自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我和一位親友(超過65)要帶2個小的(一個小一120CM以下,一佪2歲)參加學校旅行--地點是海洋公園。我自己本身不太好玩,所以多年來只去過2次。
去過海洋公園網頁,
1) 見有租B車服務($100),不知自己帶B車(我沒有士的車)還是租車好,大家的經驗能否分享?
2) 不見有禁帶食物和飲品規定,入場須要搜背包嗎?可以帶小食和水嗎?
3)我見有快證買($200),但是否值得?我們不會玩刺激的機動遊戲(高峰樂園可以絶緣)呢。
4)有哪些值得去的(不可錯過的?),如表演等?可分享行程安排嗎?
5)因有老有嫰,必要時親友會幫忙看顧一下小的,但不知會否很辛苦?
6)我見好多間餐廳,有價錢相宜的嗎?或是我應預算多少好呢?

對不起,好多問題,請指教!

大宅

1) 見有租B車服務($100),不知自己帶B車(我沒有士的車)還是租車好,大家的經驗能否分享?
答:自己带,唔好浪費錢。
2) 不見有禁帶食物和飲品規定,入場須要搜背包嗎?可以帶小食和水嗎?
答:會搜下,但見人都有带,搜得唔算嚴。
3)我見有快證買($200),但是否值得?我們不會玩刺激的機動遊戲(高峰樂園可以絶緣)呢。
答:唔會買,一個200,四個咪800,大把野玩,何況你又唔玩刺激,你有老有嫩,兒童王國都唔太排太奈。
4)有哪些值得去的(不可錯過的?),如表演等?可分享行程安排嗎?
答:扶老攜幼我一般系睇下表演,兒童皇國,坐下覧車,掉下公仔,次次去掉百幾十,實掉到。
5)因有老有嫰,必要時親友會幫忙看顧一下小的,但不知會否很辛苦?
答:慢慢行,不至在全部玩曬,行下睇下坐下都不會太辛苦。
6)我見好多間餐廳,有價錢相宜的嗎?或是我應預算多少好呢?
食麥當勞比較便宜,無餐叫,比出要貴,如果叫平時嘅一個餐可能都60左右,有叉燒飯果d都七八十左右。

wcpcelia    發表於 16-11-30 14:12
bblook2    發表於 16-11-30 10:21

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

水可以帶,
食物要放袋低,唔好比職員睇到
車仔最好自己帶,
山上,海洋劇場
纜車,睇企鵝,
山下,海洋館,熊貓,
香港街 ,樹熊
食,如果要平就係山上食,
係麥當勞果到成條街都平

bblook2    發表於 16-11-30 10:22

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

1. bb車帶自己既去,皆因租嗰部放唔倒嘢又難推

2.有長者同行,建議你認真plan吓行程,特別係坐咗纜車過去嗰頭,坐吓摩天輪 睇海洋劇場 海獅 鯊魚 水母 麥當勞都喺上落斜位,我哋後生ok,但老人家都攰㗎!

3.攤位遊戲燒銀紙,一個小朋友2至3百應走唔甩,建議你可去到威威天地嗰邊先考慮玩唔玩,因威威嗰邊有公園 青蛙跳樓機 充氣跳床,可能到時小朋友對攤位已興趣大減。

4. 可預先睇定各樣表演時間,避免錯失,因再等下輪可能已係30mins至1hrs既事,若已plan好玩xx或睇xx表演,亦最好先打去問嗰日有無維修或暫停,免你失望而回。

5. 除麥當勞,千萬唔好買快餐食,就算係雞肶 叉雞飯都超難食,超貴又難食,食過包你永世難忘。若唔介意比多d食好d,可book主題餐廳,有好多信用咭都有拆,而且你可上網睇睇餐牌,會預算倒大概消費幾多,想特色d可考慮冰極同海洋兩間,可一邊食一邊欣賞動物(主題餐廳可預先電話book枱)

6. 海洋公園有水機,所以你可帶水樽去,不過水機無熱水提供,若真要熱水,可於纜車入口前嗰間快餐問職員攞熱水。

bblook2    發表於 16-12-1 05:58

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆 bblook2 的帖子

我上星期去完海洋公園

BB車最好自己帶,小朋友玩完好累好眼訓,返屋企時有得推下都好,海洋公園上山下山多,唔肯自己行都可以有車推下

如果平日唔太多人,你又唔玩高峰樂園刺激設施,唔洗買快証

往來兩邊山如果吊車多人排,可坐海洋烈車,快好多

山下睇熊貓、海洋館、雀烏,玩海洋版旋轉木馬及威威天地
山上睇海洋劇場、水母、雪狼、企鵝(超凍,要自備厚褸)、北極館,都用左好多時間了,小朋友可坐摩天輪(威威天地亦有迷你版)

我果日平日去唔多人,預先BOOK左冰極餐廳,坐係企鵝魚缸隔離,食到3:30PM咁岩開始餵企鵝,好開心,平日每人最低消費$100,3歲以下唔計,但食物不算平,有個餐有家庭裝的飯或意粉,會比較划算點,2大2小保守預$300-450

平D的選擇可到麥當努果條街,坐室外,或攤位遊戲果度有間小丑食店,有空內座位,食物選擇都多,但平D都不是平

bblook2    發表於 16-12-1 05:58
wcpcelia    發表於 16-11-30 14:12

首頁

尾頁

跳至