原來發貨地同間店唔同地點,所以以後趕都會問聲先

伯爵府

國民生產總值:17573

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 動物勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

我覺得唔應該差評佢, 人地都冇寫自己喺邊發貨, 你亦冇問, 唔可以話人地呃你. 就算你喺沙田一間舖頭買嘢, 佢地安排送貨都有可能喺屯門倉運過來. 唔通你又怪佢唔係喺門巿發貨嗎?

別墅

國民生產總值:517

BKXmas勳章

puibb 發表於 16-11-30 07:53
上星期一上午想買玩具比一個星期六生日既小孩、我直接旺旺問左大約十個買家問佢地可幾多日送到深圳集運倉 ...
請問你用邊間集運是深圳倉收貨呢? 唔該你!

公爵府

國民生產總值:28993

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果急真係要問,我試過浙江送深圳兩日到,我真係唔信咁快,正常都三日,但今次都過左雙十一先落,早幾天落單足足三日仲停留左浙江

大宅

國民生產總值:4567

BKXmas勳章

若果要確定趕及某一送貨日期, 就真係要先問問賣家. 有些店係有幾個倉, 唔係個個倉都有個件貨, 所以會由其他點發,或最近點發. 另外, 有些是個體戶, 佢都係搭上搭, 你要佢就叫另一賣家代發, 所以唔會係佢自家店家發貨.
當然有些是因為要配合產品, 故意改為集散地區, 好吸引買家.
所以若果只係以賣家的註冊點就以為是發貨點, 有點是一廂情願了.

男爵府

國民生產總值:8129

BKXmas勳章

hkken04 發表於 16-11-30 17:51
若果要確定趕及某一送貨日期, 就真係要先問問賣家. 有些店係有幾個倉, 唔係個個倉都有個件貨, 所 ...

同意. 樓主是主觀地覺得人地會在註冊點出貨, 事先又無問人, 唔應該因此俾差評人.

男爵府

國民生產總值:9279

BKXmas勳章

aia125 發表於 16-11-30 10:14
謝謝以上提議!
不過呢啲咁既無良小店, 唔知下次又會唔會有其他買家中招。 畀一個差評會唔會對佢 ...

其實點解你覺得咁係無良呢? 通常如果係急, 都會問清楚係咪廣東發貨先買, 或者加錢用順風! 就算係廣東發廣東, 都無話包保今發明到ga! 我試過普通日子等過3-4 日!
其實唔係新鮮野,淘寶好多店都係咁, 有好多個發貨點, 通常係一個倉無貨,所以就改左另一個倉發貨, 在賣家的角度,他又唔知你急要, 他發左貨俾你點叫無良? 我唔覺得他需要故意寫「廣州發貨」來行騙... 而且賣家都肯出左運費叫你唔好簽收,只是因為你用集運無辦法拒收吧, 但他都係有肯付責任, 唔通你想人地點呀?。
反而如果你係急要, 應該你比較多責任去提醒一下對方。 所以我都明白點解咁多淘寶店唔鐘意做香港人生意...

男爵府

國民生產總值:9279

BKXmas勳章

Yeelim 發表於 16-11-30 23:37
同意. 樓主是主觀地覺得人地會在註冊點出貨, 事先又無問人, 唔應該因此俾差評人. ...

咁小事都俾差評人,咩先叫無良心照la 我完全見唔到個賣家做錯D 咩。

大宅

國民生產總值:1164

BKXmas勳章

sarahwong420 發表於 16-12-1 00:08
其實點解你覺得咁係無良呢? 通常如果係急, 都會問清楚係咪廣東發貨先買, 或者加錢用順風! 就算係廣東 ...

唉!咁就話要俾差評,真係無辜辜。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎