自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大家覺得合唔合理? 我覺得超5倍太高囉~
"租金負擔佔其入息約20%,我們認為較合理", 但現時大把人租金佔其入息超過 30%以上...

https://hk.news.yahoo.com/公屋 ... �出-225520344.html

富戶政策改單軌制 4月實施
房屋委員會資助房屋小組委員會昨午開會討論2017/18年度資助房屋發展計劃。房委會早前原則上同意收緊富戶政策,由現行的雙軌制(即租戶入息及資產同時超出上限須遷出)改為單軌制(即租戶入息或資產超出上限即須遷出)。黃遠輝透露,計劃明年4月起實施。委員會傾向在租戶超出公屋輪候入息限額5倍劃界;並維持資產超額100倍為上限的建議。
以一人家庭為例,租戶每月入息限額為10,970元,當租戶實際入息超出限額5倍(即54,850元)時,須交還公屋。
現時租戶家庭入息總額超過限額3倍的公屋富戶有2.6萬個。黃遠輝承認上調超標標準,最終需遷出公屋富戶人數較少。他解釋,委員會傾向採取超標5倍劃界,而非4倍,是基於目前私樓租金偏高,「1人租戶遷出公屋後,租住150平方呎私樓單位,月租約1萬元,租金負擔佔其入息約20%,我們認為較合理。」

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:公屋戶入息超5倍 擬需遷出

5萬入息租萬幾蚊樓都叫唔合理?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得係應該踢走呢啲人,將間屋留俾有需要嘅人囉

珍珠宮

jolps 發表於 16-11-30 09:20
"租金負擔佔其入息約20%,我們認為較合理", 但現時大把人租金佔 ...

我支持收緊,最好有限期,冇得一入就打算住過世傳子傳孫,真係養懶人

funfun759    發表於 16-11-30 17:20
wcpcelia    發表於 16-11-30 15:40
pollytopig    發表於 16-11-30 13:30

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

無用ka...如果因為咁趕佢地走,咁他們一定會寧願唔做野都唔俾番間屋房署,到時呢堆垃圾咪又係要我們俾稅養埋佢地....

伯爵府

一人$50000先趕
兩人家庭就$84xxx先趕

其實好寬鬆囉

珍珠宮

回覆樓主:

長毛好例子

伯爵府

rebecca0113 發表於 16-11-30 09:40
無用ka...如果因為咁趕佢地走,咁他們一定會寧願唔做野都唔俾番間屋房署,到時呢堆垃圾咪又係要我們俾稅養埋 ...

我又唔係好信有人會放棄$50000收入等政府養

珍珠宮

根本就係"做個樣"

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

白羊花花 發表於 16-11-30 09:44

梗係會,等風聲無咁緊先再搵過份,小數怕長計ma....

水晶宮

回覆樓主:

睇下長毛點回應。

男爵府

回覆 rebecca0113 的帖子

我又覺得如果一個人搵到5萬真係唔會為間公屋而放棄份工

搵5萬供得起樓有餘, 如果下一份工搵唔返咁點?

如果呢個人真係咁短視, 佢真係無乜用無乜出色,

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就算點定規矩
都只係整一小撮人
香港地大把人識玩法律
不過有總好過無…
但槍打出頭鳥
唔該整咗某議員先生先。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

jolps 發表於 16-11-30 09:20
"租金負擔佔其入息約20%,我們認為較合理", 但現時大把人租金佔 ...
要入息成5萬先要交還公屋單位,租金佔入息20%先合理?
咁月入得5萬以下又冇公屋既情可以堪
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

珍珠宮

嘩...... 原來一人家庭月入5萬都可以住公屋?
公屋真係香港最好既福利......
呢 d 人係易請難送....

伯爵府

3倍好走

瑪瑙宮

大廚勳章

rabbit75 發表於 16-11-30 09:59
就算點定規矩
都只係整一小撮人
香港地大把人識玩法律

都好過咩都吾做。。。起碼要有開始再不定時收緊調節,好過幾十年不改。。。要資產和人工都勁超才需要走
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

5萬一個月都可以住公屋?!

珍珠宮

回覆 白羊花花 的帖子

現實中, 一人家庭應該佔少數。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

白羊花花 發表於 16-11-30 09:44
堅係有, 就係識得咁嘅家長, 話拎綜緩多咗親子時間喎, 佢完全唔覺有問題, 幾想搵野車埋去 .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁

尾頁

跳至