用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

論盡家傭 今日: 27|主題: 120557

Agent叫我頭三個月唔好放假

大宅

國民生產總值:2232

畀面勳章

新手請印姐,好多地方還未明白
上網睇過話唔得,佢話叫我頭三個月唔好放
補返錢俾佢,究竟點做好?

王國熱話
感恩接觸到自然療法,不用一病就食西藥
不打流感疫苗的請進!
請問有冇哮喘中醫師介紹-小兒3歲
女女皮膚敏感成日左R右R, 點樣教佢忍住唔...

大宅

國民生產總值:3110

Ctingbbg 發表於 16-11-30 10:02
係咪叫你頭三個月唔使比佢放法定假期呀? 因為根據勞工法例,佢地頭三個月唔entitle法定假期的

珍珠宮

國民生產總值:36404

avang 發表於 16-11-30 10:19
係咪叫你頭三個月唔使比佢放法定假期呀? 因為根據勞工法例,佢地頭三個月唔entitle法定假期的
...

你唔好亂教。

第一日返工已經entitle.
只係頭3個月無薪。

珍珠宮

Ctingbbg 發表於 16-11-30 10:02

你唔好只信agent.
上勞工處網就有寫。

2016年的法定假日

2016年的12天法定假日是 :

1月1日

農曆年初一 (2月8日)

農曆年初二 (2月9日)

農曆年初三 (2月10日)

清明節 (4月4日)

勞動節 (5月1日)

端午節 (6月9日)

香港特別行政區成立紀念日 (7月1日)

中秋節翌日 (9月16日)

國慶日 (10月1日)

重陽節 (10月9日)

冬節 (12月21日) 或 聖誕節 (12月25日) (由僱主選擇)

任何僱員,都可享有上述法定假日,如法定假日適逢僱員的休息日,應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日、另定假日、代替假日或休息日的日子。如僱員已按連續性合約受僱滿3個月,便可享有假日薪酬,款項相等於僱員於假日前12個月的每日平均工資。

http://www.labour.gov.hk/tc/news/latest_holidays2016.htm

大宅

puppydingo 發表於 16-11-30 10:22
你唔好亂教。
我朋友的agent都係咁同佢講! 咁其實應該係點?唔係連續受僱滿3個月先可享有假日薪酬?!

珍珠宮

回覆樓主:

另外,法定假唔可以買。

僱主可否以工資代替法定假日給僱員 ﹖ 答4.不可以。僱主不得以任何形式的款項代替發放法定假日給僱員。 

僱主如違反這項規定,可被檢控,一經定罪,可被罰款港幣五萬元。

http://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

大宅

puppydingo 發表於 16-11-30 10:22

你唔好亂教。
哦,明白哂! 長知識了,唔該哂!

珍珠宮

avang 發表於 16-11-30 10:27
我朋友的agent都係咁同佢講! 咁其實應該係點?唔係連續受僱滿3個月先可享有假日薪酬?!
...

頭3個月係無薪法定假。
agent 叫你唔放,比錢買法定假係犯法。勞工處網已寫。agent 只會make sure 佢自己有錢收。

你可以買休息日。

珍珠宮

avang 發表於 16-11-30 10:30
哦,明白哂! 長知識了,唔該哂!

no problem.多上勞工處網自己study.
不要全信agent 搞倒自己犯法都唔知。

複式洋房

國民生產總值:272

回覆 puppydingo 的帖子

想請教,無薪假即係試用期內,首3個月,工人放法定假的話要比翻一日人工我?

子爵府

國民生產總值:10333

秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Leung424 發表於 16-11-30 14:39

想請教,無薪假即係試用期內,首3個月,工人放法定假的話要比翻一日人工我? ...

扣一日人工

伯爵府

國民生產總值:16485

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 puppydingo 的帖子想請教,無薪假即係

原帖由 Leung424 於 16-11-30 發表

想請教,無薪假即係試用期內,首3個月,工人放法定假的話要比翻一日人工我? ...
不用另外比錢你, 你出糧時扣起

珍珠宮

Leung424 發表於 16-11-30 14:39

你出糧扣一日人工

複式洋房

所以係咪應該清楚告訴工人,頭3個月放法定假要扣一日人工喎,睇佢還想不想放先?
對大家都好d,所以我有點明白點解agent話唔洗放比工人

複式洋房

或者同佢講,用休息日交換。意思是,放一日法定假就放少一日休息日,咁就唔洗扣人工。得唔得?

男爵府

國民生產總值:7111

其實有比較簡單的安排又唔會犯法,姐姐不用扣一日薪金,只要頭三個月把法定假期調到其中一個休息日,月尾要姐姐簽收那天放的是法定假期而非休息日,同時僱主把當天休息日幫姐姐買假就可以,一來一回互不拖欠,因為大多數姐姐頭三個月情願不放法定假期,因放假會被扣一天薪金。

複式洋房

變成雇主後,真係有好多野要學。努力吧

珍珠宮

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Leung424 發表於 16-11-30 20:49
所以係咪應該清楚告訴工人,頭3個月放法定假要扣一日人工喎,睇佢還想不想放先?
對大家都好d,所以我有點 ...

我做法,print法定假勞工處網比姐姐,再explain.
我就唔會開個頭話買假。
但我頭3個月就無扣錢,比佢照放。

你可以買佢休息日。出糧時你可以唔扣,放( 調假)法定果日去休息果日。等如買佢休息日咁。

不過好睇你自己想唔想第日都成日買假。

大宅

國民生產總值:2255

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

想像一下: 日夜對住公主(陌生人)100天,妳有什麼感想??? 她又如何??? 我只會想到: 我會癲,無得放鬆自己一下。公主就會變得痴痴呆呆,活死人一個。現在科技發達,公主不出街,留在家,都可以學壞,只要她有電話在手,隨時都可與外界接觸的,隨時都可以接收都不良的信息,所以防不勝防的,何不等她休息一下,义一义電,人都開心d。雙方都開心
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎