用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 129|主題: 236819

成個懷孕期都好唔開心,會唔會影響bb?

複式洋房

國民生產總值:112

BKXmas勳章

依家24+week,由懷孕初期到依家喊過好多次
成日覺得好大壓力,諗好多負面嘢,仲諗過唔要bb(之後又好後悔咁諗)
媽咪話我成日咁樣bb將來會唔中意笑同埋好難凑
我成日都覺得好對bb唔住,但控制唔到自己

有冇jm懷孕期間唔開心但bb出世後好乖又成日笑?

別墅

國民生產總值:785

動物勳章 BKXmas勳章

你而家先24W, 距離BB出世仲有段時間。與其而家懊悔擔心BB出世會係個苦口B,倒不如而家改變自己O既心態,調整一下個心理狀況,亡羊補牢,或者BB會變番個開心B呢﹗

依排個藍天好靚,得閒望吓天,望吓山,眼光廣闊咗,個人心情都會好啲﹗凡事解決O既辦法總比問題多,無嘢係大不了﹗

祝好孕﹗

複式洋房

國民生產總值:173

BKXmas勳章

身邊好多朋友想要小朋友,試了多年都冇結果。有小朋友很好大的恩賜,要好感恩,希望你會有這樣的感覺。

雖然湊小朋友係辛苦D,但佢會為整個家庭帶來很大的歡樂。

如果控制不到自己個腦袋,就盡量搵野塞滿佢,等佢冇時間諗無謂野,例如搵朋友傾下計,去買下野,聽歌睇書咁!

加油!

大宅

國民生產總值:1351

ProAbsorb勳章 BKXmas勳章

我懷孕時都有經常唔開心, 阿女出世都吾意湊, 成日喊, 但之後都好鍾意笑哦. 媽媽懷孕期間盡量保持心境開朗, 多D同朋友家人傾下計. 唔好諗咁多負面野.

複式洋房

BKXmas勳章

luismama 發表於 16-11-30 13:25
你而家先24W, 距離BB出世仲有段時間。與其而家懊悔擔心BB出世會係個苦口B,倒不如而家改變自己O既心態,調 ...

我都會盡力樂觀d。c6因爲工作關係,好少喺我身邊,所以成日唔開心
之前都唔係咁,好想快d調整番個心態

複式洋房

BKXmas勳章

Marine125 發表於 16-11-30 16:09
身邊好多朋友想要小朋友,試了多年都冇結果。有小朋友很好大的恩賜,要好感恩,希望你會有這樣的感覺。

雖 ...

多謝你。我都好中意小朋友。唔知係唔係受荷爾蒙影響,變很好悲觀

複式洋房

BKXmas勳章

VV8166 發表於 16-11-30 17:28
我懷孕時都有經常唔開心, 阿女出世都吾意湊, 成日喊, 但之後都好鍾意笑哦. 媽媽懷孕期間盡量保持心境開朗, ...

聽到你咁講我都開心d,希望我之後可以改變到阿女

別墅

國民生產總值:702

BKXmas勳章

回覆樓主:

做咩成日唔開心呀,你做多啲自己鍾意嘅野,睇多啲自己鍾意嘅節目啦

別墅

國民生產總值:647

BKXmas勳章

我又無唔開心,不過會發奇怪夢,會發到喊出來,好誇張。
生仔有可能一生一次,珍惜啊~~

別墅

國民生產總值:785

動物勳章 BKXmas勳章

回覆 amylam9527 的帖子

我哋做女人,尤其是係媽媽,要為BB堅強。記住,丈夫唔係我哋世界O既全部,結咗婚我哋都要有自己O既時間、社交、興趣、生活…
搵吓朋友吹吓水,同亞媽去做吓啲mother-daughter thing等等,我結咗婚,都會同媽咪行吓街,有時返娘家住一兩日,幫佢手湊吓姪仔姪女,甚至會自己一個join 啲興趣班整吓蛋糕或手工咁,最enjoy係一個行街,想行邊就行邊,想睇乜買乜都可以自己話事,唔駛就朋友,又唔駛個C6係到睇住個價錢要就住就住。

複式洋房

BKXmas勳章

inness 發表於 16-12-1 18:56
做咩成日唔開心呀,你做多啲自己鍾意嘅野,睇多啲自己鍾意嘅節目啦

我都唔知點解會唔開心,可以因爲我做得唔夠多運動,又受荷爾蒙影響,依家盡量岀街行多d,分散注意力

複式洋房

BKXmas勳章

jojosesame 發表於 16-12-2 02:33
我又無唔開心,不過會發奇怪夢,會發到喊出來,好誇張。
生仔有可能一生一次,珍惜啊~~ ...

我都發好多奇怪夢。仲試過發夢早產,阿女身體唔好。好彩只係發夢

複式洋房

BKXmas勳章

luismama 發表於 16-12-2 09:21
回覆 amylam9527 的帖子

我哋做女人,尤其是係媽媽,要為BB堅強。記住,丈夫唔係我哋世界O既全部,結咗婚 ...

我會學堅強d

侯爵府

國民生產總值:23547

BKXmas勳章

我都覺得或多或少都會有影響架,你唔開心就多d搵人傾計喇

大宅

國民生產總值:1004

BKXmas勳章

回覆樓主:

我初初陀b都唔開心,心理上未係好接受到做媽媽,又身體弱陀得辛苦,仲要無屋企人或工人幫,老公開頭唔明我有咩咁辛苦同唔開心,我一樣有諗過bb唔存在就唔會攪到今時今日嘅田地。到後期各樣好轉,心境先正常番。
bb出世到宜家幾個月,愈來愈鍾意笑,又好湊唔會點扭計。
我覺得心情影響媽媽本人嘅健康多過bb性格,你要錫自己多d,自己健康,bb就會安好。同朋友,尤其生過嘅好朋友呻下,佢地會明白,比到支持你。努力捱過陀b階段,我覺得生左比陀b時好好多。加油!!

子爵府

國民生產總值:14111

BKXmas勳章

回覆:成個懷孕期都好唔開心,會唔會影響bb?

我孕前已經有焦慮症,到有左就產前抑鬱,要食藥控制~戈時真係成日喊,乜都驚,日日都擔心自己會影響出世bb嘅情緒~
我本身孕期有飲下檸茶,奶茶或可樂,又有食下朱古力,當然份量唔多,除左過口癮令心情好啲外,我睇過話少少咖啡因,會令胎兒興奮,心情愉快架~
唔知有無關係,我無論情緒幾激動,個胎都從無不穩

子爵府

國民生產總值:14111

BKXmas勳章

回覆:成個懷孕期都好唔開心,會唔會影響bb?

續:
依加已經生完差唔多半年,我bb個半月開始,就成日笑啦!好中意玩~有時喊喊下逗佢竟然會笑~
平時都幾大膽架~不過就好易嚇親,即係大聲少少,都舉起手投降戈隻,有啲人話bb正常係咁喎~我媽咪就話我個bb特別容易!
同埋訓覺,一定要有人陪先會訓得安穩,我有時諗,會唔會係陀佢戈陣,情緒影響到佢特別無安全感呢~

複式洋房

國民生產總值:293

BKXmas勳章

回覆樓主:

我都係咁…成日唔開心…成日都好想喊…c6 又唔理我,唔關心我…少少野就會攪到我覺得好大壓力,好似有好多問題要自己一個去面對同解決,覺得自己好辛苦,其實真係好驚會令到第時bb都會有情緒病

大宅

國民生產總值:1468

BKXmas勳章

回覆樓主:

我阿媽都話有影響架

複式洋房

BKXmas勳章

KILW 發表於 16-12-3 01:47
我初初陀b都唔開心,心理上未係好接受到做媽媽,又身體弱陀得辛苦,仲要無屋企人或工人幫,老公開頭唔明我 ...

我都有咁諗,覺得自己未ready 個媽咪
不過近排睇下書,學下嘢,調整個心態,情緒好返d了

你bb中意笑又好凑,一定好得意
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎