跳至

首頁

尾頁

複式洋房

琴日收到後備信真係失望 雖然呢間唔係心水 但因為囡囡當日表現好好 又有笑容 問咩答咩 連老師都不停讚佢真係好叻喎 走仲主動推櫈仔收禮物講多謝拜拜 除左佢係9月尾細B (都唔算好細)我都諗唔明咩準則

大宅

serene0713 發表於 16-11-30 09:17
琴日收到後備信真係失望 雖然呢間唔係心水 但因為囡囡當日表現好好 又有笑容 問咩答咩 連老師都不停讚佢真 ...

邊間?

複式洋房

琴日收到後備信真係失望 雖然呢間唔係心水 但因為囡囡當日表現好好 又有笑容 問咩答咩 連老師都不停讚佢真 ...

其實你講得啱,真係唔知咩準則的,我囡上年考n班,同你囡一樣,做到哂task,禮儀做足,間學校仲要有1part係英文對答,佢都做哂,但最終都只係後備,但我囡係2月大B喎。所以,失望係失望,之後重拾心情欣賞孩子,lee個世界真係好多唸唔到的原因啊。

複式洋房

其實你講得啱,真係唔知咩準則的,我囡上年考n班,同你囡一樣,做到哂task,禮儀做足,間學校仲要有1part係英文對答,佢都做哂,但最終都只係後備,但我囡係2月大B喎。所以,失望係失望,之後重拾心情欣賞孩子,lee個世界真係好多唸唔到的原因啊。

男爵府

育兒性格勳章

回覆:表現超好都可以跌入後備 大細B真係咁緊要咩

你覺得好,但其他小朋友可能更好wo

複式洋房

janice526 發表於 16-11-30 20:39
邊間?

荃灣迦南

大宅

我同你情況一模一樣,我小朋友係10月bb,不過可能其他小朋友更好表現啦,不過我有些媽媽朋友的孩子,面試直頭冇答老師問題,都收,我諗都睇眼緣或各方面因素。

複式洋房

KrazyKat 發表於 16-12-1 11:10

我同你情況一模一樣,我小朋友係10月bb,不過可能其他小朋 ...

我眼見坐唔定既大把 淨係望住老師唔出聲既大把 如果你話比我聽有人更加叻我個心會服氣小小 ~不過你地間學校既生日表 8成學生係3,4月出世!不過我個女2歲 老師問佢戒片情況 我好老實咁講:佢係屋企係戒左片識講要VV 但出街就要著返片 (係咪我太老實了?)

大宅

serene0713 發表於 16-12-1 11:19
我眼見坐唔定既大把 淨係望住老師唔出聲既大把 如果你話比我聽有人更加叻我個心會服氣小小 ~不過你地間學 ...

我諗法一樣,唔出聲坐唔定係有,多的是,又可能太多人報呢,同埋後備生,都可能後備頭幾個呢,實有人放位既,你放鬆啲先啦,我初頭都好似你咁我都有啲唔明,唔講野又收,坐唔定又收,吹漲

大宅

maymay719 發表於 16-11-30 22:48
其實你講得啱,真係唔知咩準則的,我囡上年考n班,同你囡一樣,做到哂task,禮儀做足,間學校仲要有1part ...

重拾心情欣賞孩子,你講得非常好

水晶宮

回覆:表現超好都可以跌入後備 大細B真係咁緊要咩

其實因為學校8、9月開學,如n班細b要足2歲才可返,所以學校有得選擇一定係先選1-8月出世的小朋友。但k1就沒有這限制了

複式洋房

zoekayan 發表於 16-12-1 15:57
其實因為學校8、9月開學,如n班細b要足2歲才可返,所以學校有得選擇一定係先選1-8月出世的小朋友。但k1就沒 ...

我係in K1呀!

別墅

我小朋友都係一樣,問咩答咩,我地覺得佢表現好好,但都收左兩間後備,仲要係心水果d,其他兩間反而競爭仲大,機會仲微,真係好唔開心,見到同月的小朋友個個都收哂,果種心情都唔知同邊個講(emoji)

別墅

lccl32 發表於 16-12-6 18:28
我小朋友都係一樣,問咩答咩,我地覺得佢表現好好,但都收左兩間後備,仲要係心水果d,其他兩間反而競爭仲大 ...

我囡係10月B,係咪真係競爭多,所以細B就輸了(emoji)

複式洋房

我囝12月細b, 收到呢間am offer呀~
所以大細b應唔係唯一標準。當然我囝當日interview表現都好好。

禁止訪問

複式洋房

Joyce2239 發表於 16-12-7 10:51
我囡都係細B-11月,in 左3間,得1間pm offer ,其餘2間後備.......好心灰

我只報了3間 迦南 浸信會 救世軍 ~好彩剛有浸信會am offer ! 好開心 ~

大宅

serene0713 發表於 16-12-1 09:34
荃灣迦南

唔會wow, 我女係12同尾細b, 都收左am offer, 不過我係上年考的,現在k1

男爵府

我都唔明咩準則,我囡大喊乜都唔肯做,竟然收咗,唔係想曬命,而係想講唔好太介懷,唔好對自己小朋友無信心,啲學校亂咁嚟

洋房

我仔表現好的唔收

表現唔好就收......

2月bb

有些說如果表現太好或太乖,學校不會收因為他們教不了你小孩什麼.....

信不信由你

首頁

尾頁

跳至