懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而架20wks 本身政府私家兩邊睇但私家正係做過兩次普通產檢
琴日係贊育照咗結構因為BB匿得好埋 成日照吾到想照既位
照咗成個鐘有多
姑娘只係話正常 冇多講乜嘢
到想照bb性別個陣 佢又夾埋腳仔吾比人睇
姑娘都冇咩心機再幫我睇就叫咗我走 話全部嘢都正常
咁我就懵下懵下咁走咗啦
由於政府係吾會比任何report比返我keep或了解返
正係話正常就叫我走
而架諗緊好冇去私家再照多次結構,定係等幾個星期後去返私家做普通產檢算?

大宅

政府不嬲都唔會俾番啲report你,你無特別事,連搵都唔搵你O忝﹗如果你想要番啲record同埋睇清楚啲,當然最好搵私家照一次啦﹗

複式洋房

回覆 luismama 的帖子

好的 吾該晒

別墅

Tutu1717 發表於 16-11-30 12:36
而架20wks 本身政府私家兩邊睇但私家正係做過兩次普通產檢
琴日係贊育照咗結構因為BB匿得好埋 成日照吾到想 ...

贊育醫去護士幫你照, 去私家睇醫生幫你照,我會揀醫生。

複式洋房

我係贊玉係醫生照結構架,都講得好清楚呀,只係唔會逐只手指腳指數囉,但基本都有講有照,報告可以比錢拎架

別墅

momojai 發表於 16-12-15 02:51
我係贊玉係醫生照結構架,都講得好清楚呀,只係唔會逐只手指腳指數囉,但基本都有講有照,報告可以比錢拎架 ...

我會係瑪麗照結構 我想問係同醫生講要返份報告就得?有冇相架?

複式洋房

imphy 發表於 16-12-15 08:50
我會係瑪麗照結構 我想問係同醫生講要返份報告就得?有冇相架?

照之前同佢講要報告就得,都係一堆唔明既數據吾肯定有無相,我自己無申請

大宅

請問唔係所有前期都係喺贊育嗰邊做檢查嘅咩?

別墅

回覆樓主:

我星期五係屯門醫生照完,係醫生幫我照,bb反轉左照唔到心臟,叫我等一陣再返入去照,醫生只講準確度得一半,完全無講有咩問題,我唔知原來俾錢可以拿報告,原本想取消今日私家照,好彩無取消到,今日私家醫生有講解,仲提我話阿b個腎較賬,叫我bb出世後同醫生講要跟進,私家照起碼安心好多

大宅

我之前喺贊育照,又係話bb唔乖,照左半日照到姑娘勁無心機,後段覺得姑娘勁hea,問有無咩問題佢又話肉眼睇正常,但要醫生評估

之後我揾私家照多次結構,一照就睇到胎盤低問題,我返健康院覆診時話比姑娘知,就轉介左比返贊育醫生睇

點知醫生一開口就話我點解要喺贊育照完又去私家照,我話想再清晰d知道多d野
醫生就好惡問我有咩野覺得唔清晰?張通告已講明係照基本野同只得七成,果刻我怕得罪醫生無運行,唔敢話佢地都睇唔到胎盤低問題

不過之後再安排照多次超聲波,佢地都唔想承認自己問題,仲揾左3個醫生黎睇,不斷質問我,但佢地連胎盤都照唔到,又幫我推肚想移開bb個頭,受一輪折磨,最後都係要用陰超先照到胎盤,仲話唔係好低姐,但要再觀察下

大宅

我贊育照oscar同結構果陣姑娘有問我要唔要相,245蚊一張

複式洋房

kolabear 發表於 17-4-9 05:44
我之前喺贊育照,又係話bb唔乖,照左半日照到姑娘勁無心機,後段覺得姑娘勁hea,問有無咩問題佢又話肉眼睇 ...

So far我個陣照 姑娘態度都ok既
但佢地吾會交代太多嘢
照就照咗一個鐘九個字
正係一直話正常咁囉
最後我冇去私家再照啦 因為好多都冇位
BB早幾日出咗世啦 都幾健康

複式洋房

kolabear 發表於 17-4-9 05:46
我贊育照oscar同結構果陣姑娘有問我要唔要相,245蚊一張

瑪麗個邊冇問過我啊

別墅

我之前喺贊育照,又係話bb唔乖,照左半日照到姑娘勁無心機,後段覺得姑娘勁hea,問有無咩問題佢又話肉眼睇 ...

咁惡!用自己錢照私家關佢咩事!

大宅

請問贊育產檢係咪一定會有結構期比架?

大宅

audreybeegees 發表於 17-4-11 18:49

我諗應該係啦,我無專登問姑娘,佢直接比左期我照

別墅

audreybeegees 發表於 17-4-11 18:49

吾係!有位先可以安排到

別墅

我都係瑪麗照結構,姑娘照,只係照左20分鐘到(我真係有數住架)!全程吾敢出聲問野,因為我吸氣大力d,打個乞痴,個肚郁少少都比個姑娘鬧,我好記得佢鬧「阿B郁你又郁,我點照呀!」
全程冇講下BB 情況,到最後佢只係講左句「都正常吖」

別墅

Sorry, 卦住呻,未答你!
你最好同出面recep講你要申請MR (Medical Record), 佢地會教你點做!問姑娘或醫生,只會比佢地鬧多2句

大宅

QooQooMaMa 發表於 17-4-11 20:45
Sorry, 卦住呻,未答你!
你最好同出面recep講你要申請MR (Medical Record), 佢地會教你點做!問姑娘或醫 ...

瑪麗啲醫生同護士咁惡嘅咩?

首頁

尾頁

跳至