自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

**晏啲醫生開門會去睇,想問下有無JM 試過呢啲情況...
近大半年至一年左右,感冒親都有臉痛口腔腫之類, 醫生就話可能鼻敏感,所以容易會鼻竇炎... 次次有事食抗生素或特效消炎都攪掂無事~

最近呢次係早於個多星期度, 又係感冒跟住臉痛口腔腫痛, 又睇咗醫生又食藥... 一路好似感冒清唔晒但又唔嚴重... 到尋日開始鼻涕係清徹既茶色... 到之後有小血色.... 到今朝係血鼻涕咁... 好驚~ 有無人試過呢啲情況而又只係小事??

水晶宮

回覆樓主:

茶色是舊血,紅色是新血,大力賁鼻有可能傷鼻

男爵府

March 發表於 16-11-30 09:14
**晏啲醫生開門會去睇,想問下有無JM 試過呢啲情況...
近大半年至一年左右,感冒親都有臉痛口腔腫之類, 醫生 ...

以前我抵抗力好差,有鼻敏感……每日用半盒紙巾伸鼻涕,仲有哮喘,濕疹,生過蛇,跟著用左以下方法更善左

每個人身體狀況唔同, 你看看那些適合你

*洋葱放在床邊
洋葱內有消炎物質,可改善發炎症狀,例如痛症、關節腫脹、哮喘的敏感反應,呼吸系統如感冒時的鼻塞也能改善。切洋葱會流淚,可將洋葱放雪櫃一小時

*如果冇胃疼或濕疹,最天然方法每朝飲杯檸水,一至三星期見效,仲可以减少皮膚黑色素形成.

*每朝開一片(成人份量)康丐絲飲,7至10日見效

*一個月前,我煮2餐飯時候,會切碎D蒜頭(大概3粒仔)放係就熟的飯上面一齊煮,煮好一齊食,依家鼻敏感,濕疹减少左,應該係增加左抵抗能力啦!

我身質係虛不受補,開頭1星期食蒜頭,可能會成身會有D痕,如果身體有不適應 (有爆暗瘡/喉嚨痛/生飛滋/便秘),蒜頭要減份量或一日食一次

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:30

珊瑚宮

see耳鼻喉.照下鼻腔內窺鏡,

玩具萬歲!

禁止訪問

侯爵府

fitfish 發表於 16-11-30 11:01
see耳鼻喉.照下鼻腔內窺鏡,

睇咗普通科,醫生寫咗紙比我去睇耳鼻喉,會再約去照。

醫生都話如果次次感冒都臉腫口痛都係照一照安全啲,佢都順帶問我家族有無鼻咽癌,又話怕我生瘜肉。

侯爵府

Chu623 發表於 16-11-30 11:16
成日都有

成日?因為我第一次又橙又啡又血,如果你成日係咁可能都要照下比較穩陣

珊瑚宮

March 發表於 16-11-30 14:41
睇咗普通科,醫生寫咗紙比我去睇耳鼻喉,會再約去照。

醫生都話如果次次感冒都臉腫口痛都係照一照安全啲 ...
其實之前我吾敢講...........我驚鼻咽癌
玩具萬歲!

侯爵府

fitfish 發表於 16-11-30 17:30
其實之前我吾敢講...........我驚鼻咽癌

我都google 過,不過真心想知有無人有呢啲情況而最終又係乜事。

首頁

尾頁

跳至