用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 14|主題: 120556

劣等工人

大宅

國民生產總值:2031

工人27歲,海外印,有四分一華人血統,但有SEN特徴,忘記鎖門,帶小孩上興趣班未準時過,小孩返學一星期遲到一次,最嚴重一次上興趣班遲到一小時,到學校接小孩早退亦跟唔到。
有強逼症,任何在枱面的東西要立刻收埋,收完唔記得放左去邊。完全有意欲學廣東話,本身印尼文亦不願透露多少分,因為SEN。
對住佢好嬲,炒佢要比一個月,小孩接送返學又冇人做,好茅盾。

王國熱話
氣泡 (1-5, 更新5)
詩語閑情.......斯人讀潮水
【淨空法師:人生的意義在哪裡】
[轉貼] 一對小夫妻離婚後的三十天生活

大宅

AHGU 發表於 16-11-30 01:54
工人27歲,海外印,有四分一華人血統,但有SEN特徴,忘記鎖門,帶小孩上興趣班未準時過,小孩返學一星期遲 ...

修正:沒有意欲學廣東話

珊瑚宮

國民生產總值:122678

AHGU 發表於 16-11-30 01:54
工人27歲,海外印,有四分一華人血統,但有SEN特徴,忘記鎖門,帶小孩上興趣班未準時過,小孩返學一星期遲 ...

1. SEN 是什么?
2. 除接送返學, 生活上有何需要? list out.
3. 發掘佢優點?

fyi, 單送小孩接送返學, 可外判。有人做的。

外傭 印菲, 懶, 求知慾低, 不愛學習, 生活懶散, 不愛用腦, 不動腦筋。不怕被炒。
不用腦, 不用心, 冇責任感 + 懶散 + 冇記律性一>健忘, 遲到, 準時,
唔記得。

沒系統性, 冇手尾, 自然收完, 唔記得放左去邊。
此类性格, 任何白, 黑, 黃皮肤.... 不求上進的人 ---> 廢棄物? 廢青? 必一事無成。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

大宅

所以,他們的國家咁窮。因為手懶的要受貧窮!

男爵府

國民生產總值:7111

請到個表現唔好的姐姐亦無須上綱上線,國家貧窮她們可以選擇嗎?好多人請到好姐姐又如何解釋,工人良莠不齊係必然的事,正如僱主亦有無良僱主同時亦有待工人如家人的好僱主。

珍珠宮

國民生產總值:36398

AHGU 發表於 16-11-30 06:08
修正:沒有意欲學廣東話

點解一定要人學?

大宅

puppydingo 發表於 16-11-30 10:36
點解一定要人學?

不學廣東話,她又不懂英文,如何溝通?

大宅

國民生產總值:1855

puppydingo 發表於 16-11-30 10:36
點解一定要人學?
過來打工要老闆就返佢??咩概念???
你同鬼佬打工你唔識英文得唔得...

男爵府

國民生產總值:8094

盡快請個新的

翡翠宮

國民生產總值:75996

動物勳章 最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2015xmas

如sen, 比一個月通知炒啦. Agency真衰, sen嘅就唔好搵來啦

大宅

國民生產總值:2956

lily-of-valley 發表於 16-11-30 11:56
如sen, 比一個月通知炒啦. Agency真衰, sen嘅就唔好搵來啦

咩係Sen?
有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

珍珠宮

AHGU 發表於 16-11-30 11:17
不學廣東話,她又不懂英文,如何溝通?

如果唔識英文就真係好麻煩
但你請前知唔知?

珍珠宮

歌莉泡泡 發表於 16-11-30 11:34
過來打工要老闆就返佢??咩概念???
你同鬼佬打工你唔識英文得唔得...

sorry 我覺得你請前已經知識唔識。
唔識你可以唔請。鬼佬請你都睇你cv啦。唔識咪唔請。
但人地黎倒你明知唔識,學唔倒咁你咪炒。
做老板唔係大哂。
我唔需要我姐姐學廣東話。

子爵府

國民生產總值:12841

每個國家/民族都有好人壞人,唔應該label. special educational need 亦唔應該用嚟鬧人,希望樓主鬧工人懶,衰,ok. 但唔好用呢個term, 咁對真正SEN 嘅小朋友同家長係一個傷害。
講返工人,請oversea 一定要睇下佢之前工作經驗,同佢對話。學一種語言唔易,否則hk 個個英文流利,make sure 溝通到先好請,唔好奢望佢嚟到先學,就算極醒,頭幾個月雞同鴨講已經激死自己。真係教極唔識就換人,請到人,confirm 到開工日期就即炒。

大宅

國民生產總值:3793

準時呢家野我嗰个都做唔到
我俾佢接過我個女放興趣班都遲到
我打俾佢又唔接电话
我之後唔洗佢凑
等佢冇得出街

每日開飯仲激氣
話左好多次要7点開飯
係要有飯餸喺台食得果隻
日日都做唔倒
有遲冇早
一係煮好哂响㕑房
7点至慢條思理抹台、拿筷子出來食飯台擺好哂装好飯要10min
三两日就要我丙佢一鑊
火都來

大宅

puppydingo 發表於 16-11-30 17:23

如果唔識英文就真係好麻煩

印多數不懂英文,除非做過新加坡

珍珠宮

heilok 發表於 16-11-30 18:41
每個國家/民族都有好人壞人,唔應該label. special educational need 亦唔應該用嚟鬧人,希望樓主鬧工人懶 ...

agree 有道理

珍珠宮

AHGU 發表於 16-11-30 18:58
印多數不懂英文,除非做過新加坡

咁你唔知佢唔識廣東話?

大宅

puppydingo 發表於 16-11-30 19:32
咁你唔知佢唔識廣東話?

海外印未曾出國

大宅

家中有老人,又有小孩,不容易請有經驗工人,只可請全新海外,自己教。但語言缺天份的工人,好難教。
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎