2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問大家開始執定走佬袋未?上網睇24週開始隨時有機會早產,係咪以防萬一準備定好啲?但我份人比較懶,唔想郁,就連BB野都未準備好,一黎間屋太細,覺得咁早買返黎又未用得住又唔知啲野可以放喺邊,二黎睇見個list有好多濕碎野要準備就覺得頭痛,唉,我呢個做媽咪嘅好似好唔著緊咁

複式洋房

happyli410 發表於 16-11-30 08:22
想問大家開始執定走佬袋未?上網睇24週開始隨時有機會早產,係咪以防萬一準備定好啲?但我份人比較懶,唔想 ...

我同樓主一樣,就快踏入25週,但一樣BB野都未買,暫時淨係上網搵資料睇下有乜要準備

回覆 happyli410 的帖子

Hello happyli410 ,媽媽預早準備好會安心D 架! 走佬袋離不開都係媽咪、BB既日用品,媽媽可以分開兩個袋,一個裝媽媽自己既日用品(產婦衛生巾、網褲等),另一個裝BB 既用品( 尿片、濕紙巾、出院既衫仔等),遲d 醫院會亦會再提您有咩要帶。BB 日用品如浴盆 ,浴巾 ,揹帶 ,bb 床/椅,bb車,bb 被等媽媽平時去街可以留意下,或者同先生一齊去挑選BB 用品,一齊為BB 嘅到來做好準備!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

phtbee 發表於 16-11-30 15:46
我同樓主一樣,就快踏入25週,但一樣BB野都未買,暫時淨係上網搵資料睇下有乜要準備
...

我同你一樣都淨係上網睇資料咋,有時見到有啲野都唔知究竟係咪真係用得著。問屋企人嘅話佢地就會好似訓導主任上身咁,又講呢樣又講果樣,即時灰左

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-11-30 16:09

Hello happyli410 ,媽媽預早準備好會安心D 架! 走佬袋離不開都係媽咪、BB既日用 ...

我諗住12月中開始慢慢準備定,我先生除左睇BB車有興趣外,其他野問佢都話無意見無所謂,好無癮

大宅

想生BB熱投

我都好懶唔想執
好好珍惜, 不想錯過你成長

除左同先生商量,媽媽都可以問下身邊已經生左BB 嘅媽媽有咩用品要準備或者交流下湊BB 心得,都係一個好特別嘅經驗黎架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我都係24週,除左Thankful Week 買左Mides 衫仔之外,其他野都未買,諗住12月趁減價先買。

別墅

nman0802 發表於 16-12-1 21:50

我都係24週,除左Thankful Week 買左Mides 衫仔之外,其他野都未買,諗住12月趁減 ...

12月減價?一田呀?

大宅

12月吉吉島應該有year end/聖誕減價!要密切留意!BB車同床仔都睇左,係等有折去買!
一田我就唔知,因為我係港島媽,無一田!

別墅

nman0802 發表於 16-12-2 11:47

12月吉吉島應該有year end/聖誕減價!要密切留意!BB車同床仔都睇左,係等有折去 ...

唔該哂,等我留意下先!BB車已經買左喇,床就未買,等我得閒都去睇下先。不過早兩日經過IKEA見到BB床都好似唔錯,仲有床上用品買,唔知好唔好用呢

洋房

我都係好懶⋯一樣野都未買呀!唉~2017個BB展又去唔切了!

複式洋房

Cherryspicy 發表於 16-12-3 20:21
我都係好懶⋯一樣野都未買呀!唉~2017個BB展又去唔切了!

我預產係3月15
我都驚緊去唔到bb展

大宅

in0213 發表於 16-12-11 09:23
我預產係3月15
我都驚緊去唔到bb展

去唔到架喇,2月先有bb展個肚咁大仲點同人迫啵,費事整親自己啦!

複式洋房

我都未預備走佬袋,第二胎仲懶懶行㖭
因為唔同性別,又唔同天氣,只買左bb少量衫仔,我先生都係買左bb車,連奶樽,奶煲都未買

別墅

早兩晚夢見自己生得喇,所以諗住今個星期開始準備定走佬袋,安心啲

首頁

尾頁

跳至