用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 549|主題: 54363

計日子計算&唐氏綜合症篩查檢查

洋房

國民生產總值:77

BKXmas勳章

我去左第一次醫院產檢喇.
我最後m到係22/9 , 醫生同醫院個護士都係計我而家係第9周, 預產期係29/6

但係我做果日係15/10 , (就得果日咋) , 如果由果日計, 應該咪係第6周幾囉?

問護士小姐, 佢話係計m最後果日架, 唔理你其他日子架.

book 左唐氏綜合症篩查檢查 係12月16日, 佢既計法係第12周.

但係我照做果日計, 咪只係得9周囉? 會唔會驗唔準架?

我好混亂呀, 請問應該點計架?

男爵府

國民生產總值:5019

BKXmas勳章

係,政府係咁,我個時都係。結果係要我照去,去到照見到未夠週數再俾日子我再去。。。浪費時間

男爵府

國民生產總值:7627

BKXmas勳章

回覆樓主:

信姑娘喇,個個都係甘計

別墅

國民生產總值:608

BKXmas勳章

懷孕週數是以產科醫師常用之方法計算,即從最後一次月經開始第一天起算,所以會比實際受孕日數多兩週.

以上係網上搵出黎既資料。

以我既理解,醫生無可能確認邊一次同床受孕,所以一律以最後一次月經既第一日計。
一開始係會覺得好亂(都未搞就話第一週?XD),不過算啦!
到你週數大d,度埋size,就知確實週數嫁啦!

放松d :)

複式洋房

國民生產總值:296

BKXmas勳章

Melody_cake 發表於 16-11-30 12:26
我去左第一次醫院產檢喇.
我最後m到係22/9 , 醫生同醫院個護士都係計我而家係第9周, 預產期係29/6

我last m都係9月22日,係11月21去私加照,只有6weeks(因m唔準平均30幾日來一次)所以醫生話正常,但冇寫信比我排期,叫我8weeks再照聽到心跳先寫信比我排,但我要到9weeks才有時間去照,到時先排唔知會唔會太遲,排唔到早期唐氏?

複式洋房

國民生產總值:387

BKXmas勳章

我果醫生同政府醫生都係話由m到第一日開始計。 唔係走果日。

大宅

國民生產總值:2357

BKXmas勳章

我醫生話週期28日的用last period 計就啱,如果唔係就睇吓知唔知邊日排卵,排卵日當2wk

別墅

國民生產總值:863

BKXmas勳章

佢地係咁計 我個時都係

洋房

BKXmas勳章

回覆 fukuoka_saga 的帖子

原來係咁架! 我都怕照唔到, 佢唔我照呀

洋房

BKXmas勳章

回覆 fc.chow 的帖子

咁我明白了

複式洋房

國民生產總值:218

BKXmas勳章

係咁計架, 唔使擔心!
遲D佢地會再幫你度BB個SIZE去確定懷孕週數, 到時有機會會變, 亦都有機會唔會變~ 正常度頸皮之前佢都會睇下BB個SIZE係唔係岩週數先度既~

大宅

國民生產總值:2026

BKXmas勳章

回覆 Melody_cake 的帖子

唔會唔同你照

到時周數唔夠當免費照多次BB

大宅

國民生產總值:1517

BKXmas勳章

回覆:計日子計算&唐氏綜合症篩查檢查

應該是計最後一次m 嚟既第一日, 唔會係計做果日。

有機會遲,可能排卵遲左。但普遍都係咁計

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎